Dzelzs trukums...?

Aizsāka narinja 

narinja
Dzelzs trukums...?
15.08.2013 12:44
Labdien!
Es zinu,ka visi parmet pasarsteshanos, bet es jau meenshiem jutos fiziski slikti, nenormali nak miegs visu laiku, briiziem ir slikta dusa, biezas galvassaapes. Gulju normali, veseligi edu, pietiekami daudz ir fiziskas aktivitates.

Vai tas varetu but dzelzs trukums organismaa?
Vai varu aiziet uz Gulbja laboratoriju un vienkarsi pateikt,ka velos veikt sadas analizes? Uz ko vel vajadzetu veikt analizes,ja reiz ieshu?
Re: Dzelzs trukums...?
15.08.2013 13:15
Var būt. Protams ka vari taisīt analīzes. Bet kā likums, ļoti reti ir tā, ka organismam trūkst kaut kas viens. Parasti trūkst vesels komplekss... Starp citu, iesaku arī D vitamīna līmeni pārbaudīt...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
narinja
Re: Dzelzs trukums...?
15.08.2013 14:32
Paldies,tad drosi vien jauztaisa analizes,ja tur viss ir normaa,tad jaaiet pie arsta tik un taa,jo passajuta man nav normala.

Un kas sakitas,ka hemoglobina limenis ir 126, tas ir normaa bet pie minimalas robezas,vai tam nevajadzetu ietekmet passajutu,ja reiz tas ir normaa?
narinja
Re: Dzelzs trukums...?
15.08.2013 14:38
Ja eju uz Gulbja laboratoriju un atzimeju pilnu asins ainu parbaudit,tas nozimee,ka tiek parbaudits viss vai taa tomer nav?:)
Gvido
Re: Dzelzs trukums...?
15.08.2013 15:29
Es gan iesaku D (D2+D3) vitamīnu nepārbaudīt, jo mūsu platuma grādos gandrīz visiem būs tā vitamīna trūkums. Prātīgāk būs vienkārši vairāk laika pavadīt saulē (un sauļoties, bet ne apdegt), nekā taisīt bezjēdzīgas analīzes. Tas jebkurā gadījumā par ļaunu nenāks.

Ja gribi sev meklēt bezjēdzīgas kaites, tad, protams, vari visādas analīzes uz savu galvu taisīt. Kas meklē, tas atrod. Bet, ja gribi atrisināt sava noguruma problēmu, taisnā ceļā pie ģimenes ārsta, viņš labāk zinās, kādas analīzes tev nepieciešamas.
narinja
Re: Dzelzs trukums...?
15.08.2013 15:38
Sapratu,ka uzdevu pilnigi glupu jautajumu, jaatzimee ir viss papildus,kas interesee.....
Vai pietiks ar vinu "piedavato visparejo veselibas parbaudi" - asins analizem?
bmw
Re: Dzelzs trukums...?
15.08.2013 21:28
narinja Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Sapratu,ka uzdevu pilnigi glupu jautajumu,
> jaatzimee ir viss papildus,kas interesee.....
> Vai pietiks ar vinu "piedavato visparejo veselibas
> parbaudi" - asins analizem?

Vairogdziedzeri vajag pārbaudīt,jods var trūkt un ļoti daudz kas cits-dzelzs,b vitamīni utt.
vējā_mati
Re: Dzelzs trukums...?
15.08.2013 23:01
Jocīgi, no ārstiem baidies, vai? Tā jau pat nav nekāda pašārstēšanās, ko tu tagad darīsi, tas ir stulbuma kalngals.. Lai pašārstētos, ir vismaz diagnozi jāzin...
Es gan ietu pie ģim. ārsta. Tas tomēr labāk zinās, uz kādām analīzēm sūtīt. Manuprāt , sievietes vispirms tiek nosūtītas pie ginekologa. Ja ginekologs apstiprina, ka viss kārtībā, tālāk atkal pie ģimenes ārsta. Ja bail no ārstiem vai ja netici, tad nu var taču pārbaudīt viņu kompetenci (izrakstītās zāles vai nosūtījumus uz izmeklējumiem, un uzreiz nelietot ja negribas..). Ja nepatīk kāds konkrēts ārsts, tad var iet uz jebkuru poliklīniku.
narinja
Re: Dzelzs trukums...?
16.08.2013 00:25
Nee,es netaisos pasarsteties,ar to biju domajusi kaa tikai aiziet pirms arsta apmeklejuma un uztaisit visas iespejamas analizes ,lai parliecinatos par to pati uz papira,vai ir vai nav kartibaa un tad nu ar to doties pie arsta protams....bet ja uzskatami redzetu konkreti,ka trukst dzelzs,tad domaju,ka varetu es padzert dzelzs vitaminus utt....
Re: Dzelzs trukums...?
16.08.2013 07:59
Pilnīgi piekrītu Gvido. Pats televizoru nesalabosi.Kāpēc domājam,ka esam baigie speciālisti medicīnā?



Edited 1 time(s). Last edit at 16.08.2013 08:01 by Mazdakteris1.
vējā_mati
Re: Dzelzs trukums...?
16.08.2013 11:36
Ja vēlies iet pie ārsta ar jau kaut ko "uzskatāmu", tad labāk vispirms izslēdz visus faktorus, kuri varētu izraisīt tavas sūdzības - miegainība var liecināt par skābekļa trūkumu organismā, piemēram, ja daudz uzturies iekštelpās, smēķē, naktī guli nevēdinātā telpā, utt.
Dzelzs trūkums var norādīt uz kādu slimību, bet tas nenozīmē ka to jāarstē ar dzelzi. Lietojot dzelzs preparātus, var iedzīvoties pamatīgās veselības problēmās.
Es lietoju dzelzi, ar kādām tad veselības problēmām man tagad būs jasadzīvo?

Autorēi-man bija ļoti līdzīgi kā Jums, pirmo ko man vajadzēja bija Bvit, tad dzelzi ar folskābi, E vitamīnu, kalciju, protams, ēst daudz savādāk un kustēties, un tagad nekas no tava nosaukta nav, šeit es nevēlos rakstīt kā pie visa tā nonācu, Jūs varētu iedot savu e-pastu, tad uzrakstītu kā es darīju.

p.s es gāju pie ģim.ārsta, jēgas nebija, manu organismu piebaza ar 6 veidu zālēm, jēgas nekādas.
Tā ir mana pieredze, nestrīdēšos par pareizumu savā rīcībā.
narinja
Re: Dzelzs trukums...?
16.08.2013 20:15
Paldies,Mango001, mans e-pasts narinja@tvnet.lv :)
Es saprotu,ka katra gadijums ir individuals,bet es labrat dzirdetu,kaa bija Jums un kaa zinaajat,kas Jums tiesi nepieciesams.
Es protams,ietu pie arsta pat pie katra mazakaa sikuma,bet ja vizite nemaksatu 25Ls tikai par to,lai mani tapat nosutitu uz analizem,tad atkal par 25 Ls ietu tas analizes parrunat un taa tas varetu turpinaties ilgi....
Ja vajag iesu,bet varbut,ka soreiz nevajag:)
Re: Dzelzs trukums...?
16.08.2013 22:28
Šķiet, ka par šo es jau nesen izteicos...
Kurš saprot, kas ir asins analīze, iet uz Gulbja laboratoriju un nodod asinis uz visu, ko sirds kāro; kurš nesaprot- iet pie ģimenes ārsta pēc nosūtījuma. Tik vienkārši.
Un ja 25Ls par vizīti ir pārāk dārgi, jāpierakstās pie ārsta, kuram ir līgums ar Veselības Norēķinu centru. Tad vizīte maksā 3Ls.
Gvido
Re: Dzelzs trukums...?
16.08.2013 23:49
Pie ģimenes ārsta vizīte maksā 1Ls.
narinja
Re: Dzelzs trukums...?
17.08.2013 01:26
Polikliinikaa jaa,bet es pat nezinu,kurs man ir gimenes aarsts,lai cika tas stulbi neizklausitos. Es praktiski neslimoju un varbut reizi 2-3 gados versos pie arsta,un esmu izvelejusies tadu,kas man patik,pie kura jutos labi,bet diemzel privataa klinikaa,analizes uztaisit jau protams varetu parastaa poliklinikaa,bet nemaz nezinu,kaa uzzinat,kur tad man ir jaiet:D man sen vairs nav 16,un piegaugusajiem skiet kaut kas mainas,kaa nosaka gimenes arstu???
vējā_mati
Re: Dzelzs trukums...?
17.08.2013 11:29
Nu reģistrēties pie ģimenes ārsta var diemžēl tikai vai nu pēc faktiskās dzīvesvietas, vai nu pēc deklarētās dzīvesvietas ( bet ja ja faktiski nedzīvo deklarētajā, tad būs jārēķinās ar braukāšanu).
"Lai noskaidrotu, pie kura ģimenes ārsta Jūs varat veikt reģistrāciju atbilstoši savai dzīvesvietai, aicinām zvanīt uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni - 80001234 (darbdienās no plkst.8.30-17.00)"
http://www.vmnvd.gov.lv/lv/469-veselibas-aprupes-pakalpojumi/gimenes-arsti/gimenes-arsti-atbilstosi-teritorijam
Mango001
Uzmanīgi ar dzelzs preparātiem
Dzelzi saturošie sintētiskie preparāti slikti uzsūcas un asimilējas organismā, tie var uzkrāties un izraisīt organisma saindēšanos. Dzelzs preparātus lieto tikai ārkārtējas nepieciešamības gadījumā. Dzelzs pārdozēšanas pazīmes – galvassāpes, ēstgribas trūkums, noguruma sajūta, gremošanas orgānu asiņošana. Iespējamas artēriju problēmas un ļaundabīgo audzēju rašanās. Dzelzi labāk lietot kopā ar antioksidantiem C un E vitamīnu. Tādēļ vēlams profilakses nolūkā lietot pārtikas produktus, kas satur dzelzi un tikai nepieciešamības gadījumā sākt dzert sintētiskos preparātus stingrā ārsta uzraudzībā.http://www.sievietespasaule.lv/veseliba/labsajutai_veselibai/profilakse_lai_nepietruktu_dzelzs/
Pārlieku augsts dzelzs līmenis var izraisīt sirds un aknu problēmas. Daži zinātnieki uzskata, ka dzelzs uztura bagātinātāji, ja tos lieto nepareizi, var kavēt citu vērtīgu minerālvielu uzsūkšanos organismā. Tāpēc, pirms lietot šādus uztura bagātinātājus, jāgriežas pie ārsta un jānoskaidro, vai tas patiešām ir nepieciešams. Dzelzi saturošas tabletes noteikti jāglabā bērniem nepieejamā vietā, jo bērni bieži saindējas ar tām, turklāt iznākums var būt arī letāls.http://www.irlaiks.lv/health/diet/vitamins/article.php?id=14100
Hemohromatoze ir sindroms, kas norāda uz pastiprinātu dzelzs uzkrāšanos organismā ar sekojošu tā izgulsnēšanos parenhimatozajos orgānos (aknas, aizkuņģa dziedzeris, sirds, hipofīze)http://www.gastroenterologs.lv/lv/zurnals/primara-hemohromatoze.html
http://veseliba.jautajums.lv/1356832
Gvido
Re: Dzelzs trukums...?
17.08.2013 11:42
Gimenes ārsts VAR atteikt pacientam, ja tas nedzīvo viņa teritorijā, bet parasti to nedara. Tāpēc, ja dzīvo Rīgā, tad izvēle ir visai liela.
Re: Dzelzs trukums...?
17.08.2013 12:00
Pirmkārt, paldies, Gvido, par labojumu. :) Pati tik sen neesmu bijusi pie ģimenes ārsta, ka cenās saputrojos. 3Ls ir maksa par speciālista vizīti poliklīnikā, ja iet ar nosūtījumu (un vēl dažos citos gadījumos).

Otrkārt, tā nav taisnība, ka reģistrēties var tikai pēc dzīves vietas. Tu drīksti reģistrēties pie vienalga kura ģimenes ārsta jebkurā vietā. Vienkārši izvēlies dakteri, ej pie viņa un saki, ka gribi, lai viņš ir tavs ģimenes ārsts. :) Bet tas gan tiesa, ka ārsts var atteikties tevi reģistrēt kā savu pacientu (piemēram, ja viņam jau ir pārāk daudz pacientu); šādu tiesību viņam nav tikai tad, ja viņš atrodas tavai deklarētajai dzīvesvietai tuvākajā rajonā.

Un beidziet te par tiem dzelzs preparātiem. Kā jebkurš medikaments, arī šis ir kaitīgs veselībai, ja tiek lietots nepamatoti.
vējā_mati
Re: Dzelzs trukums...?
18.08.2013 21:59
Bez šaubām ka var aiziet pie jebkura ģīmenes ārsta un palūgt lai ārsts pacientu reģistrē pie sevis par valsts līdzekļiem. Gan jau ka narinja to pati saprot bez mūsu ieteikumiem un ir jau arī to izdarījusi - ir izvēlējusies to ģimenes ārstu kurš viņai patīk - tikai diemžēl maksa par vizīti ir 25 Ls, tā kā Jūsu ieteikums, Stellani, nedarbojas... :) Varbūt palasiet visu diskusiju no paša sākuma un tad komentējiet, cienītā...
Gvido
Re: Dzelzs trukums...?
18.08.2013 23:56
Es esmu izvēlējies ģimenes ārstu, kuru gribēju, un, kurš ir patālu no manas dzīvesvietas. Par vizīti maksāju 1Ls.
vējā_mati
Re: Dzelzs trukums...?
19.08.2013 09:26
Mēs visi labi zinam, ka var izdarīt arī savādāk, bet meitene narinja jautāja, kāda ir sistēma, bet sistēma ir tāda, ka ja ej pie ārsta kurš ir Tavā dzīvesvietā un viņam nav vairāk par 2000 pacientiem, tad šim ārstam tevi jāreģistrē un tev nav jālūdzas, bet ja gribi savādāk, tad tev jālūdzas un ārsts ir tiesīgs atteikt.
Re: Dzelzs trukums...?
19.08.2013 17:35
Ak tu šausmas, cik te daži visu personīgi ņem. :o
Es norādīju uz neprecizitāti apgalvojumā, ka pierakstīties pie ģimenes ārsta var tikai pēc dzīvesvietas. Neko vairāk.
Žēl, ka dažiem tik slikta pieredze ar medicīnu, ka sava neapmierinātība uz citiem forumiešiem jāizgāž...
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 10 pieskaita 23?
Ziņa: