Patillas hondromalācija

Aizsāka Edzis 

Edzis
Patillas hondromalācija
08.04.2014 12:06
Sveiki!
Anamnēzē ir bijušas sūdzības par sāpēm ceļgalos, kāpjot uz leju (piemēram, trepēm) un krakšķiem ceļgalos, izpildot pietupienus un līdzīgus vingrojumus. Tie krakšķi un berze ir joprojām, sāpes kāpjot uz leju, jau dažus gadus nav bijušas (vismaz izteiktas). Tagad jau kādu gadu, pusotru sāku aktīvi pārvietoties ar velosipēdu - parādījās regulāras sāpes ceļgalos, zem un ap patillu, bet pārejošas (pazūdot slodzei), tai pat laikā 50km pārgājienu un 10km skriešana nekādus saasinājumus neradīja. Pirms kādām trim nedēļām guvu ceļgala sasitumu (rentgenā nekas lauzts neuzrādījās, palietoju komreses, volteren gelu un it kā palika labi). Nedēļu pēc traumas mierīgi bez īpašām sūdzībām varēju tikt galā ar fiziski smagu 2 dienu pārgājienu. Apmēram divas nedēļas vēlāk izbraucu 85km ar velosipēdu, abos ceļgalos parādījās spēcīgas sāpēs, ceļgalā, ko biju traumējis - teju nepanesamas. Tagad kādas 10 dienas pēc šī velobrauciena neesmu kāpis uz velosipēda, bet sāpes, lai gan mazinājušās, nepāriet pat bez slodzes, ir jūtams, ka patilla brīžiem ļoti berzējās.
Lūgums, iesakat kādu zinošu ārstu vai sporta ārstu, pie kā man griezties! Gribētu uzzināt, vai cēlonis ir tikai slodze, vai disproporcionalitāte muskuļu attīstībā (aizdomas uz to, jo daži muskuļi man ir masīvi, izskatās, ka patilla ir mazliet nobīdīta laterāli) un varbūt vingrojumus, kas uzlabotu kondīciju. Un kāds ir viedoklis par patillas balstiem (ortozēm)? Un no kā man vēlams pagaidām atturēties? - jau tā šobrīd mazāk staigāju, mazāk skrienu un nelietoju velosipēdu. Šobrīd vēl smērēju to pašu Volteren gelu, bet saprotu, ka tas nav tas, ko lietot ilgtermiņā, jo kavē dzīšanu...
Jau iepriekš paldies par atbildēm!
Re: Patillas hondromalācija
08.04.2014 12:45
no stāstījuma, tā īsti nevar saprast, kas un kur berzējas, bet šķiet ,kad vajadzētu aut kājas un klibot pie traumatologa - ortopēda, ceļu kaites ir visai komplicētas un tā pēc stāstījuma neviens neko konkrētu nepateiks, varbūt meniskīts vai plīsums , varbūt bursīts, varbūt krusteniskās saites, iespējams nepieciešama diagnostiskā artroskopija.. viss tikai minējumu sfērā, tākā labāk doties pie traumatologa.
Edzis
Re: Patillas hondromalācija
08.04.2014 12:59
Esmu pats izstudējis par ceļgalu kaitēm - pēc sāpju specifikas un lokalizācijas, kā arī vispārīgā konteksta esmu gandrīz pilnīgi drošs, ka diagonoze ir hondromalācija ("runners kneee") jeb deģeneratīvas izmaiņas skrimšļaudos. Artroskopija mazliet baida, var taču to aizvietot MRI, ne?
Re: Patillas hondromalācija
08.04.2014 13:02
Ja līdzekļi atļauj, iesaku šo klīniku:

http://www.orto.lv/lv/index.php

Ja nē, tad ar ģimenes ārsta nosūtījumu jāgaida parastā rinda, vislabāk TOS.
Re: Patillas hondromalācija
08.04.2014 13:19
artroskopija ir standarta procedūra un baidīties tur nav no kā, var taisīt MR, bet baidos, ka agrāk vai vēlāk viss tā pat beigsies ar artroskopiju.
Re: Patillas hondromalācija
08.04.2014 16:44
Pievienojos nex. Artroskopija ir gan diagnostika gan vienlacīgi arī operācija. Nevajadzēs tērēt naudu MR.
Lai miers un veselība.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 13 pieskaita 16?
Ziņa: