Problēmas ar dzelzi

Aizsāka Cīrulis 

Problēmas ar dzelzi
07.04.2013 22:45
Sveiki!

Pirms pāris mēnešiem veicu analīzes, kurās uzrādījās pazemināts ferritīna līmenis 9,1 ng/mL (norma ir 12 - 122). Lietoju floradix, pašsajūta uzlabojās. Floradix izbeidzās un pēc pāris dienām, veicu atkārtotas analīzes. Rezultāts neiepriecināja - ferritīns tagad ir tikai 9,8 ng/mL, savukārt dzelzs ir vairāk kā vajag - 41.7 µmol/L (norma 6.6 - 28.3). Vai problēmas ir ar dzelzs uzsūkšanos? Vai lietojot C vitamīnu rezultāti varētu normalizēties?

Jau iepriekš paldies!
bmw
Re: Problēmas ar dzelzi
07.04.2013 23:24
Ar dzelzs uzņemšanu nav problēmas,Cvit uzlabo tieši dzelzs uzņemšanu,tātad-neko nedotu.Problēma ar ferritīna sintēzi,tātad-dzelzs uzkrāšanu,
Kāds hemoglobīna līmenis tagad?Pagaidām vairāk nevaru pateikt.
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 00:19
Hemoglobīns tagad ir 136 g/L (norma 120 - 153). Pirms tam bija 124
bmw
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 01:06
Varbūt tomēr vitamīnu par maz,floradix satur drusku,bet samērā maz.Varētu noderēt Bgrupas vitamīni,C ,A,E,patreiz C,A,E-kā antioksidanti,jo dzelzs ir pa daudz,vēlak pārsvarā nozīme būtu B grupas un C vit,var arī tikai Bgrupu un C,var arī kompleksu-Wellwoman,un-olbaltumvielas.
Vispār ferritīna sintēzes regulācija ir sarežgīta,bet domāju,ka šie pasākumi varētu palīdzēt.Floradix sastāvā dzelzs ir daudz,vitamīnu maz.To patreiz nevajadzētu lietot.
Vispār vitamīni ir lietoti,ja jā ,tad kādi,cik bieži? Kā ar olbaltumvielām uzturā?
Būtu labi,ja vēlāk uzrakstītu arī-vai ir pozitīvas izmaiņas,bet tagad-par vit. un olbaltumvielām.Cik gadu,agrāk arī bijusi anēmija ar šādu dzelzs un ferritīna proporciju? Kāds ir augums un svars?
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 09:23
Domāt kopā varētu labāk, ja zinātu: dzimumu,auguma/svara attiecības un vecumu.Vai ir slimots ar kuņģa zarnu hroniskām vai akūtām slimībām?
Vai nav slimots ar aknu,liesas slimībām? Aizcietējumi/caurejas? Vēdera uzpūšanās(gāzēšanās)? Ko saka ģimenes ārsts?
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 10:04
Pēdējā laikā cīnos ar identisku problēmu.

27 gadi, vīrietis, 180 cm, 78 kg,
pietiekoši daudz sportoju, darbā maiņu grafiks ar nakts maiņām, +/- normāls uzturs (svars mainās +/- 1 kg), nesmēķēju, nelietoju alkoholu, nekādas zāles, uztura bagātinātājus un vitamīnus nelietoju.
Pirms pusgada veicu 2 mēn. kursu - Dzelzs + B12 (pēc tam B12 bija tuvu max robežai, vairs nelietoju).

Pēc pēdējām analīzēm:

Hemoglobīns: 136 g/L (3 mēnešu laikā + 6 g/L, lēnām palielinās)
Dzelzs: 7.3 umol/L (norma 6.6-28.3 umol/L, it kā norma, bet arī iet lēnām uz augšu)
MCHC-vid. Hb konc. Er: 300 g/L (norma 315-660 g/L, drusku pazemināts)

FERRITĪNS: 9.2 ng/mL (norma 20-250, 3 mēnešu laikā samazinājās no 14.6 ng/mL, turpina samazināties).


Sākās viss ar to, ka pirms 2 gadiem regulāri nodevu asinis (donors), resp., 7x pēc kārtas pēc noteikumiem. Pēdējo reizi nodevu pirms 1 gada. Paralēli bija liels stress, kā dēļ šķidra vēdera izeja, vēdera pūšanās.
Stress jau pusgadu kā krietni minimizējies, tāpēc vēdera izeja normalizējās un vairs nepūšas vēders.

Biju pie ārsta, veicu kuņģa pārbaudi ("kobra"), datortomogrāfiju vēderam, kolonoskopiju, sirds ehokardiogrāfiju, testu Celiakijas noteikšanai.
Viss bija normas robežās, kā tam vajadzētu būt jaunam vīrietim.

Joprojām FERRIZTĪNS krīt. Brīžiem to izjūtu kā enerģijas trūkumu. Kādi vēl varētu būt iemesli tik zemam FERRITĪNA līmenim???

Paldies par atbildēm jau iepriekš!
bmw
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 10:44
Es tā arī domāju-ka varētu trūkt olbaltumvielas uzturā un vitamīni,sevišķi B grupa un C,bet verētu noderēt viss komplekss.
Patiesībā-labi ka uzrakstīji,jo-šādos apstākļõs vitamīni tērējas milzīgos daudzumos,olbaltumvielas sportistiem tāpat ļoti nepieciešamas,tas itkā apstiprina jau vakar izteikto domu,ka ferritīns varētu trūkt vitamīnu un olbaltuma deficīta apstākļõs.
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 11:28
Paldies par jūsu atbildēm :)

Esmu sieviete 25 gadi, 63 kg.
Vitamīni atsevišķi dzerti nav. Uzturs nav sabalansēts, tas ir fakts, bet nekādus draņķus arī neēdu. Cenšos ierobežot treknos ēdienus un nedaudz sekot līdzi veselīgam uzturam. Vai agrāk ir bijusi līdzīga situācija nevaru pateikt, jo nav veiktas tādas analīzes, nebija nepieciešamība.
Ar vēdera dobuma slimībām nav slimots, arī tagad nav simptomu. Vēders strādā labi.
Veikšu B12 analīzes, redzēs, ko parādīs. Tagad mēnesi lietošu zemestaukus, veselības dzērienu «HO-FI» un C vitamīnu, tad atkārtoti veikšu analīzes.
Jāpiebilst, ka pašsajūta pēc Floradix ir uzlabojusies, tikai analīzes man nepatīk.
bmw
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 12:00
Interesanta Tev izvēle,ko tālāk darīt,jo-cik es saprotu,nav problēmu ar hemoglobīnu,bet ferritīnu.
Tātad-jādomā,ka dzelzs līmenis kritīs atkal,jo ferritīns ir dzelsz rezervju nodrošinātājs.Un arī-augumu neuzrakstīji,neesi tomēr ļoooti slaida?
No tā ,ka hemoglobīns normā,varētu domāt,ka b12 netrūkst,jo tas uzkrājas,bet pārējie b vitamīni-neuzkrājas.
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 13:52
Augums 1,69 m
bmv
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 14:10
Nu,auguma un svara attiecība itkā neliecina par olbaltumvielu trūkumu,tomēr tās varētu lietot vairāk.
Mans ieteikums vispār ir tikai viedoklis,tomēr-manuprāt rīcības plāns Tev nav īsti pareizs,apskatījos to dzērienu,zemestauku sastāvu,un tā tomēr domāju.Nu-piemēram citi uzskata,ka jāiztiek ar vitamīniem,kas sintezējas organismā,es uzskatu,ka tas ir daudz par maz,bet no neta infas secinājumi un lēmumi jāpieņem pašai vai konsultējoties ar ārstu. Bet nu es domāju,ka no tā ko esi izvēlējusies ir grūti saprast kas veicinās ferritīna sintēzi un līdzarto-dzelzs uzkrāšanosDažos saitos ir info,ka itkā C vitamīns to varētu uzlabot,tomēr tas saistās ar b9 vitamīna labāku izmantošanu,tapēc rakstīju,ka derētu B grupa un C vit.
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 16:25
To zobs.
Jāmeklē hroniska infekcijas slimība organismā. Zobi,aizdegune,hr.nieru iekaisums. Arī hronisks prostatīts,kas bieži norit slēpti.Kontrolējam vakara ķermeņa t* .Jāpārbaudās uz suņu cērmēm un citiem parazītiem.Jāizslēdz kaulu smadzeņu šūnu bojājums. Arī reimotesti jāpārbauda.Dzelzs deficīts (arī feratīns) ir organisma aizsargreakcija uz infekcijas perēkli organismā.Aizsargsistēmās to noslēpj sevī.Loģiski,jo vairāk aizsargķermenīši, jo mazāk dzelzs izmantošanas iespējas.Vari lietot olbaltumu un vitamīnus cik gribi.,rezultāts būs viens- lielāks dzelzs (feratīna) deficīts. Līdz stāvokļa noskaidrošanai samazināt fiziskās slodzes. Apskatīties vai kopā ar C vitamīna produktiem un dzelzs preperātiem nelietojam kalcija preperātus.Jābūt atsarpei,rīts-vakars.
Meklēt infekciju un organisma pārspīlēto aizsargreakcijas iemeslu.Tas ir tāpat kā ar auto imūnām infekcijām.Kur aizsargsistēmas uzbrūk saviem audiem.Piemēram reimatisms.Šajos gadījumos nedrīkst celt imunitāti.Ārsti otrādi, to nomāc.
Es konsultētos ar ārstu hemotologu un infektologu noteikti.
Lai cerība un veselība.



Edited 2 time(s). Last edit at 09.04.2013 09:39 by Mazdakteris1.
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 17:36
Ir arī pārējie analīžu rezultāti, tātad kopaina ir šāda:

Hemoglobīns 136 g/L (norma 120 - 153)
Dzelzs 41.7 µmol/L (norma 6.6 - 28.3)
Transferīns 3.0 g/L (norma 1.9 - 3.3)
Dzelzs saistīšanas spēja 75 µmol/L (norma 45 - 63)
Ferritīns 9,8 ng/mL (norma ir 12 - 122)
Vitamīns B12 533 pg/mL (norma 191 - 663)
bmw
Re: Problēmas ar dzelzi
08.04.2013 19:05
Tad jau nebūtu vēlreiz vērts pārbaudīt b12.Varētu interesēt makrofāgu daudzums,vai-vnk jālieto vitamīni,kompleksie,lai makrofāgu sintēze nebūtu traucēta.Ferritīns atrodas makrofāgos,varētu būt,ka tie ir maz.
Olbaltuma deficīts itkā atkrīt,manuprāt.
Sveiki!
Es arī ar to pašu vainu - dzelzs anēmiju, bija arī diskusija kadus mēnešus atpakaļ.
Nu esmu sapotēta ar B12 :) pie gastroendrologa parbaudita, arī uz celiākiju. Nu nekā Rokam tālāk, rīt uz nieru ultrasonogrāfiju, nez kāpēc man aizdomas, ka arī ar to viss būs kārtībā!
Atliks vel hematologs. Dažu brīdi šķiet - nu priekš kam man tas viss??? Enerģijas pietiek, pat vairāk nekā dažam labam viduvējam, veselam cilvekam, vienīgi vakaros pierasts gulēt iet laicīgi!

Atliek jautājums - man patīk sportot, aktīvi, intensīvi - vai ar zemo dzelzs līmeni nenodaru pāri savai sirdij? Vai nesanāk pārak liela slodze tai?
bmw
Re: Problēmas ar dzelzi
23.04.2013 17:30
Vajag uzrakstīt,kas tieši ir zems-hemohlobīns,dzelzs daudzums,ferritīns,kādi vitamīni lietoti-vai tikai b12?Vispār-es tik daudz pārbaužu netaisītu,ja energijas pietiek,sportotu,un lietotu vitamīnus,dzelzi.Anēmijai vispār vajag visu B grupu,un vēl iespaidu dod arī A vit. u.c.
Hemoglobīns zems, neatceros jau, bet ferritīns bija ap 3.4.
Un ko tad visu mūžu dzert dzelzs preparatus? Tas tomēr arī nav normāli!
bmw
Re: Problēmas ar dzelzi
23.04.2013 19:18
Kādus vitamīnus vēl esi lietojusi? C vitamīns-kā ar to ir? Zilumi neveidojas viegli,smaganas nemēdz asiņot?
Sveiki! Atgriežos pie sava jautājuma par dzelzs anēmiju. Vai varētu arī būt saistība ar dzelzs trūkumu, ka zobi strauji bojājas? Vai kaļķis arī pazūd kaut kur? Bērna zīdīšana jau sen kā aiz muguras (ap 6 gadi). Patreiz neko nelietoju, jo gaidu vizīti pie hematologa. Kaut gan tas viss liekas bezcerīgi.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 6 pieskaita 7?
Ziņa: