saucās acs sindroms

Aizsāka janch 

saucās acs sindroms
21.02.2016 16:58
Kā tikt galā ar šo nepatīkamo kaiti? Cenšos atpūtināt acis strādājot ar datoru, taisot pārtraukumus, un ik pa laikam fokusējot acu skatienu uz dažādiem punktiem (piemēram ārā pa logu), bet tāpat ir jūtamas saucas acis un diskomforts, dedzināšana ap acīm. Tāpat izeju 1h dienā pastaigāt svaigā gaisā. Kāpēc citi cilvēki var dienām spēlet datorspēles (pats nespēleju), bet viņiem šādu problēmu nav?
Vislielākais diskomforts jūtams kad esi bijis pirtī. Tad otrā dienā pēc pirts ir tik sausas acis, ka pat datoru slēgt iekšā negribas un neko skatīties. To arī tad nedaru. Pastaigāju, paguļu. Kamēr citiem pēc pirts nav nemazākas miņas no šī diskomforta.
Kāds īsti ir cēlonis šai kaitei? Kā to izārstēt un kur izmeklēt kvalitāti? Redzes traucējumi nav (brilles , lēcas nevajag).Gribētos ar šo problēmu tikt galā, lai nākotnē nepasliktinātos redze. Kā arī protams, strādāt pie datora ar tādām acīm ir ļoti nepatīkami un diskomfortabli un neko negribas darīt.
Pie parasta acu ārsta arī negribas iet , kurš tikai izrakstīs mākslīgas asaras (kuras tāpat var dabūt aptiekā bez receptes) cīņai ar sekām un viss.
Tagad nopirku un graužu burkānus. Vismaz 3-4 burkānus dienā apēdu. Tas varētu palīdzēt?



Edited 1 time(s). Last edit at 20.07.2016 23:51 by janch.
Re: saucās acs sindroms
22.02.2016 17:04
Jāiet tomēr pie acu ārsta. Tas apskatīs ,kas par vainu. Vai nav atrofējušies (aizdambēti) asaru kanāli. Kāds ir iemesls. Alerģija, iekaisums u.c.Tad ārsts izrakstīs attiecīgi pilienus ar Ab vai antihistamīna preparātiem.
Tad jāskatās vai pietiekoši lietojam šķidrumus. Jāskatās lai telpās nebūtu putekļi. Bieži apkures sezonas laikā dzīvoklī vai darba vietā ir sauss gaiss. To vajag sistemātiski mitrināt. Pakarot speciālus traukus uz dzīvokļa apkures baterijām. Izkarot mitrus dvieļus, smidzinot gaisu ar tīru ūdeni u.c.
Re: saucās acs sindroms
22.02.2016 18:24
Papildus var paprastīt datoriķim pārregulēt displeju, ja kas nepatīk. Pabīdīt tālāk - tuvāk utt.
Mazdarketris, Jūs varat kādus papildu ieteikumus dot? Tur uzturs utt? Ja oftalmologs aizdambējumus neatrod utt.
Norāde par hidratāciju tiešām ļoti vērtīga, liels paldies Jums.
Re: saucās acs sindroms
22.02.2016 20:33
tīru ūdeni dienā izdzeru 1,5-2l.
Lasīju, ka mākslīgas asaras ir tikai cīņa ar sekām.

"Sausās acs sindroms rodas tad, kad acs ražo pārāk maz asaru vai arī asaru plēvīte ir bojāta (nepilnvērtīga, jo nesatur pietiekamā daudzumā kādu no sastāvdaļām, piemēram, lipīdus) un notiek pastiprināta ūdens iztvaikošana, kā arī netiek nodrošināts pilnvērtīgs acs virsmas „ieeļļojums”. Acs virsma kļūst sausa un iekaist, radot ārkārtīgi nepatīkamas sajūtas. Sievietēm sausās acs sindroms ir novērots daudz biežāk, taču tas skar arī vīriešus un var parādīties jebkurā vecumā, tomēr šīs problēmas biežums pieaug līdz ar cilvēka vecumu.
Sausās acs sindroms ir iekaisums un tas sākas pateicoties mazu, organisku molekulu (osmoprotektoru) trūkumam asaru plēvītē, kas notur ūdeni acs virsmas šūnu iekšpusē.
Loģisks un vienkāršs veids, lai apturētu acs virsmas iekaisumu, ir pasargāt acs virsmu, iepilinot dabiskos osmoprotektorus. Vienkārša mitrināšana bez osmoprotektoriem palīdz tikai samazināt simptomus īslaicīgi.Šūnās ik brīdi dabīgi noris osmozes process – ūdens pārvietošanās caur šūnas nosacīti caurlaidīgo membrānu no šķīduma ar zemāku sāļu koncentrāciju uz šķīdumu ar augstāku koncentrāciju, tai pašā laikā aizturot ūdenī izšķīdušās vielas. Šis process nodrošina šūnu vielmaiņu un uztur tajās dzīvību. Osmozes process ir ļoti svarīgs arī mūsu acīm, jo nodrošina „pareizas”, izotoniskas vides saglabāšanu.
Izotoniska vide – izšķīdušo sāļu daudzums šūnā ir tāds pats kā asaru plēvītē. Sāls koncentrācija abās membrānas pusēs ir vienāda un pastāv fizioloģisks līdzsvars (neitrāla vide).
Ja sāls koncentrācija ārpus šūnas (asaru plēvītē) ir lielāka nekā šūnā, rodas hipertoniska vide, un ūdens pamet šūnu koncentrācijas gradienta virzienā. Tā rezultātā šūnā rodas dehidratācija – šūna paliek bez ūdens, tā izžūst un aiziet bojā."
Avots:http://veselasacis.lv/lv/sauso-acu-sindroms



Edited 1 time(s). Last edit at 22.02.2016 20:35 by janch.
Re: saucās acs sindroms
22.02.2016 20:42
Svaru tad vajadzētu uzrādīt.
Par hidratāciju asinaina parastā pasaka diezgan daudz. Bet nu par acīm, tur Runcene, Madakteris ko,vairāk zinās kā es.
Re: saucās acs sindroms
22.02.2016 21:42
Vajadzētu aiziet pie normāla acu ārsta, kas strādā ar aparātiem, paskatīsies to aci kārtīgā palielinājumā, iepilinās atropīnu (uz pāris stundām viss būs vieglā migliņā, bet efekts ātri beidzas), dažreiz tas var būt saistīts ar Mazdaktera minēto asaru kanāliņu aizdambēšanos, bet dažreiz tā ir mugurkaula skriemeļu problēma.

Acu ārsts tomēr ir ārsts, un viņam vajadzētu skatīt cilvēku kopumā.

Esmu iecienījusi LAAC acu ārstus. I. Kovaļčuka man patīk, lietišķa, pati eju pie viņas. Pieņem gan ARS, gan LAAC.
Re: saucās acs sindroms
24.02.2016 19:35
kāds sakars īsti mugurkaulam ar sausās acs sindromu?
ir taisīta gastroendoskopija un tur atklāts tika-diafragmas trūces pazīmes un kardijas nepietiekamības aina-tas neko neietekmē acīm?
Re: saucās acs sindroms
24.02.2016 19:51
Ja Tev ir kardijas nepietiekamība, tad Tu varētu būt diezgan jūtīgs cilvēks. Tādiem arī parasti muguras muskuļi ir savilkti --> slikta asinsrite galvā utt.
Re: saucās acs sindroms
24.02.2016 20:00
Mugurkaulam? Piemēram kakls nodrošina smadzeņu apgādi ar asinīm, to atteci/pieteci galvai, nervu signālu pārvadi no rumpja uz galvu un otrādi un ne tikai to vien. Kakla daļas fiziskie defekti var izsaukt simtiem dažādu simptomu, pat skoropļūtku, aizcietējumu, aritmijas utt utml, ģīboņus, dažādas lēkmes, sindromus utt utt. Nerunājot par nelieliem traucējumiem.
Pārbaudīt pie daktera, kurš apskata, iztausta, intervē, pārbauda simtopmus, refleksus, nozīmē izmeklējumu, ja vajag. Ne pārāk sarežģīti.

Monitora augstumu / leņķi, regulējumu nav mēģināts mainīt ? Ergonomika darba vietā.
Es prasīju pārregulēt to monitoru, pamainīju leņķi, mazliet līdzēja. Tad paliku zem monitora pamatnes vienu grāmatu, sapasēja un pavisam labi palika. Darbavietas un monitora pielāgošana jāveic individuāli. Ar krāsu kalibrāciju neesi paspēlējies?

Oftalmologs, ja tas neko neatrod, neirologs ( tie arī savilktus muskuļus apskatē labi atrod, skriemeļus prot iztaustīt ).



Edited 1 time(s). Last edit at 24.02.2016 20:02 by smail.
Re: saucās acs sindroms
25.02.2016 15:36
kardijas nepietakamības ainu un diafragmas trūci nevarot izārstēt, esot jāievēro dietā (savādāks uztura režīms).
Kā arī nedrīkstot celt lielus smagumus, tā ir taisnība? Tā vismaz dakteri saka.
Re: saucās acs sindroms
26.02.2016 11:56
Līdz zināmam brīdim jā. Slīpa gulta,biežākas mazas porcijas.Nelietot asus ēdienus.
Vispār tā kā par agru tādai diagnozei.Laikam pārēšanās un smagumu celšana.
Var pakonsultēties ar fizioterapeitiem. Neaizmirsīsim,ka par muskuļu tonusu atbild B-1 vitamīns arī.Ja strikti ievērosim to ēšanas režīmu un fizioterapeita ieteikto, tad ir cerība,ka stāvoklis varētu uzlaboties. Tomēr, jāseko lai kuņģim vairs nebūtu nekādi iekaisuma procesi.
Lai cerība un mierīgs prāts.



Edited 1 time(s). Last edit at 27.02.2016 10:02 by Mazdakteris1.
Re: saucās acs sindroms
26.02.2016 14:12
neesmu ar lieko svaru :)
augums 180cm, svars ziemas periodā ap 80kg, pavasarī 78kg. Var jau nomest zemāk, bet diez vai to vajag.

Bet diezvai kardijas nepietiekamībai un diaframmas trūcei ir sakars ar sausās acs sindromu?
Redzu es asi gan tuvumā, gan talumā. Pēc pirts apmeklējumā otrā dienā, kad acis tad ir ļoti sausas un nevar pieiet pat pie datora, tad tālumā redzu sliktāk, bet pēc pāris dienām atiet.

Pierakstījos pie poliklīnikas oftalmologa, tur jāgaida 1 mēnesis rindā.
Re: saucās acs sindroms
26.02.2016 14:22
Poliklīnikas?

Jēga būs no normāla acu centra ar kvalitatīvu aparatūru.

Kardijas nepietiekamība ļauj izteikt minējumus par Tavu mugurkaulu, bet tas jāpārbauda.
Re: saucās acs sindroms
26.02.2016 14:31
Tad valsts oftalmologs nekam neder?

Vēl var aizbraukt uz Dr.Solomatina acu centru, tas labs?

Pie Solomatina.
Profilaktiskā apskate (ieskaitot refraktometriju, tonometriju, acs dibena apskati, redzes asuma pārbaudi bez korekcijas) 25 EUR

Amerikas acu centrs-Ambulatora vizīte pie acu ārsta - pilna acu apskate 45,00

Vēl par valsts naudu varbūt var tikt uz Jūrmalas slimnīcu, tur pieņemot acu ārsti no Dr.Lūkina klīnikas.



Edited 2 time(s). Last edit at 26.02.2016 14:34 by janch.
Re: saucās acs sindroms
26.02.2016 15:46
Vai šādas problēmas (sausas acis pēc pirts vai kādos citos apstākļos) bija arī tad, kad nestrādāji ar datoru? Ja bija, tad visu turpmāko manu tekstu vari ignorēt.

Es kā neparastas kombinācijas īpašnieks (redzes invalīds - programmētājs) no savas puses varu piebilst to, ka papildus iespējamām veselības problēmām un gaisam telpā ir arī jāpievērš uzmanība datora monitoram, ar kuru strādā.

Mūsdienās ir izplatīts mīts - vai nevērība - ka visi modernie datoru monitori (tā sauktie LCD) ir principā vienādi un ir mazāk kaitīgi acīm nekā vecie CRT monitori. Taču tā nav objektīva patiesība. Viss atkarīgs no katra individuālajām redzes īpatnībām. Esmu jau gadiem sekojis šim jautājumam, pētījis monitoru testus, forumus un cilvēku pieredzi. Ir cilvēki, kuri nomaina kādus 10 monitorus, līdz atrod sev viskomfortablāko. Ir pat tādi cilvēki, kuri principā nespēj strādāt ar LCD, bet bez problēmām strādā ar CRT.

Lai pateiktu, ka pie vainas ir nepareizs monitors vai nepareiza tā lietošana (ergonomika), ir jāzina, kad un kāpēc tās sausās acs problēmas sākās, un arī cik ilgi un regulāri notiek darbs ar datoru un kādos apstākļos - kāds monitors, kāds apgaismojums, sēdēšanas poza utml.

Ja ir iespējams, iesaku pamēģināt kādu nedēļu pastrādāt ar citu monitoru - citas firmas, cita tipa. Labāk neglancētu - glancētie man personīgi ļoti nepatīk, jo liek acīm bieži pārfokusēties uz spoguļattēlu nevis uz ekrānā redzamo. Pat ja tu apzināti to nemani, tas tik un tā notiek un pārpūlē acis.

Es varētu ilgi stāstīt par dažādiem LCD monitoru faktoriem, kuri ietekmē redzi, taču vairumam tie neko daudz neizteiks, un daudzi no tiem ir tādi, ko ražotājs neatklāj un kurus var noskaidrot tikai personīgi pārbaudot monitoru. Piemēram, matricas tips (TN, IPS, MVA, PLS), antiglare pārklājuma sietiņa tips un blīvums, aizmugures apgaismojuma tips (CCFL vai LED), vai ir zilās krāsas filtrs (svarīgi LED monitoriem, kam LED tehnoloģijas īpatnību dēļ ir pārsātināts gaismas zilo viļņu apgabals, un pēdējā laikā par šo sāk uztraukties acu ārsti, un daži ražotāji tagad arī to sāk ieviest un izmantot kā mārketinga saukli), aizmugures apgaismojuma barošanas tips (PWM vai konstants - atkal pēdējā laikā beidzot ražotāji pāriet uz acīm draudzīgāko konstanto barošanu), pikseļu barošanas kvalitāte (Vcom vienmērīgums) u.c.

Viss minētais var ietekmēt redzi ļoti dažādi, sākot no redzes miglošanās līdz pat epilepsijai. Tā ka tiem, kam darbs ar datoru sagādā diskomfortu
- iespējams, to var labot, ja pievērš īpašu uzmanību LCD monitora izvēlei. Un diemžēl "draugs ieteica monitoru, tātad, jābūt labam" nederēs - ir jāmēģina dabūt (kaut vai aizņemties ofisā) vairākus monitoru modeļus un uz katra pastrādāt pa stundai un pēc tam pa nedēļai, piefiksējot pašsajūtu.

Vēlu veiksmi.
Re: saucās acs sindroms
26.02.2016 16:57
Par Solomatinu nezinu, bet izklausās normāli, tikai mazliet mulsina lielā cenas atšķirība ar LAAC.

Nav tik svarīgi kāds ārsts, bet kā aprīkots kabinets, kā viņš ar šo aprīkojumu prot strādāt un ko tur redz.

Polenes doki ir briļļu izrakstīšanai omītēm, tur paši doki pārsvarā jau gados, un ar labu tehniku polenēs nestrādāja arī padomju laikos, tikai Strados un BKUS.

Iespējams, ka vēl kaut kur ir, piem., VC4, bet tad jāzvana.

Strados arī ir ok, bet tur vairāk operējamie iet.



Edited 1 time(s). Last edit at 26.02.2016 17:02 by Runcene.
Re: saucās acs sindroms
26.02.2016 18:48
Miksis, es arī esmu liels monitoru lietu pārzinātājs un labprāt ar Tevi padiskutētu (ja neesi nomainijis e-pastu).

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: saucās acs sindroms
26.02.2016 18:54
Oops, sajaucu Miksis ar miksa... nu, nekas briesmīgs...

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: saucās acs sindroms
26.02.2016 22:58
ku! Rakstīja:
-------------------------------------------------------
> Oops, sajaucu Miksis ar miksa... nu, nekas
> briesmīgs...

:D samiksējās

Man personīgi gan nav sanācis izmēģināt daudz monitoru (eh, gribētos gan tikt kādā noliktavā, kur var visu appētīt un izvēlēties), varu tikai pateikt, ka esmu pagaidām apmierināts ar esošo, kuru iemainīju pret jaunāku, gandrīz divreiz dārgāku un "krutāku" tieši tādēļ, ka tas jaunais acīm neiepatikās. Kā arī klāt piepirku ergonomisku "kāju", kuru varu locīt, kā vēlos, lai varētu strādāt arī stāvus, ja apnīk sēdēt - mana mugura par šo ir ļoti priecīga.
Mazliet gan bail domāt, kā atradīšu labu monitoru, ja esošais nobeigsies, jo šis modelis vairs netiek ražots...
Pēdējā laikā pārsvarā tikai "barojos" ar info no pcmonitors.info , http://www.tftcentral.co.uk, xbt.com un līdzīgiem testu portāliem un forumiem, kur bieži tiek apspriestas sāpīgās monitoru izvēles problēmas.
Re: saucās acs sindroms
28.02.2016 23:23
vēl esmu ievērojis, tās retās reizes, kad ēdu nedaudz asākus ēdienus (piemēram karbonāde ar nedaudz pipariem, vai kāda asāka zupa), tad man svīst seja, pilnīgi pil sviedri.
Re: saucās acs sindroms
29.02.2016 11:33
Miksis, ienāc pļāpu sadaļā un pievienojies diskusijai par monitoriem.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: saucās acs sindroms
29.02.2016 12:38
Janch, tu esi pārāk iegrimis savu slimību vērošanā un pļāpāšanas mānijā. Kad ēd,iedarbojas veģetatīvā nervu sistēma. Sāk pilēt deguns un svīst ne tikai seja. Pie asiem ēdieniem tas ir normāli.
Labu apetīti.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 14 pieskaita 13?
Ziņa: