Med.diploma atziishana

Aizsāka Haide 

Haide
Med.diploma atziishana
20.09.2004 06:07
Mans jautaajums gan vairaak adreseets tiem medikjiem kuri straadaa aarzemees. Kaa notiek mediciinas diploma atziishana, lai vareetu straadaat aarzemees? Vai tieshaam peec Latvijas iestaashanaas ES, Latvijaa ieguutais izgliitiibas diploms (1980-1990 gadaa mediciinas maasu profesijaa) tiek atziits automaatiski? Kaa arii, kur lai ieguustu informaaciju par to, vai mans diploms atbilst Eiropas Savieniibas noteiktajaam direktiivaam?
Re: Med.diploma atziishana
20.09.2004 07:24
Ja labi pameklet http://www.vm.gov.lv/?sadala=162


Medicîniskâ izglîtîba ES un paredzamâ situâcija Latvijâ pçc iestâðanâs ES.

1. Esoðâs problçmas paðreiz izglîtîbas sistçmâ:
Augstâkâ izglîtîba:
· Piedâvâjuma nepietiekama spçja reaìçt uz tautsaimniecîbas attîstîbas vajadzîbâm;
· Kvalificçta darbaspçka deficîts zinâtòu un tehnoloìiju ietilpîgâs nozarçs;
· Zinâtnes un pçtniecîbas zemâ integrâcija augstskolâs akadçmiskâ lîmenî;
· Akadçmiskâ personâla novecoðanâs problçma.
Profesionâlâ izglîtîba:
· Nelielas iestâdes, nepietiekoða kvalitâte;
· Vâja materiâlâ bâze (viens no vissâpîgâkajiem jautâjumiem);
· Zems priekðzinâðanu lîmenis;
· Augsts darba meklçtâju lîmenis;
· Augsts „atbiruma” procents;
· Valodu prasmes zemas (gan valsts valodas, gan sveðvalodu).
Tâlâkizglîtîba:
· Pirms ilga laika iegûta kvalifikâcija – neatbilstîba ðodienas darba devçju prasîbâm;
· Disproporcija apmâcîbas piedâvâjumâ;
· Zema valsts un paðvaldîbu aktivitâte pieauguðo izglîtîbai.

ES struktûrfondu piedâvâtâs iespçjas.

Lai palîdzçtu dalîbvalstîm cîòâ ar ilgtermiòa ekonomiskajâm un sociâlajâm problçmâm, kâ arî mazinâtu reìionu un sociâlo grupu starpâ pastâvoðo nevienlîdzîbu, ES ir izveidojusi îpaðu strukturâlâs politikas finansiâlu instrumentu – strukturâlos fondus. Tie darbojas kâ galvenais instruments, lai palîdzçtu mazâk attîstîtiem reìioniem pielâgoties vienotâ tirgus apstâkïiem, radot jaunas darba vietas, nodroðinot sabalansçtu un ilgtspçjîgu ðo valstu un reìionu ekonomiskâs un sociâlâs sistçmas attîstîbu. Pavisam ir èetri strukturâlie fondi (Eiropas reìionâlað attîstîbas fonds, Sociâlais fonds, Eiropas lauksaimniecîbas vadîbas un garantiju fonds, Zivsaimniecîbas vadîbas finansçðanas instruments), no kuriem Veselîbas sektoram vissaistoðâkie ir Eiropas reìionâlâs attîstîbas fonds un Eiropas sociâlais fonds.
Eiropas reìionâlâ fonda lîdzekïi tiks sadalîti atbilstoði Latvijas Vienotajâ programmdokumentâ (Attîstîbas plâns) minçtajâm divâm prioritâtçm, kuru ietvaros ir izdalîti pasâkumi. Viens no pasâkumiem pirmâs prioritâtes ietvaros ir veselîbas un izglîtîbas infrastruktûras attîstîba. Paredzçtais lîdzekïu apjoms, kuru saòems Latvija no ERAF ir 323, 51 mio eiro, no kuriem minçtajam pasâkumam tiks 15%. Lai uzlabotu iedzîvotâju labklâjîbu un atbalstîtu ekonomisko izaugsmi, ir svarîgi nodroðinât pieejamîbu augstas kvalitâtes veselîbas aprûpes un rehabilitâcijas infrastruktûrai. Ðobrîd atseviðíâs valsts teritorijâs iedzîvotâjiem netiek nodroðinâti kvalitatîvi neatliekamâs un primârâs medicîniskâs aprûpes pakalpojumi. Tâpat viens no ekonomiskâs attîstîbas priekðnoteikumiem ir izglîtots darbaspçks. Ir nepiecieðams nodroðinât profesionâlâs un augstâkâs izglîtîbas iestâdes ar mûsdienu prasîbâm atbilstoðu atalgojumu, kâ arî iespçju mâcîties cilvçkiem ar kustîbu traucçjumiem. Atbalsts tiks sniegts neatliekamâs un primârâs veselîbas aprûpes un rehabilitâcijas infrastruktûras sakârtoðanai, kâ arî materiâlâs un tehniskâs bâzes sakârtoðanai (medicîniskâ aparatûra, çkas, transports, IKT infrastruktûra), sociâlâs aprûpes un rehabilitâcijas infrastruktûras uzlaboðanai, asins dienesta droðîbas un informâcijas sistçmas uzlaboðanai, profesionâlo un augstâko mâcîbu iestâþu infrastruktûras sakârtoðanai, kâ arî to pielâgoðanai personu ar kustîbu traucçjumiem vajadzîbâm. Potenciâlie atbalsta saòçmçji ir izglîtîbas iestâdes un veselîbas aprûpes iestâdes, valsts un paðvaldîbu iestâdes, darba tirgus institûcijas, nevalstiskâs organizâcijas, valsts un paðvaldîbu uzòçmumi un aìentûras.

Eiropas Sociâlais fonds darbojas piecâs politikas jomâs, kuras visas ir saistîtas ar nodarbinâtîbu un izglîtîbu, kas saskan ar Latvijas izvirzîtajâm prioritâtçm, kuras minçtas Vienotajâ programmdokumentâ jeb Attîstîbas plânâ. Abas prioritâtes – nodarbinâtîbas veicinâðana un sociâlâs atstumtîbas mazinâðana - izvirza pasâkumus, kur tiek likts uzsvars uz kvalitâtes uzlaboðanu gan apmâcîbas sistçmai, gan izglîtîbas sistçmai. Paðreiz darbojoðos pirmsstrukturâlos instrumentus – PHARE, Leonardo da Vinchi – mums ir jâaizmirst, jo to vietâ nâks strukturâlie instrumenti. Eiropas Sociâlais fonds ðîs programmas paplaðinâs.
Piesaistot ESF lîdzekïus, tiks nodroðinâts atbalsts tâdu nozîmîgu pasâkumu îstenoðanai kâ:
1) izglîtîbas un tâlâkizglîtîbas attîstîba (augstâkâs un profesionâlâs izglîtîbas programmu pielâgoðana darba tirgus prasîbâm; mâcîðanas metoþu un izglîtîbas kvalitâtes nodroðinâðanas mehânismu pilnveide; sadarbîbas starp izglîtîbas sistçmu no vienas puses un darba devçjiem un arodbiedrîbâm no otras puses veicinâðana; pieauguðo izglîtîbas pieejamîbas nodroðinâðana visâm iedzîvotâju grupâm – arî lauku iedzîvotâjiem, maznodroðinâtajiem un sociâli mazaizsargâtajiem);
2) sociâlâs atstumtîbas mazinâðana un vienâdu iespçju veicinâðana (sociâlajai atstumtîbai vai tâs riskam pakïauto iedzîvotâju grupu integrçðana darba tirgû; iedzîvotâju darbaspçju un spçju pielâgoties mainîgajâm darba tirgus prasîbâm attîstîðana);
3) nodarbinâtîbas veicinâðana (uzòçmçjdarbîbas attîstîbas un paðnodarbinâtîbas sekmçðana; atbalsts bezdarbnieku integrâcijai darba tirgû; pârejas no izglîtîbas sistçmas uz darba dzîvi, atviegloðana).

2. Medicînisko izglîtîbu un profesijas reglamentçjoðie ES un LR tiesîbu akti:

1. ES dalîbvalstîs medicînas mâsas profesiju regulç ES direktîva 77/453/EEC par likumos, noteikumos vai administratîvajâ procesâ noteiktâs kârtîbas koordinçðanu attiecîbâ uz darbîbâm, ko veic vispârçjâs aprûpes medicînas mâsas un direktîva 77/452/EEC par diplomu, sertifikâtu un citu kvalifikâciju apliecinoðu dokumentu savstarpçju atzîðanu vispârçjâs aprûpes medicînas mâsâm, ieskaitot pasâkumus, lai veicinâtu tiesîbu efektîvu izmantoðanu veidot prakses un nodroðinât pakalpojumus.

Lai saskaòotu Latvijas likumdoðanu ar ES direktîvâm un ieviestu ES prasîbas attiecîbâ uz medicînas mâsu izglîtîbu ir pieòemti:
· Likums "Par reglamentçtajâm profesijâm un profesionâlâs kvalifikâcijas atzîðanu",
· MK 19.02.2002. noteikumi Nr.68 "Izglîtîbas programmu minimâlâs prasîbas zobârsta, farmaceita, mâsas un vecmâtes profesionâlâs kvalifikâcijas iegûðanai",
· MK 16.07.2002. noteikumi Nr.300 "Noteikumi par informâcijas institûcijâm attiecîbâ uz reglamentçtajâm profesijâm",
· MK 06.08.2002. noteikumi Nr.337 "Noteikumi par specialitâðu, apakðspecialitâðu un papildspecialitâðu sarakstu reglamentçtajâm profesijâm",
· MK 17.12.2002. noteikumi Nr.541 "Noteikumi par institûcijâm, kas izsniedz ârvalstniekiem profesionâlâs kvalifikâcijas atzîðanas apliecîbas reglamentçtajâs profesijâs".

2. Saskaòâ ar Ministru kabineta 2003.gada 4.augusta rîkojumu Nr.487 "Par Izglîtîbas attîstîbas koncepcijas 2002.–2005.gadam îstenoðanu" Veselîbas ministrijai visas savâ padotîbâ esoðâs valsts profesionâlâs vidçjâs izglîtîbas iestâdes ar 2004.gada 1.jûliju ir jânodod Izglîtîbas un zinâtnes ministrijas padotîbâ. Minçtais skars arî Medicînas profesionâlâs izglîtîbas centru, kura Izglîtîbas iestâþu atbalsta nodaïa acîmredzot tiks integrçta Izglîtîbas un zinâtnes ministrijas Profesionâlâs izglîtîbas centra sastâvâ, bet Ârstniecîbas personu reìistra nodaïas funkcijas tiks nodotas BO VAS "Veselîbas statistikas un medicînas tehnoloìiju aìentûra". Ðobrîd atklâts paliek jautâjums par Medicînas profesionâlâs izglîtîbas centra Tâlâkizglîtîbas nodaïas funkciju nodroðinâðanu, par ko tiks lemts atseviðíi. Viens no iespçjamajiem risinâjuma variantiem ir ðo funkciju nodoðana vienai vai vairâkâm no jau esoðajâm medicînas skolâm vai arî Latvijas Mâsu asociâcijai.

3. Mâsu praktiskâ izglîtîba un prakse arî turpmâk - pçc 2004.gada, tâpat kâ lîdz ðim, notiks klîniskajâs bâzçs - ârstniecîbas iestâdçs. Acîmredzot pçc 2004.gada 1.jûlija Izglîtîbas un zinâtnes ministrijas sistçmâ darbojoðâs medicînas skolas slçgs lîgumus ar ârstniecîbas iestâdçm par izglîtojamo praktisko apmâcîbu klînikâs un mâcîbu prakses nodroðinâðanu, maksâjot ârstniecîbas iestâdçm noteiktu lîdzekïu summu par savu audzçkòu uzturçðanos prakses vietâs.

4.Kâ problçma attiecîbâ uz medicînas personâlu jâmin profesionâlâs izglîtîbas iegûðanas ilgums, jo pçc ES prasîbâm ârstam, lai sâktu savu praksi, bûs nepiecieðams iziet aptuveni desmit gadu (atkarîbâ no specializâcijas) mâcîbu un prakses ciklu, kas noteikti nemotivçs apgût mediía profesiju, òemot vçrâ zemo atalgojumu
5. Seðas profesijas no astoòâm profesijâm, attiecîbâ uz kurâm visâs ES dalîbvalstîs tiek izvirzîtas vienâdas prasîbas un tiek atzîti diplomi, ir saistîtas ar medicînu – ârsts, zobârsts, medicînas mâsa, vecmâte, farmaceits un veterinârârsts. Eiropas Savienîbas reglamentâcija ârstiem dod tiesîbas sniegt ârstniecîbas pakalpojumus visâ Eiropas Savienîbâ un nodroðina ârstniecîbas pakalpojumiem brîvu kustîbu. Eiropietim, pârvietojoties tûrisma vai darba braucienos, dodoties dzîvot vai strâdât citur, visâ ES teritorijâ ir garantçta vienâda lîmeòa medicîniskâ aprûpe. Pakalpojumu kvalitâti garantç saskaòotâs apmâcîbas programmas, bet pakalpojumu maksu segs katras valsts apdroðinâðana.
7. Nacionâlâ veselîbas sistçma ir valsts pârziòâ, tomçr ES pamatlîgumâ tiek atzîmçts, ka ES “sekmçs augsta lîmeòa indivîda veselîbas aizsardzîbas nodroðinâðanu”, veicinot dalîbvalstu savstarpçjo sadarbîbu, kâ arî sadarbîbu ar Pasaules Veselîbas organizâciju; un saskaòojot ES politiku ar dalîbvalstu politiku. Veidojot politiku un izstrâdâjot likumdoðanas aktus sabiedrîbas veselîbas jomâ, tiek òemtas vçrâ ES vadlînijas. Pçc iestâðanâs Eiropas Savienîbâ Latvijai kïûs saistoði ES oficiâlie dokumenti, kuros noteiktas vadlînijas veselîbas aprûpes jomâ. Pârmaiòas gaidâmas gan veselîbas aprûpes sistçmâ, gan ârstu darba samaksâ.
12. Eiropas Savienîbas tâ sauktâs sektoru direktîvas galvenokârt attiecas uz mediíu profesijâm. ES Padomes direktîvâ (93/16/EEK) par pasâkumiem, lai veicinâtu ârstu brîvu pârvietoðanos un viòu diplomu, sertifikâtu un citu kvalifikâciju apliecinoðu dokumentu savstarpçju atzîðanu, noteikta ârsta kvalifikâcijas automâtiska atzîðana. Pievienoðanâs lîgumâ noteikts, ka ìimenes (vispârçjâs prakses) ârsta kvalifikâcija tiks atzîta, ja ârsta diploms gûts universitâtes tipa augstskolâ. Saskaòojot izglîtîbas prasîbas, ES lîgumâ noteikts – lai ârsts varçtu pretendçt uz atïauju patstâvîgi nodarboties ar ârstniecîbu atbilstoði savai kompetencei, rezidentûrai vispârçjâ (internâ) medicînâ, uroloìijâ, traumatoloìijâ un ortopçdijâ, íirurìijâ un neiroíirurìijâ, plastiskajâ íirurìijâ, torakâlajâ íirurìijâ, bçrnu íirurìijâ, asinsvadu íirurìijâ, mutes, sejas un þokïu íirurìijâ, jâbût vismaz piecus gadus ilgai; pediatrijâ, patoloìijâ, neiroloìijâ, psihiatrijâ, diagnostiskajâ radioloìijâ, terapeitiskajâ radioloìijâ, mikrobioloìijâ, imunoloìijâ, kardioloìijâ, gastroenteroloìijâ, nefroloìijâ, reimatoloìijâ, ginekoloìijâ un dzemdniecîbâ, infektoloìijâ, bçrnu psihiatrijâ – èetrus gadus ilgai, bet oftalmoloìijâ, hematoloìijâ, ftiziopneimonoloìijâ, otolaringoloìijâ, endokrinoloìijâ, anestezioloìijâ un reanimatoloìijâ, rehabilitoloìijâ, fiziskajâ rehabilitâcijâ, fizikâlajâ medicînâ un stomatoloìijâ, alergoloìijâ, dermatoloìijâ un veneroloìijâ – trîs gadus ilgai. Informâciju par kvalifikâcijas atzîðanu var saòemt Eiropas Komisijas interneta mâjas lapâ europa.eu.int/comm/internal_market/en/qualifications/contact.htm, kâ arî katras valsts vispârçjâs atzîðanas sistçmas kontaktpunktâ (NARIC – Network of National Academic and Research Information Centre).
13. ES Padomes direktîvâ 77/452/EEC par vispârçjâs aprûpes mâsu diplomu, sertifikâtu un citu kvalifikâciju apliecinoðu dokumentu savstarpçju atzîðanu tagad ir iekïauts arî Latvijas medicînas mâsas diploms, kas iegûts mâsu skolâ, savukârt vecmâtçm izvirzâmâs prasîbas noteiktas ES direktîvâ 80/154/EEC. ES Padomes 1992.gada 18.jûnija direktîvâ 92/51/EEC ir noteiktas profesionâlâs izglîtîbas atzîðanas prasîbas (izglîtîbas ilgums) vidçjam medicîniskajam personâlam – medmâsâm, zobârstniecîbas mâsâm, biomedicînas laborantiem, zobu tehniíiem, fizioterapeita asistentiem.
14. Zobârstu kvalifikâcijas atzîðanu regulç ES Padomes direktîva (78/686/EEK) par zobârstu diplomu, sertifikâtu un citu kvalifikâciju apliecinoðu dokumentu savstarpçju atzîðanu. Saskaòâ ar to kârtîba ir tâda pati kâ ârstiem – zobârsta diploms iegûstams universitâtes tipa augstskolâ. Latvijâ tiek pieprasîts rezidenta diploms par zobârsta pçcdiploma izglîtîbas programmas pabeigðanu, ko izsniedz universitâtes tipa augstskola, un sertifikâts, kas apliecina, ka persona ir nokârtojusi sertifikâcijas eksâmenu zobârstniecîbâ. Zobu tehniíu un higiçnistu profesijas ES lîmenî nav reglamentçtas, tas nozîmç, ka katra dalîbvalsts var noteikt savas prasîbas amata pretendentiem.
15.Medicînas mâsas, kuras studç Latvijas Universitâtç vai Rîgas Stradiòa universitâtç, varçja piedalîties Socrates programmâ Erasmus, kura nodroðinâja studentu apmaiòu starp Eiropas valstîm. Erasmus sniedza studentiem iespçju 3 – 12 mçneðus studçt kâdas ES dalîbvalsts augstâkajâ mâcîbu iestâdç. Citâ valstî pavadîtajâ studiju laikâ iegûto akadçmisko zinâðanu atzîðanu nodroðinâja Eiropas kredîtpunktu pârneses sistçma. Erasmus akcijâ studenti piedalîjâs ar un bez stipendijâm. Mâcîbas partneraugstskolâ bija bez maksas. ES Komisija bija noteikusi pieïaujamos stipendiju apmçrus (no 50 lîdz 400 EUR mçnesî – uzturçðanâs izdevumiem) vai arî maksimumu – 500 EUR mçnesî, ieskaitot ceïa izdevumus. Eiropas strukturâlie fondi paplaðinâs jau minçtâs programmas, kâ arî ieviesîs daudz kvalitatîvâku un ilglaicîgâku sistçmu, kuras sastâvdaïa vairs nebûs ierobeþojumi kandidâtvalstîm, bet ieguvumi dalîbvalstîm.
16. Farmaceitu kvalifikâcijas atzîðanu regulç direktîva 85/432/EEC un 85/433/EEC. Latvijâ drîkstçs strâdât farmaceiti arî no ârvalstîm, kuriem iegûtâ izglîtîba un profesionâlâs pieredzes ilgums ir atzîti normatîvajos aktos noteiktajâ kârtîbâ. Savukârt, lai vadîtu aptieku jâsaòem farmaceita profesionâlâs kvalifikâcijas sertifikâts, kura saòemðanai viena no galvenajâm prasîbâm ir trîs gadi darba pieredze profesijâ - ðâdu iespçju pieïauj ar ES direktîvâm saskaòotais Farmâcijas likums. Farmaceita profesionâlâs kvalifikâcijas sertifikâtu Latvijâ bûs tiesîbas saòemt arî ârvalstniekiem. Diplomi, kuri ir bijuði izsniegti Latvijâ, ir spçkâ un farmaceitiem un farmaceitu asistentiem, lai strâdâtu Latvijâ, nevajadzçs iziet atbilstîbas novçrtçðanas procedûru, to atzîðanai.
Lai iegûtu sertifikâtu profesionâlâs pieredzes atzîðanai ir nepiecieðams, lai farmaceits aptiekâ Latvijas Republikâ, Eiropas Savienîbas dalîbvalstî vai Eiropas ekonomiskâs telpas valstî bûtu nepârtraukti nostrâdâjis trîs gadus. Ârvalstîs iegûto profesionâlo pieredzi apliecina attiecîgs sertifikâts vai cits dokuments, kuru ir izsniegusi attiecîgâs valsts kompetentâ profesionâlâ organizâcija. Farmaceita praksei aptiekâ nebûtu jâbût pârtrauktai ilgâk par pieciem gadiem kopð dienas, kad sertifikâcijas institûcijai iesniegts iesniegums farmaceita profesionâlâs kvalifikâcijas sertifikâta iegûðanai.
Farmâcijas likums paredz Latvijas Farmaceitu biedrîbai vaidot un uzturçt farmaceitu un farmaceitu asistentu reìistru un apliecinât viòu profesionâlâs pieredzes ilgumu. Ðis apliecinâjums varçtu bût nepiecieðams, ja farmaceiti vai farmaceitu asistenti vçlçsies doties strâdât uz citu valsti. Par reglamentçto profesiju Latvijâ ir atzîts arî farmaceita asistents.

Visi Latvijâ atzîtie diplomi tiks atzîti arî Eiropas Savienîbâ. Turklât farmaceita profesija ir reglamentçta visâ ES teritorijâ. Katrâ valstî var bût citas reglamentçtâs profesijas, bet ES lîmenî ar direktîvu ir noteiktas tikai astoòas reglamentçtâs profesijas, tostarp arî farmaceits. Attiecîbâ uz ðîm astoòâm profesijâm visâs ES valstîs ir saskaòots mâcîbu ilgums, mâcîbu programmas un savstarpçji atzîti profesionâlâs izglîtîbas diplomi. Lai gan Latvija jau ir pâròçmusi ðîs prasîbas, mûsu diplomi ðajâs astoòâs profesijâs tiks pilnîgi atzîti tikai pçc tam, kad Latvija bûs oficiâli iestâjusies Eiropas Savienîbâ.
17. Attiecîbâ uz darba iespçjâm ES valstîs vislabâkais avots ir darba meklçðanas portâls. Tas atrodams Eiropas Komisijas un nacionâlo nodarbinâtîbas dienestu interneta mâjas lapâ EURES http://europa.eu.int/eures/.
Tiesa, uzreiz pçc 2004. gada 1. maija Latvijas pilsoòiem varçtu bût atvçrts darba tirgus tikai piecâs ES dalîbvalstîs – Îrijâ, Dânijâ, Zviedrijâ, Lielbritânijâ un Nîderlandç. Pârçjâs 10 dalîbvalstis (Austrija, Vâcija, Francija, Itâlija, Spânija, Grieíija, Beïìija, Portugâle, Somija un Luksemburga) var noteikt pârejas periodu lîdz pat septiòiem gadiem, un tikai pçc tam Latvijas un citu kandidâtvalstu pilsoòi varçs pilnîgi brîvi izvçlçties darbam kâdu no ðîm ES dalîbvalstîm.
Informâciju paðreizçjâs ES valodâs var meklçt Eiropas Komisijas serverî caur internetu: http://pharmacos.eudra.org/ un http://www.eudra.org/#.
3. Aktualitâtes:
Paðlaik Veselîbas ministrija (SVD Veselîbas aprûpes resursu nodaïa) strâdâ pie izmaiòâm ârstniecîbas personu specialitâðu nolikumos - traumatologa-ortopçda, psihiatra, bçrnu psihiatra, patologa, radiologa-terapeita, arodslimîbu ârsta un imunologa specialitâtes nolikumâ -, lai saskaòotu tajos noteikto izglîtîbas ilgumu atbilstoði ES direktîvâ 93/16/EEC un 2001/19/EC (SLIM Directive), un MK 23.07.2002. noteikumos Nr.315 "Izglîtîbas programmu minimâlâs prasîbas ârsta profesionâlâs kvalifikâcijas iegûðanai" noteiktajâm prasîbâm.
Tâpat VM (Veselîbas aprûpes resursu nodaïas) pârstâvji (sabiedrîbas veselîbas un farmâcijas nozarçs) ir iekïauti Izglîtîbas un zinâtnes ministrijas izveidotajâ darba grupâ, kas izstrâdâ likumprojektu "Grozîjumi likumâ "Par reglamentçtajâm profesijâm un profesionâlâs kvalifikâcijas atzîðanu"".

Haide
Re: Med.diploma atziishana
20.09.2004 12:17
Paldies,Raimond, par padomu,bet,diemzjeel,visu jau to zinu no galvas, un vienaa no Eiropas Ekonomiskaas zonas valstiim manu Latvijaa ieguuto izgliitiibu neatziist,jo esot nepietiekama pat zemaakaa liimenja mediciinas maasu izgliitiibai vinju valstii,taadeelj,ka ieguuta neatkariibas laika saakumaa,nevis peec 1995.gada.
Re: Med.diploma atziishana
20.09.2004 15:25
Ja tev ir sertifikats kurs dabuts nesen. Kadas problemas? Tacu skaidri teikts ka ja Latvijas republika atzist tavu izglitibu (sertifikats) tad ari citas ES valstis to atzis. ))) Ne ka mila. Ej un cinies, viss ir ok.

Re: Med.diploma atziishana
20.09.2004 20:31
Nu Raimod tu arii dod .....:)))))

Varu vieniigi ieteikt aiziet uz shito: http://www.gmc-uk.org/
tad tur labaajaa malaas buss: News for doctors qualifying from EEA Accession Member States. Viss siiki un skaidri aprakstiits. Cik skatijos Zviedrijaa ( http://www.sos.se/sosmenye.htm) taaa pat. Liekas ka noteikumi ir pilniigi vienaadi visaaam ES valstiim.

Re: Med.diploma atziishana
20.09.2004 20:50
Nja. Per tiem gadiem es kaut ka pat nedomaju..... No 1994 gada.
Tomer var jau cinities. Cilveki no Krievijas pat dabuj darbu. Vienigais ka nebus uzreiz automatiskas pielidzinasanas. Jacinas. Jamacas.

Re: Med.diploma atziishana
20.09.2004 21:08
Neraizeejies - muuseejie tiks cuari visur - vajag tikai gribeet....
Re: Med.diploma atziishana
20.09.2004 21:20
Nja ir vel viena deriktiva

Direktîva 99/42/EC
Treðâ direktîva (direktîva 99/42/EC) nosaka lîdzîgus atzîðanas principus tâdâm reglamentçtajâm profesijâm, kurâm nepiecieðamo kvalifikâciju ir iespçjams iegût profesionâlâs pieredzes ceïâ. Treðâ direktîva ðîm profesijâm piemçro tos paðus atzîðanas pamatprincipus, kâdi ir abu Vispârçjâs atzîðanas sistçmas direktîvu pamatâ. Uzòemoðâ valsts nevar vienkârði atteikt kâdam ârvalstu profesionâlim, pamatojoties uz nepietiekamu kvalifikâciju. Ja salîdzinâjumâ atklâjas bûtiskas atðíirîbas, uzòemoðajai valstij ir jâdod pretendentam iespçja izvçlçties iziet adaptâcijas periodu vai kârtot kvalifikâcijas atbilstîbas pârbaudi. Uzòemoðâ valsts var to pieprasît arî tajos gadîjumos, kad tâ savas valsts iedzîvotâjiem pieprasa konkrçtu likumdoðanas normu zinâðanu un to pielietoðanu.

)))

Re: Med.diploma atziishana
20.09.2004 21:23
Vieta kur maasa vareetu saakt mekleet:
http://www.nurserve.co.uk/Contacts. asp
http://www.rcn.org.uk/resources/international/eu_nurses.php
Re: Med.diploma atziishana
20.09.2004 21:27
Vel lietderigi palasit

http://www.google.lv/search?q=cache:f8R8mS6BFEUJ:www.aic.lv/rec/LV/Expl_lv/br_gen_lv.doc+92/51/EEC+&hl=lv&lr=lang_lv

Domaju ka latviesu valoda vieglak lasit. ))))

Re: Med.diploma atziishana
20.09.2004 21:47
Domaju ka latvijas likumdosana atspogulo daudzu citu ES valstu likumdosanu http://www.likumi.lv/doc.php?id=74484

Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 18 pieskaita 18?
Ziņa: