Vai slima sabiedrîba? (piektdienas pârdomas)

Aizsāka Heh 

Vai mçs pârâk sakâpinâti neuztveram katru mazâko problçmiòu, ka uzreiz jâskrien pie dakteriem ârstçt katru sîkumu? Vienmçr te lasu: pumpiòa - help!, nevaru pieliekties - help!, utt...

Te nesen lasîju interviju ar Frîdi, viòð esot kaut kad salauzis roku, bet pagâjis laiks un lîdz ko ìipsis bija noòemts un pats esot juties labi, tâ mocim mugurâ un aidâ!... :) Mâsiòa tik vien kâ esot no mugurpuses skrçjusi, ka jums vçl tâdas analîzîtes un ðitâds rentgeniòð un vispâr vçl ilgi jâârstçjâs... Bet ðis tik pakaï nobïâvis - ja jûtos labi, tad nekâdus dakterus negribu redzçt, pie vella visas analîzes, man draugos - íiplociòð! :)

Arî laukos cilvçki daudz retâk meklç ârsta palîdzîbu. Kâdçï pilsçtâ dzîvojoðie tik pastiprinâti pievçrð uzmanîbu katram nenozîmîgam sîkumam un veido milzîgas rindas ârstu pierakstu þurnâlos? Vai neesam kïuvuði pârâk sîkumaini? Vai sabiedrîba sevi nepataisa par pârâk slimu?

Arî kâdreiz par tâdiem uztura bagâtinâtâjiem neviens pat nezinâja, tagad ir tâ, ka gandrîz katrâ mâjâ ir redzams apkrauts plauktiòð ar visâdiem vitamîniem, kaïíiem, korâïu ûdeòiem, zivju eïïâm un vçl visâdiem brînumiem...
Kas notiek? Kurp ejam?
Re: Vai slima sabiedrîba? (piektdienas pârdomas)
17.09.2004 11:17
Jâ, kurp mçs ejam?
Sabiedriiba ir moraali/eetiski/gariigi nevesela un negrib to atziit, taapeec labaak vainu novelt uz fiziskaam kaiteem.
Jâaaa, kad mçs augâm, tad tâ nebija...:)))
Re: Vai slima sabiedrîba? (piektdienas pârdomas)
17.09.2004 11:40
Kad mçs augâm tâ nebija...tagad normâli cilvçki daudz vairâk domâ, par to, ko çd un ar sportu arî vairâk nodarbojas.
veseliiba ir pati svariigaakaa un labaak buut paarlieku piesardziigam nekaa iedziivoties un ielaist kaadu slimiibu.. taa luuk!
Heh.Taada probleema ir bet tavam teiktajam piekriitu daljeeji.Sabiedriibaa tiek popularizeeta ideja ka katraa neskaidraa jautaajumaa jaagriezhas pie aarsta.Tas ir tiiri biznesa jautaajums.Un taa kaa tauta ir diezgan stulba tad tas darbojas jo tukshajaas galvaas nemaajo idejas kaa vareetu ko pashi aarsteet.Turklaat savulaik zaalju reforma jau svulaik izdarija sitienu pa pashaarsteeshanos.
Bet par tiem vitamiiniem un uztura bagaatinaataajiem nepiekriitu.Agraak vienkaarshi nebija atzinju par vinju nepiecieshamiibu.Paskaties uz muusu vecajiem senchiem no laukiem.Vinji visi shkjiibi un greizi ar visaadaam slimiibaam saeesti.Neko vinjiem nedeva tas dabiigais uzturs.Liela slodze un piedevu truukums paarveerta vinjus par graustiem.
Vai tik nav taa ka razhotaaji gaazh vairaak klaat konservantus un visaadas kjiimiskas piedevas, lai savukaart cilveeks buutu spiests ar uztura bagaatinaataajiem to kjermeni uztureet kaut kaadaa balansaa. Sanaak taads apburtais loks.
Mans uzskats ir tâds, ka katram ir jâbût kaut minimâlâm medicîniskâm zinâðanâm. Ir jâbût paðam savas veselîbas menedþerim. Vajag aiziet konsultçties pie ârsta, bet akli païauties uz viòu spriedumu nevajag. Îpaði, ja tiek izrakstîtas zâles.
Re: Vai slima sabiedrîba? (piektdienas pârdomas)
17.09.2004 12:31
to Heh
Man liekas ka jus esiet no pagajusa gadsimta sakuma laikiem. Tiesi tadel ka cilveki neiet pie arstiem laikus Latvija ir tik liela salimstiba ar tuberkulozi (viens no faktoriem), tadel daudz nomirst ar vezi, tikai tadel ka laikus neaiziet klust par neaugligam, parnesa STS slimibas. Tas notiek viena iemesla del, laikus negriezas pec palidzibas. Regulari neparbaudas.

Kads piemeram 100 gadus atpakal bija cilveka videjais muzs? Ne jau ap 70 gadu. Kada agrak bija apkarteja vide? Ne jau tada ka tagad.

Pasarstesanas loti biezi noved pie darmatiskam lietam. Cilveki to neapzinas.

Tadi ka jus vel so lietu meginiet propagandet. Kadel? Laikam dzilu zinasanu medicina, jus variet ta izteikties.

Par uztura bagatinatajiem pats neesmu sajusma. Taisa biznesu cilveki. Par vitaminu preparatiem ´- tie ir nepieciesami katram Latvijas iedzivotajam. Jo normala veida daudz ko nedabujam. Aktuala ari joda problema. Trukst ta un viss.

to biz
Garaam.

Sabiedriibaa tiek popularizeeta ideja ka katraa neskaidraa jautaajumaa jaagriezhas pie aarsta
un vai tad nav jâgrieþas pie ârsta? vai ir jâmeklç atbilde visur kur, tikai ne pie speciâlista. piekrîtu, ka ar katrâm iesnâm nav jâskrien uz poliklîniku. bet varbût kâds var paskaidrot, kâpçc joprojâm parâdâs sievietes ar izèûlojuðiem krûts vçþiem un kâpçc lielâkâ daïa onkoloìisko saslimðanu tiek konstatçtas vçlînâ stadijâ? sâc tâdus cilvçkus iztaujât - jâ, sûdzîbas jau kâdus trîs gadus, pie ârsta nav bijis gadus divdesmit, labâkajâ gadîjumâ aizgâja pie dziednieka un kaut kâdas tçjiòas dzçra.
sabiedrîba ir absoluti neizglîtota elementâros jautâjumos.
Pâris zinâtnieki izteikuðies - ar katru paaudzi cilvçki kïûst augumâ garâki un diemþçl ar slimîgâki. Ðobrîd dzîvojam diemþçl tik piesâròotâ vidç un dzîves ritms ir kïuvis tik straujð un stresains, ka nemaz kaites nav jâmeklç - saslimt ir vieglâk par vieglu, it seviðíi pilsçtâs dzîvojoðiem cilvçkiem.

Lai gan jâpiekrît - cilvçku nevçrîba pret savu veselîbu ir satriecoða, sieviete 10 gadus nav bijusi pie ginekologa un pçkðòi ir satriekta, ka atklâts dzemdes kakla vçzis - tas ir vairâk kâ stulbi.
nu tos uztura bagaatinaataajus parasti meedz ieteikt pazinjas, kas darbojas multi level marketing firmaas; kaa nenopirksi, ja pazinja "pats izaarsteejies no slimiibaam" un arii tev piedaavaa kljuut veselam kaa zirgam :)))
bet par to, ka par katru nieku skrien pie aarsta - nu nezinu, nezinu, labaak skriet par katru nieku, nekaa (piemeeram) zinaat, ka kruutii ir kaut kaads ciets bumbulis, bet gaidiit, kad paaries.
Vçl stulbâk ir tad, ja regulâri iet pie ârsta un atklâj vçzi neârstçjamâ stadijâ. Kâdam pazîstamam 4 gadus ârstçja osteohondrozi, bet kad sâpes kïuva necieðamas, viòu aizveda uz slimnîcu un atklâjâs, ka galvâ ir audzçjs stadijâ, kad vairs nevar operçt.
Uztura bagâtinâtâju vietâ labâk izvçlos dârzeòu salâtus, íiplokus, biezpienu un garudu maizi - garðîgi, lçti, veselîgi. Dabiskie vitamîni vieglâk un âtrâk uzsûcas organismâ, pie sintçtikas jâpierod un tâ ir papildus slodze organismam.

Bet nu pie ârstiem arî saprâta robeþâs - ir jau tâdi, kas nagus grieþot satraumç pirkstu un tad sâkas panika un íirurga meklçðana. Ir tâda kaite - hipohondrija, kad cilvçks to vien dara, kâ meklç sev kaites.
Savukârt vientuïi pensionâri daïa vairâk staigâ pie ârstiem nevis tâpçc ka slimi, bet tâpçc ka nav ar ko parunâties - iet pie dakterîtes papïâpât, pasûdzçties.
Re: Vai slima sabiedrîba? (piektdienas pârdomas)
17.09.2004 15:58
Endija,te der pateikt,ka jaiet pie LABA aarsta un nevis pie arsta.Kaut gan ari labie medz kljudities..domajams gan, ka retak
Heh, iedot savu e-mailu un es tev nosuutiishu bukletinju, kas buus aatri izlasaams un tajaa buus atbildes uz visiem tev neskaidrajiem jautaajumiem. Shis buklets masaan rokaas nonaaca aizvakar un es gribeetu, lai to izlasiitu katrs, kuram rodas shaadi jautaajumi. Ta ir aarsta Vollka lekcija un nosaukums ir :"Mirushie aarsti nemelo...".
Ja veelies uzraksti man un es tev nosuutiishu to shodien pat. Tici man - IR VEERTS to izlasiit!
Alstere
ar sportu gan tieshi tagad mazak cilveki nodarbojas... diemzhel
Womene, kur dzîvo tie labie ârsti? Un kâ lai zina , ka tas ir labs? Un kâ lai zina, ka tas, pie kâ ej, ir slikts?
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 12 pieskaita 23?
Ziņa: