Ārsts+militārā joma

Aizsāka Dzeina 

Ārsts+militārā joma
17.02.2013 16:17
Labdien!
Šogad došos mācīties par ārstu vai ārsta palīgu, to vēl neesmu izlēmusi, jo pēc tam gribu iet uz armiju un būt par ārstu tur. Lasot atsauksmes un diskusijas, diemžēl skaidrības nebija. Tādēļ vēlējos rakst atbildes uz šādiem jautājumiem:
-Ja es izmācos par ārstu 6 gadus un pēc tam pusgadu par virsnieci, vai es varu uzreiz iet uz NBS un tur būt par ārstu? (Domāju iet konkrēti kādā bāzē nevis armijas medicīnas centrā).
-Ja es eju par ārsta palīgu, izmācos 3 gadus, kas notiek tālāk? Vai ir iespējams pusgada laikā pēc tam izmācīties par virsnieci un doties uz kādu no NBS bāzēm strādāt?
-Un, vai alga ir ļoti zema? Domāju, ka tad es varētu rauties pa diviem darbiem, piemēram, bāzē+privātpraksē, jo uz ārzemēm nevēlos doties.
Paldies jau iepriekš!
Re: Ārsts+militārā joma
17.02.2013 18:22
:Seit jau bija līdzīga tēma.Parakājies arhīvā. Ārsta palīgs (māsa) nevar kļūt par virsnieku.Tikai par instruktoru.Jāiziet Alūksnē jaunkareivja kurss ,neatceros cik mēneši.(3-4). Pēc tam instruktora apmācība Cēcu instruktoru skolā. Virsniekam pluss apmācība Akadēmijā.
Domāju,ka jaunkareivju kurss jau pieliks punktu vēlmei būt tur iekšā....:)
Es personiski ,kā speciālists uz to neparakstītos nekad.Lai NBS izlemj,kas viņiem vajadzīgs. Karavīrs vai speciālists.
Pie tam Ženēvas konfencija aizliedz madiķim turēt rokā ieroci. (Tikai pistoli,pašaizsardzībai) Bet kursu laikā no tevis prasīs visu to pašu, ko no kareivja. Neredzu nekādu loģiku.
_______________________________________________
Lūdzu PM nesūtīt. Netiek lasītas !



Edited 1 time(s). Last edit at 17.02.2013 18:39 by Mazdakteris1.
Re: Ārsts+militārā joma
17.02.2013 18:43
Tātad jāiet tikai par ārstu.:)

Nezinu,kāpēc tas murgs izdomāts, ka papildus vēl jāiziet tas kurss, bet es citu iespēju neredzu, kā vienīgi izmācīties par ārstu un pēc tam doties uz NBS. jo parasts karavīrs nevēlos būt, tā nav īsti sievietes vieta. Bet citu profesiju tur vienkārši nav. /atkrīt grāmatvede vai sekretāre, uz to es nemūžam neparakstītos)
Re: Ārsts+militārā joma
17.02.2013 20:49
Divas manas paziņas pēdējo gadu laikā mēģināja tikt NBS. Abām- augst.izglītība. Ļoti smagi iestāšanās testi- angļu valoda, sports, intelekta tests, psiholoģiskais- rakstura tests ar ~500 jautājumiem, intervija. Daudzi atsijājas šajā procesā. Kādu meiteni ar augst.med.izgl. atsijāja tāpēc, ka viņai neesot vadītājas spēju. Paziņa tika ar 3 piegājienu, bet ne tur, kur gribēja. Painteresējies par prasībām Rekrutēšanas centrā! Vai Tev maz ir cerības tikt cauri atlases sietam?
Re: Ārsts+militārā joma
20.02.2013 00:46
Ārmijā nostrādāju 4 gadus. Sākumā 3 gadus kā sanitārs un gadu kā medicīnas māsa vienā no bataļjoniem. Gribēju palikt, bet... izlēmu aizbraukt. Lēmums nebīja viegls, jo bīju iestājies RSU pēc Medicīnas skolas beigšanas (Ārsta palīgs). Bet tomēr aizbraucu.

Kas mani izbrīnīja un deva labu mājienu pārtraukt jebkādu sapņošanu par militāro karjeru:
-Pirmkārt sāka saīsināt štatus, pašu armiju. Viskautko apvienot, graut u.t.t. Pēc tādām reformām bataljonos no medicīnas dienestiem palika "rožki da nožki". Visu to redzot sapratu, darīt "armijā" nav vairs ko. Un. Un es elementāri aizbraucu uz Somiju, kā jūs vissi ziniet... Aizbēgu no murga un Latvijas civīlā mediķa lāsta - nabadzības.
-Otrais, tolaik bīja pāreja uz tā saucamo prof. armiju un mediķiem (māsām un ārsta plīgiem) lai iegūtu pakāpi vajadzēja iet (un pašlaik arī) Instruktoru kursos! Tie nebūt nav kaudkādas lekcijas, bet reāla skraidīšana pa mežiem un pārējās renžermuļķības 2 mēnešu laikā. Un katru nākošo pakāpīti vajadzēja ar sviedriem dabūt mežos, skraidot kopā ar pārējo šaujamgaļas masu. Jo redz, militāriem mediķiem nekādu atcevišķu kursu nav.

Viss būtu Ok, bet mediķi kaujā nekur un nekad neiet. Tas ir aizliegts ar konvenciju. Nevienam taču prātā nenāk dzīt kaujas laukā kapelānu!?. Ar mediķiem viss tas pats. Šitie Latvijas "Pentagonā" sēdošie kaut ko baigi sajauca un saputrojās savos stereotipos - kurus ieguva saskatoties Amerikāņu filmas.

Kariņos iet armijas sanitāri, jeb prastāk runājot karavīri ar padziļinātiem medicīnas kursiem. Viņi nav ne mediķi, ne paramediķi, ne medicīnas tehniķi! Vini ir tieši karavīri-zoļdāti, kuri apmācīti nogalināt un apmācīti sniegt padziļinātu pirmo palīdzību saviem biedriem-ievainotiem.

Dzeinai: Par Ārsta plīgu nemācieties nekādā gadījumā! Profesija jums dos labas zināšanas medicīnā, bet diemžēl Latvijā viņa nav novērtēta un slikti apmaksāta. Armijā, jums ar vissu Augstāko prof. izglītību nāksies ilgi būt par dižkareivi un kaprāļi, bet katrs pusizglītots dunduks ar deviņām klasēm un lieku svītriņu jums norādīs jūsu vietu (Armijā ir daudz veco kaprāļu un pat seržantu ar 9 kl. + kačegara kursi).

Ārzemēm savukārt Ārsta palīga diploms nederēs arī. Viņu elementāri nevar pielīdzināt pat Eiropas savienībā (par medicīnas māsu), jo pielīdzinams viņš caur Vispārējo atzīšanas sistēmu pamatojoties uz direktīvu 2005/36/EK. Viena problēma, šitā te sistēma nestrādā jo ir pārāk neskaidra. Un pat Veselības ministrijā sēdošie ierēdņi skaidri nezin kas ir ārsta palīgs, nezin viņi arī 44 un 45 Ārstniecības likuma pantus. Nesaprot viņi arī deriktīvu 2005/36/EK, kurā runa iet par Eiropas Savienības starpvalstu attiecībām un diplomu atzīšanu starp savienības valstīm. Vārdu KOMPETENCE Veselības ministrijā neizprot arī. Tapc no turienes nāk visdažādākās atbildes uz ārzemju birokrātu-kolēģu pieprasījumiem. Citem vārdiem haos! Tas pats ar Izglītības ministriju, personīgi bīju lūdzis papildināt direktīvas pielikumu 5.2.2. ar profesiju Ārsta palīgs (Iglītības ministrijas kompetencē), jo Ārsta palīga izglītība savā pamatbāzē tiek veidota uz medicīnas māsas izglītības pamata + viņa atbilst minimālām direktīvas prasībām + Latvijas Veselības likumā tiek skaidri pateikts ko dara (ko zin) Ārsta palīgi un pat tur skaidri var redzēt, ka ar kompetenci viss ir Ok. Bet nekā! Atbilde bīja skaidra, Māsa un Arsta palīgs ir dažādas profesijas. :) :) :)

Tapēc mācaties labāk par Ārstu. Būs labākas perspektīvas un ar laiku jūsu izpratne par dzīvi mainīsies. Toties ar ārsta diplomu variesiet daudz ko iesākt... un mācaties pastiprināti angļu vai vācu valodu, noderēs. Ļoti.

Ar cieņu
Raimo



Edited 3 time(s). Last edit at 20.02.2013 01:06 by Dr.asist. Raimonds.
Re: Ārsts+militārā joma
20.02.2013 11:03
Dr.asist. Raimond, paldies par Jūsu atbildi!
Sekošu Jūsu padomiem un stāšos ārstos.
Re: Ārsts+militārā joma
20.02.2013 11:40
Dzeinai: Par Ārsta plīgu nemācieties nekādā gadījumā! Profesija jums dos labas zināšanas medicīnā, bet diemžēl Latvijā viņa nav novērtēta un slikti apmaksāta. Armijā, jums ar vissu Augstāko prof. izglītību nāksies ilgi būt par dižkareivi un kaprāļi, bet katrs pusizglītots dunduks ar deviņām klasēm un lieku svītriņu jums norādīs jūsu vietu (Armijā ir daudz veco kaprāļu un pat seržantu ar 9 kl. + kačegara kursi).
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Piedod,Dr.asist.Raimond. Armijā par seržantu nevar strādāt neviens kam nav vidējā izglītība. Tie visi,pēc dažu diplomu viltošanas skandāla, tika atlaisti.
.Par medicīnas darbinieku pazemošanu no kaprāļu-seržantu puses pilnīgi piekrītu Prmkārt. .Uz šodienu visi ārsta palīgi un medmāsas ir dabūjuši savus diplomus pēc vidusskolas, pēc tam beidzot 3-3,5 gadu apmācību medicīnas skolās. Faktiski visiem viņiem ir augstskolas pirmā līmeņa izglītība.Otrkārt. Pēc Ženēvas konvencijām,medicīnas darbinieks nevar atrasties kaujas laukā ar uzbrukuma ieroci. Visi viņi strādā frontes līnijas (konflikta) aizmugurē.Rotas,bataljona, brigādes medicīnas šķirošanas punktos.Pie viņiem var atrasties tikai personīgais ierocis sevis aizstāvēšanai. Treškārt,rotas,bataljona,brigādes un armijas izdzīvošanas (uzvaras) jautājums ir tieši saistīts ar sanitāro un epidemioloģisko stāvokli vienībā. Šeit armijas mediķiem ir vajadzīgas plašas zināšanas sanitārijā,deratizācijā,dezinfekcijas jautājumos .Arī dezinsekcijas pasākumu kopā.Jāzin epidemioloģija. Jāzin sanitārās šķirošanas principi.OMD dienesta laikā noskaidrojās,ka mediķiem ļoti nepieciešamas zināšanas psiholoģijā, psihiatrijā.Jābūt maksimāli neatkarīgiem.Tas ir,jābūt pakļautiem pa tiešo bataljona, brigādes un armijas komandieriem.Attiecīgi, mediķiem jābūt augstākām medicīnas dienesta militārām pakāpēm,lai katrs kaprālis nevarētu viņu nolikt rotas karavīru klātbūtnē, balstā guļus.Viņu varai ir jābūt tik lielai, cik liela ir rotas,bataljona,brigādes un armijas komandiera vēlmei uzvarēt kaujā .To nosaka bēdīgie un pat traģiskie notikumi arī mūsdienu kara apstākļos.



Edited 1 time(s). Last edit at 21.02.2013 21:45 by Mazdakteris1.
SEAL
Re: Ārsts+militārā joma
21.02.2013 12:40
Jaasaprot tas ka ka armijaa nevar dieneet tikai pa pusei, ja gribi dieneet armijaa ir jaaiziet pilna apmaaciiba vienalga kaads speciaalists esi.
Ja tas nav pienemams nav jaiet uz armiju ir citas vietas kur straadaat. Ar ko tad mediniinas speciaalists ir paaraaks par citiem speciaalistiem lai tiem dariitu izneemumus?,
Re: Ārsts+militārā joma
21.02.2013 14:26
Ar ko tad mediniinas speciaalists ir paaraaks par citiem speciaalistiem lai tiem dariitu izneemumus?,
________________________________________________
Pārāks? Kur tas izskanēja? Nevajag jaukt mediķi ar karavīru,kas iet kaujā. Kaujas sanitāri ir viens.Mediķis,tas ir pavisam kas cits.
Mediķis ar medicīnisko izglītību nogalināts vairs nevar sniegt palīdzību desmitiem un pat simtiem ievainoto.Par karavīru,pēc jauanajiem noteikumiem var būt kareivis ar pamatskolas (9kl.) izglītību. Par mediķi var kļūt cilvēks ar vidējo izglītību plus vēl 3 gadi (medmāsa,ārsta palīgs) vai 6-8 gadi (ārsts) speciālā apmācība. Ir starpība? Armija bez medicīniskā dienesta vispār nespēj pastāvēt.
To man skaidroja lieli speciālisti PSRS laikā .Apstiprināja ASV veterinārā dienesta pārstāvis.Jo ASV ar sanitāriju nodarbojas vetdienests( ūdens, pārtika,insekti,grauzēji,pārtika).Pastāstīja kā beidzās kauja par Sueces kanālu Ēģiptē.Bija pilnīga ASV karaspēka sakāve.Dizentērijas uzliesmojuma dēļ.
Tieši tāpēs es ieteicu atvieglot medicīniskā dienesta (mediķu) iekļaušanu armijā.To autoritātes (pakāpes) un nozīmīguma veicināšanu armijā.Ir starpība vai instruktors ir ar vidusskolas izglītību plus dažu mēnešu kaprāļa kursi. Vai mediķis ar vidusskolas izglītību plus 3-8 gadu medicīniskā izglītība un dažu mēnešu kaprāļa kursi.Ārstiem tas ir kareivja kurs+instruktora kurss+virsnieka kurss.Kurš ārsts uz to parakstīsies? Neviens!
Armija (savā laikā) radīja mākslīgus ,birokrātiskus šķēršļus lai radītu nopietnu militāro medicīnisko dienestu Latvijā.Militārā medicīna tā ir ļoti specifiska medicīnas, epidemioloģijas un sanitārijas sadaļa.
To ir grūti, pat neiespējami saprast parastam cilvēkam pat ar augstāko izglītību. Tāpēc vajag uzticēties speciālistu teiktajam.Tādi Latvijā ir tikai daži cilvēki. Tas būtu pirmais atjaunotās Latvijas armijas medicīnas priekšnieks dr.Brūveris un medicīnas dienesta pulkvedis dr. Ričards Baufāls.
SEAL
Re: Ārsts+militārā joma
21.02.2013 15:12
Nogalinaats lidmasiinas pilots arii nevar aizvest ievainotos uz hospitaali. Un par pilotu arii nekļūst pēc vidusskolas beigšanas. Es par to ka jebkurš augstas klases speciālists ir vajadziigs un nevajag saliidzināt kura specialitāte ir svarīgāka. Tāpat kā civilajā dzīvē nav svarīgākas profesijas par citām - vajadzīgas ir visas.
Mūsdienās militārajā dienestā darbojās daudz un dažādi augsti kvalificēti speciālisti. Nevajag jau dzīvot PSRS laika uzskatos kad armijas virsnieks bija tupuma etalons un armija bija kaa sroks kas jaanolauž OMD.
Viena lieta, ja ārsts strādā hospitālī Vācijā, cita lieta ja bāzē Afganistānā. Kautkādai apmaacībai jābūt lai viņš zin kur gulties ja uzbrūk transporta kolonnai kurā viņš brauc..piemēram ,, nu nevar cilvēks bez nekādas militāras pamatapmācības tur braukt.
Re: Ārsts+militārā joma
21.02.2013 22:01
SEAL tu esi prasts provakātors,atvaino par tiešumu.Tu pat negribi vai nevari saprast par ko iet runa.
.Kur es teicu,ka kara mediķim nevajag nekādu militāro izglītību (kursus)? Ja armijai vajag mediķus,tad nāksies mainīt šodienas stulbo pieeju.Dzīve noliks visu savā vietā. Man varētu oponēt tikai mediķis.Pie tam mediķis,kas beidzis medicīnisko kara akadēmiju vai ko līdzīgu. Esmu kā militārais mediķis nostrādājis daudzus gadus. Mani ir mācījuši augstas raudzes militārās medicīnas speciālisti vairāk,kā 30 gadu garumā. Tā kā mani nevajag mācīt.Tas ka kolonas pavada militārais ārsts,jau ir stulbuma kalngals. To var tikai Latvijas gudrīši darīt. Visā pasaulē strādā militārās šķirošanas un evakuācijas principi.Nevienā pasaules armijā augstas raudzes mediķi netiek iesaistīti pirmajās frontes(kaujas) līnijās. Stabilizēt ievainoto un evakuēt uz aizmuguri var kaujas sanitāri.
Cieņā.



Edited 1 time(s). Last edit at 21.02.2013 22:01 by Mazdakteris1.
SEAL
Re: Ārsts+militārā joma
22.02.2013 15:41
Patin augstāk un pats palasi ko esi sarakstījis.. apmēram tur kur par frontes līnijām rakstīji:)

Tu man liekas pats esi tāds balamute vairāk... no sērijas "es te augstas raudzes specialists tikai neviens mani neklausās".
Augstas raudzes speciālisti nesēž interneta forumā ...

AFG bāzēs strādā ārsti un kautkā viņi tur nokļūst un šad tad arī izbrauc ārā.
vispār palasi kautvai šo rakstu

http://www.doctus.lv/2010/11/divu-kungu-kalps
Re: Ārsts+militārā joma
22.02.2013 18:17
Izlasīju.Paldies.Interesanti. Viņi-ārsti medicīnas māsas atrodas evakuācijas II ešalonā. Tā ir frontes aizmugure. Ko es pateicu nepareizi?
Tur ir skaidri pateikts.Militārie mediķi ir deficīts visur.Jo par visu ir jāmaksā
.Par karavīru kursiem (karavīru,seržantu un virsnieku) mediķiem ir jābūt sīsinātiem.Tikai to ko vajag.Bet ja Latvija taisīs no ārsta ierindnieku, instruktoru un virsnieku pilnā apjomā, nekas neiznāks.Tāda ir dzīves realitāte. Sevišķi ja runā par ārstiem.
.Vēlreiz paldies par linku.Tiešām informatīvi.Sevišķi par dizentērijas uzliesmojumu. Tas vien pierāda,ka tur līdz galam nav izdomāts par epidemioloģiju. Latvijā jau bija gadījums,kad tur ar dizentēriju aplaida pat visu militāro delegāciju. Kad es skatījos viņu viesošanos tur, tad uzreiz man bija vairāki iebildumi par tur redzēto. Biju šokā,kad redzēju,ka delegācijai pasniedz salātus un tur varēja redzēt lidojam mušas. Ja es būtu pavadījis ministru un ģenerāļus,tad īsi instruktētu,ko kategoriski TUR darīt nedrīkst.Es piedzīvoju trīs lielus dizentērijas uzliesmojumus karavīru vidū.Karaspēka daļas, bataljona un rotas apmērā.
Nemaz nerunājot par salmanellozes, rotovīrusu un citiem neskaidras masveida saindēšanās gadījumiem.Pašam bija jāsastāda infekcijas ierobežošanas un profilakses plāni.Kas bija jāiesniedz gan bataljona komandierim,gan civilajiem sanitārās uzraudzības dienestiem.Arī armijas medicīniskajam dienestam.Es sevi neuzskatu par augstas raudzes speciālistu.Esmu pensionārs,kas savu ir atkarojis.Runa iet par daudzpusēju un ilgadīgu pieredzi.
Runājot par virsniekiem Psrs un citās armijās varu teikt tikai vienu.Virsnieki,sevišķi jaunākie visur ir apmēram vienādi.
Lai veselība un prieks.



Edited 2 time(s). Last edit at 23.02.2013 11:17 by Mazdakteris1.
Re: Ārsts+militārā joma
23.02.2013 04:01
to SEAL

Man nācās darba gaitā saskarties ar Mezdakteri1, savulaik... Es varu apgalvot, Jūsu priekšā ir sava aroda Guru. Jā, mazdakteris dažreiz pieklibo ar smalkām medicīniskām matērijām. Bet kad viņš runā par sava līmeņa praktisko militāro medicīnu (pamatprincipi) un praktiski-reālo med. organizāciju armijā... vairākums viņa priekšā izskatīsies pēc muļķīšiem. Latvijā tiešām īsto militāro mediķu ir maz. Es runāju par tiem kuri reāli spēj kaut ko veidot, pierādīt un realizēt. Nevis tikai izpildīt. Un es zinu, ka vismaz vienā bataļjonā Latvijā līdz šai baltai dienai piekopj tās tradīcijas ko Mazdakteris tur kādu 15 gadu laikā ir ieviesis. Automātiski pie tam. Neatceroties un nesaprotot no kurienes tas vis atnāca un kurš ieviesa.

Par USSR un medicīnu toreizējā armijā. Pirmkārt, medicīna un tajā skaitā kara medicīna ir diezgan konservatīvas nozares. Jo, ne vakar parādījās ievainotie, ne aizvakar parādījās infekcijas slimības un ne nedēļu atpakaļ pastāv pati armija. Kara medicīnai ir simtiem un pat tūkstošu gadu vecas tradīcijas. Mainās tikai jaunās metodes, mode, attīstās tehnoloģijas, paņēmieni, medikamenti u.t.t. Tiek veikti jauni pētījumi. Bet tas nenozīmē to, ka klasiskās pieejas tiek atsviestas.

Otrkārt. Par Carja-Batjuškas Krievijas un USSR armijām, Jūs aizmirstāt- lielā lāča- armijas izmērus. Cilvēku skaitu. Krimas, Krievu-Turku, Pirmās pasaules un Otrās pasaules kara briesmu pieredzi un izpratni par kara medicīnu. Un ja jūs mēģināsiet papētīt USSR laiku med.pamācibas, atklāsiet daudz jauna un vērtīga. Tur pat smalki sarakstīts kādā minimālā attālumā var "PARAŠAS" vietu izveidot...

Trešais. Runājot tieši par kara medicīnu un krieviem. Tieši tur strādāja tāds pasaulē slavens ķirurgs Piragovs Nikolais. Tieši viņš sāka masveidā izmantot ģipša pārsēju, veica vairāk par 10 000 tukstošiem operāciju personīgi. Izveidoja pēc būtības triaģēšanas sistēmas pamatprincipus u.t.t. Viņu tik cienīja, ka pat iebalzamēja un pašlaik viņš ir apskatāms kādā no baznīcām. Tik daudz viņš izdarīja priekš kara medicīnas attīstības un savas tautas. Vēl vairāk, pat mūsu modernajās Medicīnas koledžās viena-otra pasniedzēja, ko labu par viņu dažreiz spēj pateikt. Jo mūsdienu medicīnas fundaments ir tā vecā medicīna, jo medicīnā kā ar ceļu satiksmes noteikumiem, viss uz asinīm un nāvēm bāzēts. Latvijas medicīnai ir arī savas tradīcijas, senas un spēcīgas. Un ja to neatcerēsies armijā, vieglākā gadījumā, tas beigsies ar masveida caureju. Starp citu, to veiksmīgi pierādīja (vairākkārt) jaunās Latvijas republikas laikā, dažos bataļjonos. Kur diezgan regulāri karavīri dabūja pamatīgi sasmērēt bikses, masveidīgi saslimstot (50-100 saslimušo).

Ceturtais. Jaunieviestās lietas. Jā man viņas ļoti patīk. Es viņas zinu un izmantoju reālajā dzīvē NMP dienesta līmenī. Mums arī mācības notiek. Un runa neiet par Latviju, bet par Somiju.

Piektais. Par USA, sēdēju un klausījos viņu iznstruktoru lekcijas vel pienapuikas vecumā. Ja atklāti, neko superjaunu viņi neizgudroja un mums nepasniedza. Tie paši pamatprincipi. Protams, kā lielvalstij pienākās, skaistā un bagātā līmenī. Bet man liekās, ja mūsējiem MMC iebarotu tās summas ko tērē amerikāņi savām vajadzībām medicīnā... mums 100% sliktāk nebūtu. Vispār, Latvijas medicīna varētu būt viena no kvalitatīvākām pasaul. Viena problēma- finansējums tai ir tikai aptuveni 50% no minimāli nepieciešamā. Un diezgan laba līmeņa mediķi mums nav retums, pagaidām. Bet tas viss, ar tādu attieksmi, drīz vien beigsies. Finiša taisne. Un armijnieku šaurpierība attiecība uz saviem mediķiem, tikai kārtējo reizi pierāda kopējās tendences valstī.



Edited 2 time(s). Last edit at 23.02.2013 15:39 by Dr.asist. Raimonds.
Re: Ārsts+militārā joma
23.02.2013 07:59
SEAL, Tu aizmuldējies ar tiem salīdzinājumiem...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Ārsts+militārā joma
23.02.2013 14:13
Runājot par sākotnējo jautājumu jāpiebilst, ka militārā sfēra diezgan nelabvēlīgi ietekmē mediķu prātus. Tas ir redzams šajā forumā...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Ārsts+militārā joma
23.02.2013 15:58
Iegūtā izglītība, darbs armijā, emigrācija, darba pierdzi daudzprofila slimnīcā un ilggadīgā NMP profesionālā deformācija, ilggadīgā cīņa ar birokrātiju atver acis plašāk un maina dzīves uztveri kardināli :) Un sanāk tas kas sanāk. Ļoti konkrēta un pasvitroti pragmatiska dzīves uztvere. Bez ilūzijām. Bez liekā areola un mažorniecības smadzenēs. To no jums izsit dzīve, kā putekļus no vecā palaga. Spēcīgi un regulāri.



Edited 3 time(s). Last edit at 23.02.2013 16:01 by Dr.asist. Raimonds.
bmw
Re: Ārsts+militārā joma
23.02.2013 19:27
Ja cilvēka dzīvi veido tikai pārskairtītās lietas,tad ir nožēlojami,un tiešām-ir tā kā ir.Normāli gan profesija ir tikai daļa no dzīves,citam svarīgāka,citam mazāk svarīga,bez tās ir arī vēl kkas cits,un minētajiem domāšanu ietekmējošiem apstākļīem var likt pretī citus-harmonizējošus,relaksējošus,ja to nedara-tad .......hmmm,kāda jēga vispār dzīvei?
Re: Ārsts+militārā joma
24.02.2013 03:19
to bmw

Man liekās ir svarīgi atdalīt profesionālo (darbu) no personīgā (ģimenes).
Re: Ārsts+militārā joma
24.02.2013 12:54
bmw Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Ja cilvēka dzīvi veido tikai pārskairtītās
> lietas,tad ir nožēlojami,un tiešām-ir tā kā
> ir.Normāli gan profesija ir tikai daļa no
> dzīves,citam svarīgāka,citam mazāk
> svarīga,bez tās ir arī vēl kkas cits,un
> minētajiem domāšanu ietekmējošiem
> apstākļīem var likt pretī
> citus-harmonizējošus,relaksējošus,ja to
> nedara-tad .......hmmm,kāda jēga vispār
> dzīvei?
_____________________________________________________________________
Neko nesaprotu. Izņemot vēlmi kašķēties. Dr. lv no tā ir noguris.
bmw
Re: Ārsts+militārā joma
24.02.2013 12:59
Kapēc kašķēties? Tu nesaprati,citi saprot,nevajag neko atbildēt,ja nesaproti.....
Re: Ārsts+militārā joma
24.02.2013 15:50
Hmm? Es gan saprotu ko bmw rakstija. Bet es nedomāju, ka runa ir par pilnīgu personīgās dzīves pakārtošanu kara medicīnas prasībām bet gan par parastu iedomību...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
bmw
Re: Ārsts+militārā joma
24.02.2013 23:01
Es gan pēdējā laikā sliecos vairāk domāt,ka viss kas notiek šodien,ir sekas tam,kas ir noticis agrāk,piemēram-cilvēki kas ir smagi a0pcelti bērnībā,skolā,ir galēji neciešami vēlāk-patstāvīgās dzīves laikā,ja vēl nāk ,klāt kaprāļu pavēles pumpēties,tad nav jābrīnās ka ir tas kas ir, viss zemapziņa ir uzslāņojies kārta uz kārtas,un tas izpaužas kā kāda īpaši izteikta rakstura iezīme,cenšanās kko kompensēt,bailes ka atkal kāds pāridarītājs uzbrūk,ganndrīz maniakālas,vēlme komandēt visus,viss tas kas agrāk pietrūcis-ietekme,dienesta pakāpe,vara,var jau būt,ka es tiešām kļūdos un tā tiešām ir parasta iedomība,no pārāk vieglas dzīves cēlusies vai kā citādi.Parasti dzīves grūtībās rūdīti cilvēki vecumdienās ir savādāki,bet nu-rūgtas žults pilnii cilvji ir ļoti bieža parādība.iespējams ka tas saistīts ar skaudību.
Re: Ārsts+militārā joma
24.02.2013 23:15
ku! Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Hmm? Es gan saprotu ko bmw rakstija. Bet es
> nedomāju, ka runa ir par pilnīgu personīgās
> dzīves pakārtošanu kara medicīnas prasībām
> bet gan par parastu iedomību...
________________________________________
Ku ,neuzkurini kaislības. Tevi kāds aiztiek vai aiztika? Nenovirzīsimies no tēmas. Ja tev nav ko teikt par doto tēmu,tad labāk būtu paklusēt, nevis provacēt ..... pats zini ko.
bmw
Re: Ārsts+militārā joma
24.02.2013 23:32
Runa gāja par nepareizi izveidotas sistēmas-armijā,ietekmi uz cilvēku,par traumējošiem faktoriem,kas varētu atstāt sekas uz visu mūžu,tā ka tēma tiek turpināta,nevis provocēts kkas cits,nevajag uzreiz meklēt ienaidnieku.Tā mierīgāk,un samiernieciskāk,Mazdakteri-varbūt vairāk domājot par citiem,nevis tikai sevi.
Re: Ārsts+militārā joma
25.02.2013 13:43
Es mazliet arī nesaprotu šos viedokļus un ļoti lielo uztraukumu par fizisko sagatavotību un pagoniem.

Man šķiet, bmw ļoti precīzi raksturoja psiholoģisko fenomenu, ko tautas valodā dēvē par mazvērtības kompleksiem. Tas precīzi tā ir.

Kad biju kļuvusi par feldšeri, arī man piedāvāja militāro karjeru; civilajā dzīvē strādāju kopā ar diviem armijas ārstiem, kuri bija beiguši dienestu un aizgājuši pensijā. Vienā daļā viņu kolēģim vajadzēja feldšeri. Es neaizgāju tāpēc, ka krieviska vide + tāpēc, ka jau laikus brīdināja, ka vajadzēs labu fizisko sagatavotību, bet man patīk tikai savas veselības dēļ, nevis tādā kačāšanās līmenī. Alga noteikti būtu bijusi lielāka, bet atteicos bez liela rūgtuma, lai gan, protams, kurš tad negrib lielāku algu. Un jā, man negribējās būt par mūžīgo praporščiku bez karjeras iespējām. Ja viedokļi un vēlmes nesaskan, tad mierīgi katrs ejam savā virzienā.

Taču šeit no kolēģiem izskan tāds aizvainojums, ko nevaru saprast. Lai kļūtu par ārstu, arī ir jāpārvar daudz grūtību; medicīnas studenti smagi strādā un mācās, ir arī nabadzība, visādus stāstus esmu dzirdējusi, bet kad mērķis ir sasniegts, pašam taču ir prieks. Es patiesībā nezinu nevienu dakteri, kurš būtu tā viegli izmācījies. Man mazliet žēl, ka pati savulaik pietiekami neiespringu, bet bija arī veselības problēmas, un esmu ar to samierinājusies. Ārsta darbs ir saspringts; ja nevari mācībās, nevarēsi arī kaujā. Tas pats par virsnieku. Gribi par tādu kļūt un aiziet pensijā vismaz kā apakšpulkvedis (es par prsrs laiku pakāpēm runāju), tad ir jāiespringst. Ja to nevar izturēt, tad tur labāk neiet. Man ir rados militāristi, tāpēc labi zinu, kas un kā.

Un es arī domāju, ka ārstam un jebkuram mediķim ir jāvar izturēt to spriedzi, ko prasa kareivja apmācība. Ārsts armijā tiešām ir divu kungu kalps, vismaz ir jābūt gatavam uz visu, arī uz kaut ko nepatīkamu. Kamēr jāiziet fiziskā apmācība, savs diploms ir jānoliek kaut kur tālā domu stūrītī. Kad tas būs izturēts, domāju, ka būs arī neslikta militārā un medicīniskā karjera. Armijas mediķus tiešām ciena, bet viņi ir arī labi sagatavoti fiziski. Un tas jau ir ne tāpēc, ka viņam būtu jāskraida pa kaujas lauku, bet to vairāk saprotu kā zināmu risku diversifikāciju. Ja nu gadījumā kas... Īstos kaujas apstākļos ārstam ir arī liela psiholoģiskā slodze. ja viņš iztur visas mācības, tad izturēs arī šo slodzi.

Ne mazums ir zināmu faktu par to, ka ASV armijā, piemēram, Līča karā un citur ārsti ir psiholoģiski sabrukuši pat ar visām smagajām mācībām.
Re: Ārsts+militārā joma
26.02.2013 14:01
Mazdakteris1

Es forumu nepārvēršu par savstarpējo apvainojumu saitu. Es izsaku savu viedokli!

Zinu, zinu... Bet mani vienkārš besī (un ne mani vienīgo), kad divi feldšeri forumā stāsta par to cik viņi ir kruti un neaizvietojami. Jūs ar Raimondu vienkārši iedomīgi esat... Tikai viss krutums vairumā gadijumu reducējas līdz tam, ka demonstratīvi tiek pajautāts vecums, augums, svars un pēc tam paziņots, ka jāiet pie ģimenes ārsta...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Ārsts+militārā joma
26.02.2013 14:12
Civilie runā par lietām, no kurām neko nesaprot :)


P.S.

Iedomājos kapelānu (priesteri) kurš skraida ar ložmetēju...
Re: Ārsts+militārā joma
26.02.2013 14:18
Nē, nē, ne par to ir runa. Es arī uzskatu, ka militārajam mediķim nav vajadzīgs pilns militārās apmācības kurss...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Ārsts+militārā joma
26.02.2013 17:12
ku! Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Nē, nē, ne par to ir runa. Es arī uzskatu, ka
> militārajam mediķim nav vajadzīgs pilns
> militārās apmācības kurss...
_____________________________________________
Beidzot, no Ku dzirdu kaut ko ārkārtēji pareizu un saprātīgu! Paldies. Tas pierāda,ka man ir jāatvainojas Ku, ja viņu nejauši esmu aizskāris.
Jautājums tiešām bija par to....
Iedomājos mediķi ar sanitāro somu ,tā vietā lai glābtu ievainotos,rūpētos par epidemioloģisko drošību un sanitāriju, skraidam pa kaujas lauku ar ložmetēju.
Glābt,ārstēt,nodrošināt epidemioloģisko aizsardzību. Tas ir mediķa galvenais jautājums armijā.. Tieši šajos jautājumus viņš ir jāmāca militārajos mediķa kursos.
Par to arī viss strīds sākās.
Savu lomu ir nospēlējuši arī ārzemju kolēģi ,kas mūs pastiprināti apmācīja pēc krievu periodā.Tie bija ASV, Dānijas, Zviedrijas un Islandes militārie mediķi un paramediķi. Viņi bija ārkārtīgi pārsteigti,kad redzēja,ka mediķi -ārsti, dr.asistenti un medmāsas mēģina celt medicīniskās teltis. Pat izteica mums piezīmi,ko nekad neatļāvās citās situācijās.Viņu izpratnē militārie mediķi - tas ir sevišķs kotingents, kas ir aprunāts daudzās Ženēvas konvencijās.
Paldies vēlreiz visiem disputa dalībniekiem par savām domām un ieteikumiem.



Edited 2 time(s). Last edit at 27.02.2013 03:16 by Mazdakteris1.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 3 pieskaita 14?
Ziņa: