par pusaudzi

Aizsāka mamma 

mamma
par pusaudzi
15.10.2004 14:46
Man ir meitinja,jau 15 gadu.Un nezinu,kaa tas naak,ka juutu,muusu attieciibas bruuk un juuk.Neesmu vairs tik svariiga,meitai praataa tik zeeni,maciibas neiet.Turklat vinja ne par ko neuztraucas,ka draud nesekmiiba,par visu atbild-nu un kas?Aizgajaam pie skolas psihologa,meita seezh kaa bubulis,nerunaa,puushas..Skolaa iet kaa tanks,visus komandee,diezgan agresiiva,aizvaino citus.Maajaa pilniigs bardaks,neklausa vairs nemaz.Meegjinu gan ar labu,gan ljaunu.Reizeem ir depresiiva,izskataas nelaimiiga.Ljoti baidos,kas buus taalaak...
Agraak bija zelta beerns,miiljsh un jauks,tagad vinju nepaziistu..Varbuut ir kaads,kam liidziigas probleemas??
Re: par pusaudzi
15.10.2004 14:59
Man ar 15 gados tikai meitenes intereseja nevis skola un mamma, arî dzert sâkâm un pîpçt tajâ paðâ veumâ.
Normâli.
mamma
Re: par pusaudzi
15.10.2004 14:59
Veel piebildiishu,ka ljoti baidos no narkotiku lietoshanas-vai taa nevar izraisiit shaadu uzvediibu?? Zinu,ka meitas skolaa ir gadiijumi,ir pieejamas narkotikas un neviens nereagjee..
mamma
Re: par pusaudzi
15.10.2004 15:07
Otto,paldies,ka tik optimistiki uztver manu ruupi..:))Bet man kaa mammai jagaida,kameer tas viss paaries un nav jaaiejaucas??Un ,ja kaut ko nokaveeshu??
Re: par pusaudzi
15.10.2004 15:43
Pusaudzis nejûtas stabils un pârliecinâts. Iespçjams, ka kaut ko esi palaidusi garâm. Grauþ to tavu meituku kâds nedroðîbas târps.

Iejaukties jau vari, bet tas nâks tikai par sliktu. Ir nepiecieðama savstarpçja sapratne un uzticîba . Bçrnam vienmçr jâjût, ka viòu mîl (tâ nav dârgu mantu pirkðana).

Daþkârt vecâki pârlieku aizraujas ar audzinâðanu (sava skatîjuma uzspieðanu) .

Vçl, bieþi no bçrniem attâlinamies lielâs aizòemtîbas dçï. Paskatamies, mâcâs, sekmes arî ok, viss notiek. Bet, pa to laiku, niðu bçrna sirdî ko aizòçma vecâki, jau pâròçmuði draugi un iela . Protams, vairâk kâ stulbi bûtu visur valkâties ar bçrnu, bet vienmçr vajag atcerçties, jo vairâk, jo labâk. Tâ jûs labâk iepazîsies viena otru.
Re: par pusaudzi
15.10.2004 15:58
Paldies dievam, ka mançjie izauga bez problçmâm, vai pareizâk viòi mani un mammu uztvçra kâ draugus.
Re: par pusaudzi
15.10.2004 16:01
mançjiem senèiem arî ðíiet problçmas nebija, es gan 16 gados jau institûtâ mâcîjos.
Re: par pusaudzi
15.10.2004 16:14
otto

Tas tieðâm pats svarîgâkais-sajust vecâku atbalstu un mîlestîbu.

Man ar manu meitu ir superîgas attiecîbas. Labâkas bût nevar. Jo vairâk uzticos, gan sîkumos, gan lielâs lietâs, jo labâks rezultâts.

Nu un kurð tad no mums nav sagâdâjis kâdu sirmu matu mûsu vecâkiem?
Re: par pusaudzi
15.10.2004 16:19
Es neesmu, man tçvs bija pilnîgs plikpauris :)
arî mamma
Re: par pusaudzi
15.10.2004 16:22
Hei, mamma, beidz kreòíçt :) Tavas meitas uzvedîbâ mats matâ atpazîstu savçjo pusaudþa gados:) Varu pastâstît, varbût, ka noder;)
Man tagad 30 gadi, vîrs, mazs dçlçns. 15 gadu vecumâ biju tâda kâ tava meita plus vçl sâkâs abpusçja lielâ love ar klasesbiedru. Skraidîju pa disençm, kad uz rîta pusi pârrados mâjâs ( reizçm arî ne, jo paliku pie puiða), mana mamma nopûtusies izslçdza gaismu un aizgâja gulçt. Klusçjot.Bet tâ klusçðana uz mani iedarbojâs pamatîgâk nekâ jebkâdas pamâcîbas, kliegðana, utt. Tad man bija kauns.Bet tajâ vecumâ tak neatïauðos ko tâdu izrâdît.Un, jo vairâk vainîga un riebîga jutos, jo vairâk sprçgâju, runâju pretî, utt. Alkoholu un pîpçðanu gan tâ îsti un pamatîgi nemçìinâju. Prâtâ nebija nekas cits, kâ tikai un vienîgi draugs un viss,kas ar viòu saistîts. Bija sâjûta, ka neviens mani, pieauguðu cilvi nesaprot, ka pati visu labâk zinu, utt. Mana mamma ar tçti îpaði man neko neaizliedza, bet noteica, ka uzticas man. Bieþi bija asas vârdu pârmaiòas par mâjas darbos nepalîdzçðanu.Bet toreiz(tagad vçl ar) tâ riebâs, ka tieku izrîkota un komandçta( kaut îstenîbâ neko pârdabisku jau no manis neprasîja).Tâ vecâki ar mani mocîjâs lîdz kâdiem 19 gadiem, kad sâku dzîvot pie puiða pavisam. Tad viss mainîjâs.Ar lielo lovi, diemþçl, kopâ vairs neesam ( ko noþçloju, jo tâ bija/laikam ir lielâkâ love manâ mûþâ) :( Ar vecâkiem attiecîbas labas, ïoti ilgojos pçc viòiem, bieþi turp braucu ciemos.
Kad tagad ar mammu parunâjâm par maniem pusaudþa gadiem, mamma
saka, ka nemâcçjusi mani audzinât, tâpçc tik grûti bijis.Man, savukârt, ðíiet, ka viòa bija gudra mamma un visu, nu labi, gandrîz visu darîja pareizi.Vçl - man mani pusaudþa gadi liekas paði forðâkie, kâdi jebkad ir bijuði. Bet pamâcîbas, kritiku, bïauðanu gan nemçìini uz meituku.Tas radîs tikai pretçju reakciju tevis gaidîtajai. Vairâk pastâsti ,kâ tu jûties, par ko uztraucies, mçìini parunâties par to, kas viòu interesç, kaut arî tev tâs liktos pçdçjâs dumîbas :) Aizmirsti, ka esi mâte, mçìini bût druþka;) Kad poðas uz ballîtçm, palîdzi sapucçties, saki, ka ïoti gaidîsi mâjâs un ceri, ka labi ies.
Un gan jau kaut kâ pârdzîvosiet tos trakos gadus, reiz tak tas beigsies ;)Turies, viòa arî bieþi nesaprot ne ko grib, ne ko negrib.Jûtas liela, bet îstenîbâ bçrns vien ir, bet neatzîs taèu :)
OO
Re: par pusaudzi
15.10.2004 16:30
Re: par pusaudzi
15.10.2004 17:33
Mamma nesatraucies - normâli pusaudzes simptomi. Varçja bût vieglâk, ja jûs bûtu draudzenes, ja...nu kâda jçga no tâ kas bûtu, ja bûtu. Tagad galvenais lieki nemoralizçt, uzstâdît galvenâs prasîbas (ievçrojot savstarpçju cieòu un attieksmi kâ pret pieauguðu cilvçku) un likt stingri tâs ievçrot. Atceries sevi tâlajos 15 :)))
Nevaru teikt, ka bûtu seviðíi grûti gâjis ar pirmajiem 3 dçliem, bet pusaudþu krîzîtes gadîjâs. Toties ar 4. (prakse, prakse...) pusaudþa periods pagâja absolûti bez problçmâm. Nav puisis ar spârniòiem, bet gribçdama nevaru nekur piekasîties :)))
Re: par pusaudzi
15.10.2004 20:34
otto

Labs puika, pozitîvs tçls...

Alderite

Cienu. Èetri puikas... tas tik ir ko vçrts.
cita mamma
Re: par pusaudzi
15.10.2004 21:54


Jûtu Jums lîdzi no sirds . Jums ir jâsatraucas , jo ðobrîd visiem ir grûti, bet tîòiem jo îpaði. ïoti svarîgi, kas ir viòas draugi. Neaizmirstat par narkotikâm...
Bçrniem "piebâþ "galvu ar visâda veida surogâtiem - apìçrbam jâbût tâdam , mûzika - tad tikai seksîga , jâbrauc tikai ar tâdu maðînu un draugam arî jâbût - pa r katru cenu , un labi vçl paseksot ...
Pasekojot foruma jautâjumiem - piem., vai grûtniecîba var iestâties orâla sekas rezultâtâ - prâta , cik melns aiz naga.
Esmu ârste - reizçm nâkas risinât bçrnu audzinâðanas jautâjumus , jo tas rada stresu un arî slimîbas viòu vecâkiem.

Mçìiniet parunât ar meitu - no sirds , nepamâcot , tikai klausieties un nekritizçjiet - izdariet izlûkoðanu . Atceraties sevi - kâ bija ar Jums ?! Tikai diemïþçl - ðobrîd citi laiki , citas vçrtîbas.

Parâdiet meitai ka mîlat viòu - uzrîkojat pasâkumus viòai un draugiem savâs mâjâs . manai meitai arî 15 gadi. Ir savi niíi un stiíi - viòa dejo "Savannâ "- tik ïoti aizrâvusies . Maksa maza 5 ls mçnesî, atmosfçra laba, ârçjie dotumi nav tik svarîgi, visi koncertu laikâ tiek laisti uz skatuves.
Tur ir arî zçni, jaunieði. Tâ ir teâtra - deju studija. Meita mâcâs labi. Mçìinu neko neuzspiet. Esmu dalîjusies tik nopietnos jautâjumos ar viòu - ka domâju - viòa mani arî uztver ne tikai kâ mammu. Es ïoti daudz strâdâju. "Moþumâ "ir dr. Kârnija Evi - psihoterapeite.
Ja vçlaties vçl ko uzzinât - varat uzdot jautâjumus - http://www.rehabilitâcija.clicdev.com
Re: par pusaudzi
16.10.2004 22:49
mamma, novçlu jums izturîbu un daudz sapratnes pret ðo emociju un hormonu pâròemto bçrnu :) kad man bija 14, 15, man likâs, ka es visu zinu labâk kâ mamma, man nevajag padomu, man nevajag pamâcîbas, man nevajag neko! Mana mamma mâcçja atrast îsto pieeju manai stûrgalvîbai, mçs kâ draudzenes pirms disenes parunâjâm. Jâ, bija kâds aliòð, cigarete âkstîðanâs pçc, bet tikai pçc daudziem gadiem sapratu, ka mana mamma man vçlçja tikai un vienîgi labu. Viòa mani centâs pasargât no visa sliktâ. Domâju, ka svarîgi bûtu izrunâties, pateikt meitai, cik ïoti viòa ir svarîga vecâkiem, cik lielas rûpes viòai tiek veltîtas, padalîties savâs jaunîbas atmiòâs.
Lai jums, mamma, veicas.
Re: par pusaudzi
17.10.2004 00:04
ziniet, ðai jautâjumâ ir tâ, ka labâk nesâciet neko, varat meitai pateikt, ka labi- ej kur tu gribi, bet man ir jâzin kur tu esi, lai es neuztrauktos, ja kavçjies un negribi, lai es tev zvanu- pazvani un pasaki, ka kavçjies un cikos bûsi. kontrolçjiet meitu tâ, lai viòa to nejût. man ir divi bçrni 15- 16 gadu vecumâ, bet , paldies Dievam, viòi zin un respektç to, ka es viòiem uzticos, bet vçlos bût informçta kur viòi atrodas un apmçram ko dara, bet nekontrolçju. Arî ðad un tad palaiþu uz tusiòiem, ja man tie liekas pietiekami droði- piem; skolâ, dejoðanâ, pie draugiem, bet vienmçr piesaku, ka, ja kas, lai zvana kaut nakts vidû, ka braukðu pakaï, ja grib mâjâs. Un skatos arî skolâ, tie bçrni, kuru mammâm ir tâ îsâ nabassaite un kuras nevar saprast, ka bçrni pieaug un vçlas kontrolçt savu bçrnu gaitas, nekas labs nav. ja bçrns jût, ka viòð var darît ko grib, viòð vairs negrib darît to ko darîjis, jo - tas ir atïauts. Vienîgais, vçl arî tas, kâ jûs kâ mamma- cik gadi u.t.t.- mçs ar draudzençm paðas ar varam uz kâdu klubiòu aizðaut, ja nu iekâriens uzrodas. un mani bçrni to zin, ka ja nu kas- mçs varam iet piem. uz kâdu no klubiem kopâ- viòi par sevi, es par sevi, bet -es tomçr viòus kontrolçju. Baigi nesakarîgi laikam sanâca, bet nu- gan jau kaut viens teikums no visa tev noderçs. Un ja kas galîgi ðíçrsâm iet- pazvani uz "skalbe" Kungu 34, tas ir psiholoìiskâs palîdzîbas centrs, arî psihologa kons. tur krîzes gadîjumos ir 4-6 x bez maksas. Un visu diennakti pa telefonu var sazvanît psihologu, tel. nr var uzzinât 7222222 vai 118. veiksmîgi
Re: par pusaudzi
17.10.2004 02:57
UUU. Ar meitenem vienmer problemas. Mani tevs tureja tados eza cimdos, ka ne pa kreisi ne pa labi. ;))) Un bezmaksa psihologijas lekcijas no vina puses, 30 min ka minimums. Sedi, klausies. Nekas - kads, ne kads tolks jau sanaca ;)

mjaa
Re: par pusaudzi
17.10.2004 11:44
Tajâ vecumâ ir tâ, ka citreiz vecâks var tikai bût lîdzâs un atbalstît arî bez vârdiem, jo nekâdas darbîbas vai sarunas netiek òemtas vçrâ.
Galvenais, ka Jûs esat blakus (jânovçl stiprus nervus!)
Re: par pusaudzi
17.10.2004 22:54
Ir gan jaauztraucas, jo juus tachu vinju dzemdeejaat. Tas ir tikai raadiitaajs, ka kaut kur juusu attieciibas ir par valjiigu. Visatljautiiba. Tas nav normaali, jo daudzas meitenes nesaprot, ka dzimumdziivi nevar dziivot ar pirmo pretimnaaceeju. Paskatieties, kas notiek apkaart. daudzaam jaunaam meiteneem jau 14 gados ir beerni, pi tam neveseli.
Tas ir naivi, cereet, ka viss pats no sevis nokaartosies. Sargiet savus beernus kaa lielaako briinumu. Neaizmirstiet par tikumiib.
Diemzeel muusdienaas vecaki savus beernus audzina tik valjiigi, ka mati slienas staavus.
Sargiet savus beernus no neareizas domaashanas, tad arii no Augshas vinjus sargaas.
Tas ir nopietni. Ceru, ka nemsiet veeraa manu padomu.
mamma
Re: par pusaudzi
18.10.2004 17:07
Es nerunaaju par dzimumdziivi.Es uztraucos,ka meitas personiiba mainaas,par intereshu truukumu.Ir jau interese,bet tikai par draugiem,draudzeneem.
Un taa muuzhiigaa apvainoshanaas..visaadas muljkjiigas grimases,it kaa visi pieaugushie vinju kaitinaatu..Tas viss saakaas burtiski meenesha laikaa..Kaa nav kas pa praatam,taa apvainojas un puushas..
Re: par pusaudzi
18.10.2004 17:13
Tas viss paaries!
Nav taa puushanaas un apvainoshanaas jaanjem galvaa!
Protams, ka visi pieaugushie vinju kaitina!
Iesaku, likt siici mieraa, lai izaardaas un kad piekusiis pats atnaaks (pie praata)!
MM
Re: par pusaudzi
18.10.2004 17:16
Tas ka par katru sîkumu apvainojas un pûðas ir nenobrieduða cilvçka, kas vçl nespçj koktrolçt savas emocijas, pazîme. Ar laiku tas pâries.
Pusaudþa gados mainâs intereðu loks, tas ir pilnîgi normâli. No bçrna sâk veidoties par pieauguðu cilvçku un daudz ko sâk vçrtçt un izvçrtçt no sava skatu punkta.
Re: par pusaudzi
21.10.2004 19:50
Gruti teikt vai tas ir nopietni vai parjoshi. Zinu ka praktiski visi jaunieshi shajaa vecumaa vai pat agrak sak iedzert, megjinat piipeet... ar laiku gan lielaakaa dalja saprot ka tas nav vajadzigs. Ari man taa bija, un maniem draugiem. Logjiski ka intereses mainas, gribas but vairak jaunieshu vidu, ar puishiem, nevis sedet un macities. Svarigi ir tikai tas, lai vinja pati apzinatos kas vinjai dzivee ir vajadzigs un ka taa vinja talu netiks. Bet iespejams, ka pati mamma ari nedaudz parspilee.
Man mamma ari vienmer uzbazhas ar jautajumiem un lai es ko stastu, bet es zinu ka man ir vieglak izrunaties a savam draudzeneem kuras mani sapratiis, ja ne labaak, tad vismaz padoms bus pienjemamaaks. Es domaju ka tas ir skaris visus, vajag tikai citadaku pieeju.
lielmaate
Re: par pusaudzi
21.10.2004 20:11
man personiigi patika " arii mammas" viedoklis. taa jau vish i!
(man personiigi ir 19)
...
Re: par pusaudzi
22.10.2004 21:09
redziet...berniem ap 15 ir parejas vecums un vins ir nervozs.tapat bija ar mani,tacu kad vecaki man pievilka grozus un saka macit par atbildibu kas iestajas 16 -18 gadiem..mani parnema pardomas...in es sapratu ka ta vairs nevar turpinaties...tagad esmu patstavigs 16 gadi..macos nu videja 7 nedzeru nepipeju...narkotikas nelietos jusu meita jo noteikti vinai ir kads jautrs draugs (ari sapratigs)...parunajiet par atbildibu un bus labi...turieties...
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 10 pieskaita 7?
Ziņa: