Gastroendoskopija, biopsija, celiakija?

Aizsāka Tanita 

Gastroendoskopija, biopsija, celiakija?
06.04.2012 17:59
Sākšu ar biogrāfisko info - sieviete, 29 gadi, 1,73m, 62kg, smēķeju, bet laikam jau jāmet nost.

Lāgā nesaprotu savus biopsijas rezultātus no gastroendoskopijas izmeklējuma. Cik ticami, ka man varētu būt šī celiakija?
(Tā pat vien uz iedomu pamata negribētu atteikties no maizītes un daudz kā cita.)

Palīdziet, lūdzu, iztulkot biopsijas apraksu -

1.) 12p.zarnas gļotādas fragmenti ar tūsku, nelielu pārsvarā limfoīdo šūnu infiltrāciju, Intraepiteliālu limfocitāru infiltrāciju mazāk nekā 40 uz 100 epiteliālām šūnām, kriptu - bārkstiņu attiecību mazāk nekā 1:3.

Klīniski iespējama celiakija tips "0" pēc Marsh klasifikācijas. Lūdzu morfoloģisku ainu salīdzināt ar klīniku un seroloģiskiem izmeklējumiem.

2.) hronisks mazaktīvs duodenīts.

Ļoti iespējams, ka tekstā ir kļūdas, jo centos atšifrēt rokrakstu nevis drukātu tekstu, bet nu tas ir tas, ko tur varu izlasīt.

Jāpiebilst, ka parastajā endoskopijas slēdzienā bija atrasta - gastropātija, kardijas mazspēja ar refluksa ezofagītu B pak. un pozitīva helikobaktērija.

Klīnika patiesībā laikam jau atbilst celiakijai (ja pareizi saprotu) - jau sen pēdējos n-padsmit gadus ir gremošanas traucējumi, bieža pūšanās, dedzināšana, reizēm vemšana, kaut arī neesmu pārēdusies, tagad atklājās arī dzelzs deficīta anēmija (Hb 98, Ferritīns 4), ir vājums un nomākts garastāvoklis, bieži sāp galva.

Ļoti gaidīšu kaut kādus komentārus. Tātad, cik ticami (pēc biopsijas), ka man ir šī celiakija? Ko vēl no šī visa var secināt? Un ko darīt? Pagaidām izrakstīts tikai Omeprozols un dzelzs preperāti. Bieži lietoju Maaloxu. Ģim.dr. uzskatīja, ka helicobaktērija nav problēma, lai dzīvojās.

Kas tālāk? Asinsanalīzes (Transglutamināzes IgA un Imuglobulīns A)?



Edited 1 time(s). Last edit at 07.04.2012 11:34 by Tanita.
Re: Gastroendoskopija, biopsija, celiakija?
06.04.2012 23:01
Pirmkārt gribu uzsvert, ka slimība nav tik retta, kā par to domā un Latvijā ar to diagnosticēšanu ir tā kā ir. Cittiem vārdiem Latvijā ļoti daudz cilvēku dzīvo ar šo slimību, bet par to nezin un cieš. Kapēc tā? Grūti atbildēt. Bet slimo ir vismaz viens no 400 līdz 600. Ir arī citti pētījumi, tur skaitļi ir vel dramatiskāki. Bet gribās arī atgādināt, ka neārstētās (diēta) celiakijas gadījumā ievērojami palielinās riski ar laiku saslimt ar "vēzi" visa gremošanas trakta garumā, ir redzēti pat skaitļi kas runā par 60-80% no vissiem tādiem celiakijas slimniekiem. Un šie procenti ļoti ievērojami samazinās ja slimība ir diagnosticēta un rūpīgi tiek ievērota diēta.

Pēc tā kā jūs aprakstījāt savas sūdzības, jā pēc šā vissa var iedomāties par celiakiju un arī Fe anēmija labi iederās kopēja ainā. Arī biopsija principā runā par atrofiju un bārksiņu mazumu, kas arī runā par labu celiakijas diagnozes apstiprināšanai.

Protams jums jāizmeklējās tālāk. Bet arī uz šo brīdi nekas jums nemaisa atteikties no vissām iespējamām maizes ēšanas paradumiem, tur pat metāmi makaroni, cepumi, gandrīz vissi konditorijas izstrādājumi (tortes, kūkas u.t.t.)... Citiem vārdiem jāsakomunicējās ar dietologu un ļoti rūpīgi jaievēro ieteikto.

Ar cieņu
Raimo

PS
Ja jums diagnoze apstiprināsies, neaizmirstiet arī bērnus izmeklēt.



Edited 1 time(s). Last edit at 06.04.2012 23:06 by Dr.asist. Raimonds.
Re: Gastroendoskopija, biopsija, celiakija?
07.04.2012 11:48
Raimo,
paldies par komentāru :)
Sakiet, lūdzu, vai nezināt, kādi izmeklējumi būtu veicami? Asinsanalīzes - Transglutamināzes IgA un Imuglobulīns A? Vai pareizi? Domāju, ka būt jāiet pašai uz savu galvu bez dr nosūtījuma, jo ar šīm sūdzībām esmu rādījusies pie diviem dažādiem ģimenes ārstiem (nesen nomainīju dr). Šādu iespējamo diagonozi sev izvirzīju pati un sāku meklēt dziļāk, ārsti nekad nav izvirzījuši šādu hipotēzi. Bet gribas ātrāk tikt skaidrībā un uzlabot savu pašsajūtu.
Un kā lai izmeklē bērnus? Abi ir pirmsskolas vecumā. Gremošanas traucējumus viņiem nenovēroju. Svarā pieņemas labi. attīstas normāli. Ceru, ka viņi ir veseli.
Manā ģimenē nevienam citam nav uzstādīta šāda diagonoze - celiakija. Cik zinu nav arī nekādas ar gremošanu saistītas problēmas, vienīgi tētis nevar dzert pienu, jo tas viņam izraisa caureju.
Un vēl jautājums - Vai šī celiakija var izprovocēt citas onkoloģiskas problēmas, piem, ginekoloģijā? Man pēdējā OC pirmo reizi parādija CIN1 un cervicītu.
Paldies.
Re: Gastroendoskopija, biopsija, celiakija?
07.04.2012 15:36
Jā :) Ja jums vajag preczāk tad attiecgi IgAtTG un IgAEMA. Vel labi paskatīties fēces un tauku saturu tajās. Vai tik tiešām jūsu ĢĀ jums to vissu nevar izskaidrot?

Ginekoloģiskās problēmas meklējami tomēr nedaudz no citta rakursa. Kas gan var būt - osteoporoze, Fe un B12 deficīta anēmijas, psihoemocionālās problēmas, nespēks, apātija, cilvēki var kļūst nelīdzsvaroti pat agressīvi, vēdera pūšanās, caurējas, svara problēmas, ādas problēmas (sausa āda, pastiprināti izkrīt matti pat līdz alopēcijai smagos gadījumos, nagi)...

Par tēvu. Pamēģiniet viņam iebarot bezlaktozes pienu ar nelielu tauku daudzumu. Ļoti izplatīta problēma.



Edited 1 time(s). Last edit at 07.04.2012 15:38 by Dr.asist. Raimonds.
Re: Gastroendoskopija, biopsija, celiakija?
07.04.2012 16:09
Raimo,
paldies, pamēģināsim :)
Par IgAEMA - vai tad šito vēl taisa? kaut kur lasīju, ka Latvijā vairs nav pieejams. Vai es kļūdos? Transglutamināzes IgA gan var pārbaudīt.
Nesen fēces nesu uz lab, bet meklēja tikai slēptās asinis - ar domu, kāpēc anēmija. Neko protams neatrada.
Re: Gastroendoskopija, biopsija, celiakija?
07.04.2012 16:29
Es dzīvojos pa Somiju. Ap 10 gadiem. Jo Latvijā specialisti nau vajadzīgi, kā pierādījums - alga. Mana specializācija ir neatliekamā ātrā medicīniskā palīdzība, katastrofu medicīna un viss kas saistīts ar to. Tapēc zināšanas par pārējām medicīnas profiliem protams nav tie pēdējie. Un protams, par to kas notiek Latvijā man sajēgas ir diezgan maz. Zinu vienīgais vienu, ka Latvijas medicīnā dēļ nepareizās cilvēkresursu politikas un ļoti slikta finansējuma ir diezgan paliels bardaks un specialistu trūkums, arī specialistu "kvalitāte" beidzot sāka klibot uz visām četrām kājām jo situācija ar specialistu resursiem un to kvalitāti strauji pasliktinās tieši pēdējā laikā. To sekmē migrācija, tā saucamās reformas (reorganizācijas un optimizācijas), atalgojums, mediķu vecums un protams motivācijas trūkums (jo pēdējo 20 gadu laikā mediķus dāsni barojā ar solījumiem, bet pēdējos 2-4 gados pat ar to vairs nebaro).

Ar cieņu
Raimo
Ārsta palīgs / Medicīnas māsa



Edited 1 time(s). Last edit at 07.04.2012 16:29 by Dr.asist. Raimonds.
Re: Gastroendoskopija, biopsija, celiakija?
07.04.2012 23:01
Raimo,
Nevaru Jums nepiekrist... Diemžēl bardaks ir arī daudzās citās jomās un nozarēs.
Lai Jums veicas!
Re: Gastroendoskopija, biopsija, celiakija?
10.04.2012 02:07
Paldies!

Es cenšos kaut kā iespaidot situāciju, kā to vispār var iespaidot ierindas mediķis, bet jēgas protams ir ļoti maz. Saprotu, ka naudas nav, bet nesaprotu, kad nepilabo sistēmu, kad ar neapbruņotu aci var redzēt trūkumus normatīvajā bāzē.
Re: Gastroendoskopija, biopsija, celiakija?
11.04.2012 10:56
Dr.asist. Raimonds teica:
Es cenšos kaut kā iespaidot situāciju, kā to vispār var iespaidot ierindas mediķis, bet jēga, protams ir ļoti maza. Saprotu, ka naudas nav, bet nesaprotu, kad nepielabo sistēmu. Ar neapbruņotu aci var redzēt trūkumus normatīvajā bāzē.
---------------------------------------------------------------------------
Pievienojos.Veselības ministrijā un Izglītības ministrijā smird pēc dinozauriem ar Staļina domāšanas bagāžu.Esam Eiropas savienība bet domājam ,kā komusisti totalitarā terora laikā. Speciālista prestižs aiz robežas ir Latvijas prestižs.Man ir kauns,kad man jāsaka, ka esmu no Latvijas.



Edited 1 time(s). Last edit at 11.04.2012 10:56 by Mazdakteris1.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 17 pieskaita 17?
Ziņa: