Izskaidrojiet lūdzu ceļa locītavas MR slēdzienu

Aizsāka janch 

Izskaidrojiet lūdzu ceļa locītavas MR slēdzienu
18.07.2016 22:27
Izskaidrojiet lūdzu ceļa locītavas magnētiskās rezonanses slēdzienu, kamēr sagaidu vizīti pie traumatologa. Vai tas ir kas nopietns un ar miera režīmu pāries? Paldies.
Palielināts šķidruma daudzums kreisā ceļa locītavā-sinovīts.
Patellas laterālās virsmas post traumatiska tūska, femur laterālā kondiļa samērā izteikta tūska-stāvoklis pēc patellas laterālās luksācijas ar mediālā retinākuļa parciālu plīsumu.
Uz kā femur laterālā kondiļa tūskas fona pilnībā nevar izslēgt arī marģinālu lūzumu bez dislokācijas (dg. precizēšanai vēlama CT)
Quadriceps cīpsla, priekšējā patellārā saite, laterālais retinākuls, mediālā un laterālā kolaterālā saite, priekšējā un mugurējā krusteniskā saite parasta apjoma un signāla intensitātes.
Meniski-parastas topogrāfijas, formas, praktiski neizmainītu signālu-datu par plīsumiem nav.



Edited 1 time(s). Last edit at 20.07.2016 23:50 by janch.
Re: Izskaidrojiet lūdzu ceļa locītavas MR slēdzienu
19.07.2016 02:01
Te forumā traumatologi netusē. Es esmu pacients, kam bieži sanācis iet pie traumatologa.

Tev ir bijis spēcīgs trieciens no sāniem pa celi un tā rezultātā daļēji ieplēstas saites ceļa iekšmalā- "mediālā retinākuļa parciāls plīsums"? Arī ceļa kauliņš (patella) ir bijis izkustināts no vietas?
Sinovīts ir sinovija, jeb locītavas somiņas iekšējā pārklājuma iekaisums. Tā ir "normāla" fizioloģiska reakcija pēc locītavu traumas. Tad locītavā ir palielināts šķidruma daudzums un no ārpuses ir labi redzama tūska, piepampums. Tā nav nāvīga vaina, bet var būt ļoti nepatīkamas sajūtas un neārstētam- nelabas sekas. Ja ir tikai sinovīts, tad var pietikt ar mieru, tabletēm un/vai šprici locītavā. Bet tev ir vēl citas vainas.

Sliktākais no visa apraksta ir :

"Nevar izslēgt arī marginālu lūzumu"- "margināls" nozīmē "malējais". Augšstilba kaula (femur) kkāda malēja radziņa lūzums bez izkustēšanās no vietas? Bet doks raksta, ka viņš to rezonansē kārtīgi neredz, jo ir ļoti piepampis.- vajadzētu veikt arī datortomogrāfiju (CT). Ja lūzums tiešām ir, vai Tu pats domā, ka lūzums saaugs vnk miera režīmā?
un

"Mediālā retinākuļa parciāls plīsums"- saite/cīpsla ceļa iekšpusē pretī otrai kājai (mediāls= vidū) daļēji (=parciāli) ieplīsusi. Atpakaļ saite nesaaugs- viņa var tikai sadzīt, bet tik stipra, kā agrāk vairs nekad nebūs. Iespējams, ka Tu visu atlikušo mūžu ar tādu pabojātu saiti nostaigāsi. Iespējams- ja būs vēl kāda ceļa trauma- vieglāk plīsīs.. Atkarībā no tā, cik daudz ir saplīsis, doks skatīsies- šūt kopā, vai atstāt, kā ir. To dakters varēs pateikt, redzot Tevi un redzot rezonanses bildes.
Dažādām ķermeņa saitēm ir dažāda slodze un uzdevumi- dažas var vispār nelāpīt, bet dažas- noteikti jālāpa. Traumatologi to labāk zinās.

Šeku Tev ceļa bildītes: https://www.google.lv/search?q=knee+anatomy&client=firefox-b&biw=1280&bih=556&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjX2JjWgv7NAhWBWCwKHbSwDqsQsAQIGQ#tbm=isch&q=knee+anatomy+retinacul&imgrc=_
Tava kāja- Tev pašam jāstudē kājas anatomija :)
Lai vieglāk aprakstu saprast- "mediāls" latīņu valodā nozīmē vidū, vidus, bet "laterāls"- ārmala.



Edited 1 time(s). Last edit at 19.07.2016 02:03 by kachenite.
Re: Izskaidrojiet lūdzu ceļa locītavas MR slēdzienu
19.07.2016 14:44
Liels paldies par saprotamu skaidrojumu.
Tad sanāk pirms traumatologa apmeklējuma vēl jāuztaisa kompjūtertomogrāfija, un ibumetin derēs kā pretiekaisuma līdzeklis un arī zirga smēre pret tūsku, pagaidām kamēr tieku pie ārsta?
Re: Izskaidrojiet lūdzu ceļa locītavas MR slēdzienu
20.07.2016 13:24
Labāk ātrāk meklē traumatologu. Vēlams, tādu, kas arī operē, nevis tikai pieņem poliklīnikā.
CT jeb datortomogrāfija ir daudzslāņu rentgens "pa šķēlītēm". Un uz rentgenu Latvijā var tikt tikai ar ārsta nosūtījumu- radiācija tomēr...

Traumatologiem ir dažādi testi, kā viņi mēdz izlocīt pacienta locītavas un pēc tā noteikt, kas ir bojāts- kaut ko var noteikt arī bez CT. Ja domā tikt uz CT par "valsts naudu", tad tas būs īlllgiiiī jāgaida. Mēneši 3 varētu būt, vai pat vairāk. Pie viena doks apskatīs arī Tavu parciālo retikumākuļa plīsumu un noteiks, ko ar to darīt. Ja būs jāoperē un jāšuj, tad tādus saišu plīsumus labāk lāpīt svaigus.
Iespējams, ka traumatologs noteiks, ka vajag arī fizikālo terapiju- visādas elektroprocedūras vai vingrošanu pie fizioterapeita, kad apdzīs. Bet- neviens te tavu MR bildi neredz un Tevi pašu arī ne.

Par zālēm neieteikšu- neesmu tomēr ārsts. Zinu tikai, ka ir speciāli locītavām domātas pretiekaisuma/ pretsāpju zāles- piem., Meloxsicam, Airtal, u.c., kas mazāk grauž kuņģi, kā Ibumetīns. Tās pārdod tikai pret ārsta receptēm- atkal traumatologs noderīgs!



Edited 2 time(s). Last edit at 20.07.2016 13:28 by kachenite.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 22 pieskaita 13?
Ziņa: