Laima slimība

Aizsāka martins89 

Laima slimība
06.06.2016 18:16
Vai zemāk minētie rezultāti nozīmē, ka esmu ticis pie Laima slimības - kāds var sīkāk paskaidrot šos rezultātus?
Borrelia burgdorferi IgM 22.9
Borrelia burgdorferi IgG <5.0

Ja saprotu pareizi, pirmais ir šī brīža situācija un otrais tā kā vai esmu slimojis agrāk?
Ērču kodumu neesmu konstatējis - arī nekādus apsārtumus/izsitumus it kā neesmu manījis.
Pēdējā laikā ļoti liels nogurums - galvassāpes, tāpēc nolēmu pārbaudīties uz šo (pēc paziņas ieteikuma/bez norīkojuma).
Iepriekš bija sūdzības par nogurumu un patstāvīgi paaugstinātu temperatūru - pārbaužu rezultāti toreiz bija labi un ģimenes ārsts visu norakstīja uz paaugstinātu stresu.
Vecums - 27;
Svars - 74kg;
Augums -181 cm.
Re: Laima slimība
07.06.2016 11:26
Varu padalīties ar savu pieredzi. Izslimoju Laima slimību pirms apm. 15 gadiem un izārstēju (ērci arī toreiz neredzēju, bet uz kājas parādījās liels sarkans plankums un Laima slimība apstiprinājās).
Pirms pāris gadiem arī parādījās sūdzības (piemēram, sāpēs ceļgalos- locītavās), tāpēc veicu arī šīs Anti-laima asins analīzes. Man tās bija šādas:

Anti- Laimas borelioze IgM 48.09 AU/mL. Analīžu lapās paskaidrojumā norādīts - līdz 18 ir negatīvs, 18-22 pelēkā zona, lielāks par 22- pozitīvs.
Anti- Laimas borelioze IgG <5.0 AU/mL.. Analīžu lapās paskaidrojumā norādīts, ka līdz 10 ir negatīvs.

IgM (liecina par patreizēju, akūtu saslimšanu) ir pozitīvs bet, ja pareizi atceros, ārsts teica, ka esot kārtībā, jo nekādu ārstēšanu nenozīmēja. Nesaprotu kā tā.. (varbūt kāds šeit var pakomentēt?), bet ja jau ārsts teica.. Biju pat aizgājusi uz Infektoloģijas centru.
Re: Laima slimība
07.06.2016 15:23
IgM antivielas asinīs parādās ātri, aptuveni 2 nedēļu laikā un pēc 6 nedēļām daudzums sāk kristies. IgM testi nav super uzticami un var dot "pozitīvs" arī tad, ja Laima slimības nav. IgG antivielas ir daudz uzticamākas (bet arī ne 100%), bet tādos daudzumos, lai asinīs notestētu, parādās tikai apmēram 4-6 mēnešus pēc tam, kad notikusi inficēšanās, un arī pēc izslimošanas IgG var būt augsts gadiem, pat līdz mūža beigām. Ja saskare ar ērci ir bijusi pirms vairāk kā 6 nedēļām un IgG ir negatīvs (<5.0 AU/mL), tad ir diezgan mazticams, ka pacientam ir Laima slimība, pat ja IgM ir pozitīvs.

Bet borrelia baktērija pieder pie spirohetām, un ir daudzas citas spirohetu izraisītas slimības, kas var dot kļūdainu rezultātu, tāpēc IgM un IgG var būt izmainīti piem., no sifilisa, leptospirozes, no dažādām autoimūnām slimībām, HIV un kā tik vēl ne. Vārdu sakot iespējami gan kļūdaini pozitīvi, gan arī kļūdaini negatīvi rezultāti. Tāpēc asins analīzes skatās kopā ar simptomiem, potenciālo stadiju un citiem izmeklējumiem.

Tāpēc tīri teorētiski ir tā:
IgM pozitīvs, IgG pozitīvs - ļoti iespējama Laima slimība, it sevišķi, ja simptomi atbilst, taisa Western blot testu
IgM pozitīvs, IgG negatīvs - vai nu tikko inficējies (līdz 6 ned.), vai arī IgM izmainījis kaut kas cits, taisa Western blot testu, ja simptomi liecina par slimību
IgM negatīvs , IgG pozitīvs - ieilgusi slimības stadija (pēc 6.ned.) vai izārstēta slimība, vai kāda cita slimība (skatās kopā ar simptomiem) , ja vajag, taisa Western blot testu
IgM negatīvs , IgG negatīvs - nav Laima slimība, simptomi ir no kaut kā cita, parasti netaisa Western blot testu

Bet praktiski jāskatās no simptomiem, jāskatās, vai ir pleķis uz ādas, kur un kad piesūcās ērce, slimības vēsture u.t.t. Ja bažas, ka dakteris neārstē pareizi, vienmēr var aiziet pie cita ārsta uzklausīt otru viedokli, bet principā tās analīzes ir tikai tāds pusrādītājs un neko daudz neizsaka bez simptomiem, apskates, citiem izmeklējumiem.
Re: Laima slimība
07.06.2016 19:22
Ja ir bijusi ilgstoša t* un ir pozitīvs kaut viens no rādītājiem, ir jāturpina novērošana un konsultācijas pie pieredzējuša infektologa.
Laimas slimība ir ļoti viltīga. Tik pat viltīga un smaga ,kā sifilis,HIV....
Sevišķi ja no pirmajām pazīmēm ir pagājis laiks. Ja šinī periodā kādu laiku ir dzerti antibiotiķi. Slimība noslēpjas.Uz laiku.
Te a/b kurs ir ilgstošs un specifisks. Tieši kādi neapgalvošu. Tas ir STS speciālistu lauciņš.
Re: Laima slimība
16.06.2016 16:51
IgM 24.6, IgG <5
Biju š.g.aprīlī pie dermatologa meklēt iemeslu, kāpēc neataug izkritušie mati. Nosūtīja uz analīzēm, iezīmējot arī Borelia. Rezultātā - augstākminētie cipari. Vizītē daktere jautāja, vai nav bijušas iepriekš problēmas ar locītavām. Atcerējos, ka iepriekšējā gada pavasarī un arī rudenī sāpēja viens celis pie lielākas slodzes. Nozīmēja mēnesi antibiotiku (drošības pēc nosaukumu neminēšu). Sākot tās dzert jau otrajā dienā nomāca milzīgs nogurums un miegainība. Nedēļu tā "nogulēju" un tad zvanīju dakterei ar jautājumu - vai tas ir normāli un kā man rīkoties turpmāk. Sarunas gaitā dr ieteica vismaz divu nedēļu kursu izturēt. Bet kad ieminējos, ka sācis pastāvīgi sāpēt iepriekšminētais celis - izteicās, ka tātad esam uz pareizā ceļa un baktērija sākusi reaģēt uz ab kursu. Tad nu arī turpināju dzert ab visu mēnesi. Celis arī turpināja sāpēt ar mainīgu intensitāti visu šo laiku. Nedēļu pēc kursa beigām sāp arvien trakāk un arī otrs celis sāk par sevi atgādināt.
Un tagad šodiena - aizgāju pie ģimenes ārstes ar savu stāstu un analīžu lapu, bet pretī saņēmu jautājumu - kas tev teica, ka tā ir Laima slimība? Un ar tām ab jau Laima slimību neārstē. Un ja es neatceroties kad un kā man ērce iekodusi, tad vēl jo vairāk - ir par vēlu. Ka tas būtu jāārstē ar mēnesi zāļu, bet vēnā. Un ka tāds neliels cipars var uzrādīt visu citu iespējamo - tikai ne Laima slimību. Ok, labi - velns ar visu, nodomāju - ja arī nav tā Laima slimība, ja arī bezsakarā esmu dzērusi ab 2x dienā veselu mēnesi, bet tad vismaz iedod kaut ko ceļu sāpēm! Atbildē saņēmu ne pārāk ieinteresēta toņa tekstu, ka lai padzeru kaut ko pret iekaisumu, ibuprofēnu, ibumetīnu. Kad atteicu, ka tie nelīdz, jo tikai paracetamols atsāpina, tad "vēl jo labāk! dzer to, tas mazāk kaitīgs!" Uz jautājumu - cik ilgi man tās trekterēt saņēmu sejā nosūtījumu vai kaut ko tamlīdzīgu pie infektologa. Tad nu es tagad mēģinu saprast - klibot pie infektologa vai meklēt kādu citu palīdzību savām ceļu sāpēm.
P.S. neatceros ne to,ka būtu redzējusi piekodušos ērci, ne to - kad tas varētu būt noticis.
Diemžēl Laima slimības gadījumā analīžu radītāji neizsaka visu... svarīgi ir arī simptomi un slimā cilvēka sajutas un izjūtas utt.

Esmu "hronisks laima slimības gadījums" un mācos ar to sadzīvot. Nepilnus divus gadus esmu dzērusi antibiotikas, ārstējusies ar fitoterapiju un pie imunologa.
Un ļoti daudz esmu lasījusi par šo slimību un mēģinājusi saprast būtību. Tātad...

- sākot dzert antibiotikas (kuras galina nost borēlijas), patiešām pasliktinās pašsajūta, slimība vēl vairāk izlien ārā... var būt arī ļoti ļoti slikti ( tā saucamā Jarisha Herxmeiera reakcija - baktērijas mirdamas izdala toksīnus un cilvēks jūtas
loti slikti no šiem toksīniem, un... tas nozīmē, ka baktērijas ir, tātad diemžēl ir laima slimība. Priekš speciālistiem tas ir diagnostisks rādītājs, jo analīzes šajā gadījumā nebūt nav kritērijs,

- savu liktenīgo ērci jau var arī nepamanīt. Borēliju infekciju pārsvarā pārnēsā nimfas - mazās ērcītes, kuras ir ļoti sīciņas un ātri pašas atlec, kad savu melno darbu padarījušas... sarkanais pleķis arī ne vienmēr ir.

- vispār slimība ir ļoti viltīga un dažāda.

- diemžēl sāpes ceļgalos ir ļoti tipiska lieta, milzīgs nogurums un izsmeltības sajūta arī. sāpes ir migrējošas.

- par vēlu gan nav nekad, tomēr ārstēšana ar ab stāvokli uzlabo, un pēc tam jau katram jāmeklē savi ceļi, ko un kā darīt, lai varētu puslīdz normaļi dzīvot.

- ārsti nemīl šo slimību un tos, kas ar viņu saslimuši...

- pretsāpju un pretiekaisuma zāles sāpes nemazina. Vienīgais, kas līdz - paracetamols. Bet aizrauties nevajag, tikai tad, kad sāp neizturami.

... tāda ir mana pieredze... bet vislabāk, ja lasat svešvalodās, palasīt pašai un saprast.
nu re, galveno aizmirsu pateikt - pēc antibiotiku kursa ķermenis ir pārpilns ar toksīniem un visu ko nejauku, to jāvada ārā, kā nu var - visādas detoxa tējas, dzert ūdeni, pirts, masāžas un tamlīdzīgas lietas.
Re: Laima slimība
17.06.2016 15:41
pele pelēkā - PALDIES! par izsmeļošu info.
Pieturējos jau pie tā, ko man dermatoloģe teica, vienkārši dikti sašokējos par savas ģimenes ārstes reakciju. Apmēram tā, kā te jau kaut kur tiku lasījusi - "ko tu te izdomā? Nav tev Laima slimības! Ej izgulies, iedzer kādu ripu un tas arī viss."
Nebūtu meklējusi matus, nebūtu atklājusi ka man tāda Laima slimība ir...
Paldies visām sakritībām un/vai augstākiem spēkiem par to, ka tas ir izdevies samērā laicīgi.

Paldies arī visiem pārējiem par dalīšanos ar saviem stāstiem - tas dod daudz info, kuru var salīdzināt ar kāda konkrēto situāciju.

Diez - teipošana varētu līdzēt ceļgaliem? Jo ik pa laikam tāda sajūta, ka ar ceļa locītavu nokāpšu blakus stilbam - želejaina sajūta celī papildus sāpēm ap un zem (iekšpusē) ceļa bļodiņas
Tas ir ļoti individuāli, kas jau nu katram palīdz... man teipošana nedeva itin neko.

Ar to, ka kaut kas vienmēr sāp un nav pilnīga fiziska komforta, ir jārēķinās, tā nu tas ir... turklāt vienmēr saasinājumi un visādi jauni simptomi rodas pēc stresiem, lieliem, maziem, nav svarīgi, bet stresi izsit no līdzsvara jau tā "sačakarēto" imūnsistēmu un turpinājums seko...

Būtībā ir tā - organisms nemitīgi ir iekaisuma stāvoklī, jo tās baktērijas ir viltīgas un "darbojas" itin visur. Var būt arī sirds, gremošanas, locītavu, muskuļu, kā arī psihiskas problēmas. Arī matu izkrišana vai citādas problēmas ar matiem, nagiem, visādas sēnītes. Un tas viss ir laima slimība.

iesaku par ārstu reakcijām īpaši nebrīnīties (lai gan ir ļoti sāpīgi to visu klausīties), ļoti daudzi nedz ko zina, nedz grib zināt par šo tomēr ļoti izplatīto slimību, jo tā iet ārpus zināmajiem rāmjiem.

var palīdzību meklēt pie imunologa (tas ir dārgi).

var dzert (sākot ar 1 pilienu dienā) citroseptu, jo tas drusku "slaktē" baktērijas, labāki ir kaķu nagi (homeoptiskajā aptiekā), ķiploki.... principā viss, kas antibakteriāls. Jārēķinās, ka var būt rekacija kāpēc antibiotikām, un, protams, tas jau neizārstēs... bet dzīvi padara vieglāku.

Izturību!
Re: Laima slimība
17.06.2016 17:35
Paldies par sniegto, vērtīgo informāciju attiecībā uz šo slimību.
Pēc lielākās daļas informācijas, ko esmu paspējusi pēdējā mēneša laikā izlasīt - ja es gribu būt ārsta uzraudzībā, tad man kāds vispirms ir jāpierunā, lai notic, ka tāda iespējamība, kā Laima slimība man var būt (pēc simptomiem vadoties).. Tas ir skumdinoši.

Bet turpināšu dzīvot ar LIELU cerību, ka izdosies tik tālu izārstēties, lai tā ikdienā neatgādinātu par sevi.
Re: Laima slimība
20.06.2016 00:11
Vispār, lai vai cik tas dīvaini nebūtu, es neieteiktu iesaistīties jebkādās cīņas ar Laima slimību. Jo tas var maksat veselību, vai pat dzīvību. Izņemot retus, svaigas un spilgtas infekcijas gadijumus. Tāpēc, ka mēnesi dzerot antibiotikas veselība principā nav iespējama.

___________________________________
Jautājumi un konsultācijas - guru03@inbox.lv
Re: Laima slimība
26.06.2016 16:10
ku!
Kā tad rīkoties?
Pirms atklāju sev šo slimību - biju dzirdējusi vairāk vai mazāk tikai nosaukumu. Pēc atklājuma sāka pienākt informācija no tuvākiem un tālākiem cilvēkiem par nedēļām kas pavadītas slimnīcā - nezinot un nespējot uzreiz atklāt, kas ir pie vainas veselības problēmām, par daļējām locekļu vai ķermeņa paralīzēm. Reāli sabijos.
Bet tagad apzinos, ka man tāda slimība ir. Kura var pastāvēt manī vienmēr. Tikai - mana priekšrocība ir tā, ka es par to ZINU. Un kā jau te iepriekš aprakstīja - varu tomēr neļaut tai darboties savā nodabā, netraucēti.
Re: Laima slimība
14.07.2016 18:58
Lai "komfortabli" pārvietotos un nebūtu "ļumīgā ceļgala/ vai citu locītavu" sajūta, aktīvajos dienas brīžos var palīdzēt medicīniskā elastīgā tubulārā saite (tubulārā nozīmē "kā zeķe/ truba"; ir arī lentas, bet ar tām būs jānoņemas saitējot).

Teipošana "satur" celi, kamēr plāksteri uzlīmēti, tiklīdz noņem - pampums atkal tiek brīvībā. Tas viss, protams, ļoti individuāli. Man teipus uzlīmēja, kad viens celis sāka pampt. Es vēl tad nezināju savu īsto diagnozi.. Vēlāk, kad biju vizītē pie ģimenes ārsta, viņa asistente iedeva man iepriekš minēto saiti. Uzmeta skatu manam kājas garumam un nogrieza no garā ruļļa. Ieteica uzvilkt to pilnā garumā un tad nolocīt/ norullēt uz pusēm tā, lai tā saite būtu ap celi un augštilbu. Jāskatās pašam kā ir komfortabli, lai nav neērti zem biksēm, lai ir ērti sēdēt un asinsriti nenospiež.
Re: Laima slimība
28.07.2016 18:44
labdien!mani interesē cik bieži jāpārbaudās un vai eksistē vispār tada uzskaite,pec kuras kāds med.darbinieks tam kaut kad inficētajam atgādina par to ka janodod asins analizes.otrs-vai kādam ir bijushi izsitumi vai caurspidīgas čūliņas tajā rajonā,kur iekoda ērce,jo personīgi man pat pec 6gadiem ik pa laikam kas tāds uzrodas.arsts pateica ka katram citādak var izpausties-manā gad.dermataloģiski.Kā vispār sadzivot ar to ka visu mūžu Laima slimība*guļ*organismā,ko var darīt sajā situācijā.esmu dzirdējusi ka ārzemēs pie tā loti piestrādā-veido izslimojošo biedrības un t.t
Re: Laima slimība
29.07.2016 06:43
Tu te tik daudz jautājumu esi uzdevusi, ka grūti saprast, uz ko atbildēt.

Asins analīzes nodod tad, ja ārstam ir aizdomas, ka daudzās neskaidrās sūdzības ir Laima slimība. Ja ir zināms, ka Laimas slimība bijusi pārslimota un ārstēta, tad nevajag regulāri nodot analīzes, lai skatītos, kā Laima slimība Tevī uzvedas.

No cik cilvēkiem Tu gribi dzirdēt atbildi "Vai kādam tā ir bijis...?" Domā, šajā forumā 100 Laima slimnieku apgrozās? Ja Tev 3 cilvji pateiks, ka viņiem nav tā bijis- tātad, tā vispār nevar būt?

Nav skaidrs, ar ko Tu gribi sadzīvot? Jo cilvēkā visu mūžu dzīvo iekšā miljardiem dažādu baktēriju un vīrusu- un ļoti labi sadzīvo. :)
Re: Laima slimība
29.07.2016 11:53
Hroniskus slimniekus apkalpo ģimenes ārsts un savs infektologs. Pēdējais tikai noteiks nākošo vizīti. Rinda jānodrošina pašam.
Cieņā.
Re: Laima slimība
29.07.2016 12:46
Izslimojošo u.c. pacientu biedrības dibina paši pacienti. Ja Latvijā tādas biedrības vēl nav, tad Tev ir visas iespējas to dibināt.

Kad te ieskatīsies kāds par šo tēmu iepriekšējos komentārus rakstījis cilvēks, to nevar zināt.

Mūsdienās neviens nevienu vairs nepieskata, Tev tiešām ļoti noderētu meklēt domubiedrus, vari paskatīties arī calis.lv, kaut kādas formālas vai neformālas grupas veido teju visādu kategoriju pacienti.
Re: Laima slimība
01.08.2016 22:08
Palietoju antibiotikas, kuras bija izrakstījis ārsts - Doxy-M-ratiopharm 100mg + Linex, kurtas lietoju pa vienai kapsulai dienā 15 dienas.
Cik saprotu, no šīm zālēm var veidoties sāpes vēderā, kas ir laikam noticis arī manā gadījuma - nav īsti ēstgribas un pa brīdim ir durošas/krampjveidīgas sāpes vēderā.
Ir bijis gastrīts - pēdējie kobras rezultāti:
Hiperēmiska gastropātija un duodenopātija.
Iespējama kunģa gļotādas ektopija barības vada augšdaļā.
Ureāzes tests - negatīvs.

Ņemot vērā visu minēto, vai vajadzētu padzert vēl Linex vai Maalox?
Kā ir ar L-karnitīnu (eng. L-carnitine) - ārzemju lapās šis tiek ieteikts pie vēdera sāpēm/gastrīta?
Re: Laima slimība
12.08.2016 23:50
Tā nav laima slimība.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 24 pieskaita 23?
Ziņa: