Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?

Aizsāka pētniecība 

pētniecība
Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
31.03.2014 15:07
Bērns nobriedis nopietnai pasaules pētniecībai, vēlās, lai vecāki iegādā mikroskopu (man tā šķiet laba doma, jo pašai vienkārši nenormāli skolas laikā interesēja tādas lietas, gribēju mācīties pat kaut ko saistībā ar mikrobioloģiju).

Atvērām visādas lapas, bet galīgi neguvām pārliecību, kas derētu. Mērķis būtu nevis kukaiņus, monētas un iežus pētīt, bet tieši šūnas. Gan augu, gan cilvēka (āda, siekalas, asins un tamlīdz.). Kādi parametri būtu vajadzīgi, lai pirkums neizveidotos ''stulbs'' (tehniski nederīgs).

Bērns grib tās versijas, kur var datorā redzēt uzreiz rezultātu ekrānā! Vai tas nesarežģī jau esošās datora opcijas, ka kļūst nereāli ''pieslēgt'' programmu? Vai ir kas specifisks jāzin? Ko sakiet par šo informāciju?

''Mikroskops, kas teicami piemērots studentiem un skolniekiem. Aprīkots ar Barlow lēcu un okulāru datoram. Datora okulāra izšķirtspēja ir 320x240 pikseļi un komplektā ietilpst arī datu apstrādes programmatūra, USB kabelis. Līdzi nāks arī piederumu komplekts, ar kuru iespējams apstrādāt vielas pirms uzlikšanas uz mikroskopa. Tam ir arī iebūvēts LED lukturis. Tam ir 360 grādu rotējoša galva, kas to padarīs par ļoti funkcionālu un praktisku instrumentu.''

tie apraksti tādi, ka galīgi neveidojās pārliecība par vajadzīgo....

Šeit adrese, kur skatījām: http://www.ieskaties.lv/category/Mikroskopi/Monokulari/17/33/1

Vienīgā skaidrība šobrīd ir pa to, ka nevar tērēt vairāk pa kādiem 160 eiro, kā arī, paliekam pie monokulārā varianta....
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
31.03.2014 15:13
Atrodi kādu speciālistu mikrobiologu, kaut vai LU vai RSU lapā, gan jau neatteiks īsu konsultāciju, jo nepērc jau vienai dienai.

+ domāju, ka tādas lietas pārdevējam ir jāspēj demonstrēt.
pētniecība
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
31.03.2014 15:28
Runcene, paldies! Bija līdzīga doma, tikai gribēju sākt ar šejieni. Te taču arī, gan studenti, gan mediķi, varbūt apgrozās?
Jo tieši tā- nepērk jau vienai dienai. Ir gan doma pasūtīt, jo neviens netiek līdz Rīgai, tāpēc uzdevums komplicējas, jo nevar uz vietas notestēt...
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
31.03.2014 15:40
Mikrobioloģijas un histoloģijas labaratorijās, pieņemu, ka arī veterināru, ir saglabājušies vesela grēda veco " lomo", gan monokulāro, gan binokulārā, pirms pāris gadiem viena slimnīcas labarotorija tos burtiski izmeta miskastē,.... nu jā, nav viņiem iespējas pieslēgt pie datora, vai aiziet un paprasīt, varbūt kādi vēl mētājas, finansiālais ieguldījums varētu būt kādi 10 eiro. Bērns vismaz zinās, kas ir mikroskops, un tad ja patiks, varēsi ieguldīt arī tos 160 eiro, kaut gan jāsaka, daudz maz sajēdzīgs mikroskops sākas ar 2000 eiro cenu.
Jā, un vēl, nez vai varēsi redzēt mikrobus, lai tos redzētu vajadzīgas vēl termostats, barotnes un speciālas krāsvielas.

apskatot: Bresser microscope set 300x-1200x ir objektīvi, savkārt 7,5x / 15x / 30x ir nevis objektīvi, bet gan okulāri, neredzās gan mikrometriskā skrūve, bet tas tā..., vēl nevar saprast pie kādas sistēmas pieslēdzams XP, Win7? .. to takā vajag uzzināt. Bet bet bērnam par 36 eiro, ja pirmsskolas vecuma, tad rotaļlieta ok, skolniekam.... varētu būt iebildumi, tie kautko nopietnāku tākā grib.



Edited 2 time(s). Last edit at 31.03.2014 15:56 by nex.
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
31.03.2014 15:41
Nu tad vēl jo vairāk: mēģini kādam uzrakstīt, LU un RSU ir docētāju tālruņi un e-pasta adreses.

Kāds varbūt uzskatīs to par klapatu un ignorēs, bet kāds būs priecīgs palīdzēt.

Neba visi, kas studē un strādā, sev mājās pērk mikroskopus, un iestādēs lietotie pilnīgi droši nemaksā 160 EUR, bet vienmēr kaut kur ir kāds entuziasts, kas labi zina ierīču parametrus.
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
31.03.2014 15:45
Jā, nex uzsvēra vienu būtisku lietu: var nākties papildus pirkt arī visādas vielas, bišku ielasies mikrobioloģijā, kā procesi notiek, kaut vai paskaties kādu psrs laikos izdotu grāmatu, gan jau tuvākajā lielākajā bibl. var atrast.
Ja naudas nav žēl un gribas kvalitāti, iesaku Leica. Savukārt tas, kurš ir aprakstā...nevajag Jums tādu draņķību attēla pārnesei uz datora, ja nu vienīgi Jums ir jaudīgs dators, ar programmu arī tad jāmācās apieties.
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
31.03.2014 22:43
Apskatīs siekalas,zobu nokasījumus,notekūdeņus un apniks. Ar datoru aprīkots jau ir dārgs. Pats dators arī,kā jau teica, ir jāpērk jaudīgs. Jo fotogrāfijas aizņem ļoti daudz vietas. Iznāks sniega lavīnas efekts. Pilnīgi pietiktu ar kādu vecu mikroskopu antikvariātā vai nopirkt lietotu caur internetu.Vispār raksts man ātgādina neveiklu reklāmas triku.
Lai apskatītu gram pozitīvus un negatīvus mikrobus, tie ir jākrāso.To māca laborantiem.
pētniecība
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
01.04.2014 17:33
Lasot atbildes, izkristalizējās nedaudz kaut kas. Jā, tā ir laba doma, par lietotu. Pētīt paredzēts arī augu šūnas. Skolnieks augs lielāks un var noderēt pēc tam skolā. Vienā no skolām ir ļoti izteikts bioloģijas novirziens (lieliska, savu darbu mīloša skolotāja), bērni valsts līmenī ir guvuši augstus sasniegumus olimpiādēs, tik nezinu, vai vairs strādā tā fanātiskā skolotāja, laikam vairs ne...

Mazdakteris 1, šī noteikti nav reklāmas triks (Runcene to noteikti saprot, redz), varbūt neveikls pieteikums tēmai drīzāk. Jo to ierīču tik daudz..., apmulsums.

Bez tam, man pašai bija vienu laiku no likvidētas veterinārās klīnikas nevajadzīgajiem viens tāds atdots. Bet neatradās atbilstoši nomaināmi palielināmie. Arī ne pēc sludinājumiem. Tagad nezinu kur ir, bērna opis veda prom visas lietas, neko nesakot, iespējams izmests sen.... Bet ar to nevarēja apskatīt lāga, ko vajag , tikai matu un tamlīdzīgas lietas.

Bet kopumā, bērnu intereses ir jāattīsta cik vien var, vēl jo vairāk, ja viņš pēc aicinājuma nav dziedātājs, dejotājs, karatē meistars, vai futbolists....

Atceros sevi, cik ļoti gribēju bērnībā tikt pie tādas lietas (nejaukt, šobrīd tas nav vecāku nepiepildītā sapņa dēļ, bērna tāds vaicājums mani pat izbrīnīja, jo nekad neesmu nedz uzstājusi uz tādu lietu, nedz ar viņu runājusi ko līdzīgu). Bet iespējas nebija, jo tas komplekts, kas bija padomjlaikā mantu veikalos, bija sasodīti dārgs un man neviens negrasījās ko tik dārgu pat gādāt.... Principā. Savukārt skolā tādas lietiņas bija ieslēgtas stingri skapī un izvilka 1-reiz visos skolas gados. Otrreiz izdīcu skolotājai pēc stundām..... Mēģināju pat ieminēties, vai tādu nevar dabūt uz kādu nedēļu uz māju.....? Bet nevarēja, jo stingra uzskaite visām lietām bija. Man bija paraugskola, kur arī bija ideāli nokomplektēta mūzikas klase ar instrumentiem, kuriem nekad nedrīkstēja pat pieskārties! Ha ha ..... Un veda mums uz skolu delegācijas, rādīt, kā vienu no krutākajām skolām valstī... Drusku smieklīgi pat!

Paldies par ļoti prātīgajiem ieteikumiem, priecājos, ņemšu vērā!
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
01.04.2014 17:41
Jā, Mazdakteris var būt mierīgs, nekādu spiegu romānu šoreiz :)

Pretizlūkošana nav jāiedarbina :)

Sena kolēģē forumiete tiešām grib iegādāties bērnam mikroskopu, balta patiesība.

Lai izdodas, jo pārdod ļoti daudz lietotu un labā stāvoklī esošu datoru, šujmašīnu un citu lietu, kāpēc lai nebūtu mikroskopi.
Jā, un, ja skataties augus, tad paskatieties obligāti uz matiņiem, bērnam ļoti patiks. Var apskatīt nātres dzeļmatiņus, bet visjaukākie, protams, būs tie, kas uz smiltsērkšķu ogām.
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
01.04.2014 19:04
Interesanta tēma. Es arī kādreiz krāmējos ar mikroskopiem un vienu joprojām izmantoju darbā. Ties tas nav mikrobioloģijas mikroskops bet gan stereoskopiskais binokulārais mikroskops МБС-2 ar palielinājumu 4,8 - 56 reizes. Bet agrāk man bija arī mikrobioloģijas mikroskopi. Savulaik tika veidots viens projekts iekārtai kuras sastāvā bija vairāki mikroskopi.

Ko es gribu piebilst, jā, ir zināma interese par mikroskopu kas pieslēdzams pie datora (vai vienkārši monitora). Galvenokārt tāpēc lai acis un spranda mazāk nogurst strādājot. Iespēja saglabāt attēlu ir otršķirīga.

Bet kas attiecas uz mikrobioloģiju tad tur svarīgi ir reaktīvi un citi piederumi paraugu sagatavošanai. Tas ir pats galvenais jo bez tā neko jēdzīgu tāpat ieraudzīt nevar.

Vēl domāju, ka kārtīgu krievu (padomju) mikroskopu nopirkt būtu daudz, daudz lētāk kā līdzvērtīgu importa. Kvalitatīvi optiskie instrumenti ārzemēs ir ļoti dārgi...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
03.03.2016 19:37
Interesanta tēma.
Kāds vecāks, bet augstākas klases izskatās izdevīgāk kā lētucis.
Leica jā, bet cenas tur, var apskatīt, cik maksā labs objektīvu komplekts, kaut vai. Vecās leikas ebajos var meklēt, ja interesē. No pavisam veciem padomju pat ar spoguli likās labāki. Bez el apgaismes pamatnē.
Reizēm ebajos figurē 1933-1970 gadu VFR un VDR ceisi, tiem līdzīgi ir PSRS mikroskopi. Piem, 60 o gadu VDR Jena Ceiss Ng utt bazējās uz 1933 Ceiss stand L mikroskopa.



Edited 1 time(s). Last edit at 03.03.2016 19:43 by smail.
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
03.03.2016 20:13
Man kolēģis nesen linku atsūtija:

https://www.ss.lv/msg/lv/electronics/photo-optics/field-glasses-telescopes/hpnii.html

Bet bija ss.lv arī LOMO mikrobioloģiskie mikroskopi pa lētu naudu.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
03.03.2016 20:49
Tur jāskatās, kādi konkrēti objektīvi un okulāri viņiem ir. Dažādi tur modeļi, pavisam veciem MBI ( kirilicā ) tīri nekas.

Ebajos reizēm lēti tirgo VDR Jena Ng , vai Lg modeļus ( 60 ie gadi ). Tiem objektīvi parasti nāk 8/0,2 / 20/0,4 / 40/0,65 un 90/1,3, okulāri 10PK.
Protams, Letiz Periplant 10* foršāki okulāri,
Apgaismojums ar spguli liekas labāks kā viņu lampiņa. Citādi tīri OK, tikai obj parasti achromat, attiecīgi kā ir tā ir.
Kaut kādiem Nf bija viens objektīvs apochromat 40/0,95 ar spring, 160 mm dist, tas labāks kā 40/0.65
Tajos gados 100*/1,32 ar iris, imersijas objektīvu VDR ražoja, laikam 160mm t, tātad teorētiski veciem padomju varēja uzlikt.
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
03.03.2016 21:33
Vislētākie varētu būt tie padomju laika ar vienu aci skatāmie ( mono ). No tiem 50-60 gadu gruntīgāk nostrādāti, bet objektīvi un okulāri jaunākiem labāki. Kādreiz sastellējām no trim vienacīšiem vienu tīri smuku. Piemeklējot okulāriņus un objektīvus.
Ko Jūs ar mikrobiol mikroskopiem skatījāties?
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
03.03.2016 22:27
Kam tas jautājums?

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
04.03.2016 07:21
Jums. Pārējie diskusijas cilvēki sen nekomentē ( veci datumi ).
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
04.03.2016 10:20
Ā, mums... Mēs gribējām uzbūvēt iekārtu videomagnetofonu galviņu regulēšanai. Bet iekams projekts tapa gatavs, cena uz tehniku nokritās un pazuda jēga būvēt dārgu un sarežģītu iekārtu.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
04.03.2016 19:34
Cik lielu palielinājumu vajadzēja galviņu pārbaudei?
Re: Mikroskops, kādu? Laboratorijas tipa?
04.03.2016 21:00
Neatceros. Lielu palielinājumu nevajadzēja. Kaut kur ap 100. Galviņai darba sprauga 0,3 mikrometri un iestādīšanas precizitāte +/- 3 mikrometri, vai kaut kas tamlīdzīgs.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 3 pieskaita 18?
Ziņa: