vezis,limfa vai kaa tur sauc....

Aizsāka sermulis 

Kur netaa var atrast kaadu infoo par sso teemu???
Paldies ..
Re: vezis,limfa vai kaa tur sauc....
13.01.2005 13:22
Ierakstaam gogolee ''cancer'' un lasaam gadu no vietas.
google nevis gogolee :)
Re: vezis,limfa vai kaa tur sauc....
13.01.2005 13:26
Nu labi, kljuuda :( ar tiem gogo, a 2 ee speciaali "guglç"- tas taksh saprotams :)
wumene
Re: vezis,limfa vai kaa tur sauc....
13.01.2005 14:04
www.veezis.lv
Ja interesee tieshi limfu veezis, tad skataamies Hodþkina un Nehodzhkina limfomas.
ar ko taas atshkjiras? 1x dzirdu par Nehodzkina slimiibu... vai tur arii stipri palielinaas limfmezgli? vai asiniis ir kaaadas izmainjas??
wumene
Re: vezis,limfa vai kaa tur sauc....
13.01.2005 23:19
Kas ir limfomas?
Limfomas ir limfoîdâs sistçmas ïaundabîga slimîba. Raksturîga audzçja veidoðanâs, kas skar limfoîdos vai ekstralimfoîdos audus.

Limfomas iedala divâs lielâs grupâs:

Hodþkina slimîba
Ne-Hodþkina limfomas
Kas ir “neHodþkina limfoma”?

NeHodþkina limfoma ir vçþa paveids. Par limfomâm vispârîgi sauc vçþus, kas veidojas limfâtiskajâ sistçmâ. Hodþkina slimîba ir viens no limfomas veidiem; visas pârçjâs limfomas apkopo vienâ grupâ un dçvç par “neHodþkina limfomu”. Apmçram 5% visu vçþu ASV ir limfomas.

Ðobrîd aptuveni 1,5 miljoni cilvçku pasaulç dzîvo ar NHL un katru gadu aptuveni 300 000 cilvçki pasaulç no ðîs slimîbas mirst. NHL sastopamîba pasaulç pieaug - 3 lîdz 7% gadâ. NHL ir otrais visstraujâk pieaugoðais audzçjs ASV un treðais straujâk pieaugoðais audzçjs pârejâ pasaulç.

Limfâtiskâ sistçma ietilpst íermeòa imûnsistçmâ. Tâ palîdz organismam cînîties pret slimîbâm un infekciju. Limfâtiskâ sistçma veidojas no tievu caurulîðu tîkla, kas lîdzîgi asinsvadiem caurauþ visa íermeòa audus. Limfvadi vada limfu — bezkrâsainu, ûdeòainu ðíidrumu, kurâ ir ðûnas, kas cînâs ar infekciju — tâ saucamie limfocîti. Ðajâ vadu tîklâ ir nelieli orgâni, kurus sauc par limfmezgliem. Limfmezglu pudurîðus var atrast padusçs, cirkðòos, uz kakla, krûðkurvja un vçdera. Pârçjâs limfâtiskâs sistçmas daïas ir liesa, aizkrûts dziedzeris, mandeles un kaulu smadzenes. Limfaudi ir atrodami arî citâs organisma daïâs, ieskaitot kuòìi, zarnas un âdu.

Vçzis ir vairâku radniecîgu slimîbu grupa, kas sâkas ðûnâs — organisma dzîvîbas pamatvienîbâs. Lai izprastu, kas ir neHodþkina limfoma, ir derîgi zinât, kâdas ir parastas ðûnas un kas notiek, kad tâs kïûst par vçþa ðûnâm. Organisms sastâv no daudzveidîgâm ðûnâm. Parasti ðûnas aug un dalâs, veidojot jaunas ðûnas, tikai tad, kad organismam tâs ir vajadzîgas. Ðis kârtnais process palîdz organismu uzturçt pie veselîbas. Reizçm ðûnas turpina dalîðanos, kad jaunas ðûnas nav vajadzîgas, radot daudz lieku audu. Ðâdu audu kopumu sauc par audzçju jeb tumoru. Audzçji mçdz bût vai nu labdabîgi (kas nav vçþi), vai ïaundabîgi (vçþi).

Ja ir neHodþkina limfoma, limfâtiskâs sistçmas ðûnâs sâkas anomâlijas. Tâs dalâs un aug bez kâdas kârtîbas un kontroles, vai arî vecâs ðûnas neiet bojâ tâ, kâ ðûnâm tas jâdara. Tâ kâ limfaudi ir atrodami daudzâs organisma daïâs, neHodþkina limfoma var sâkties gandrîz jebkurâ organisma vietâ. NeHodþkina limfoma var bût vienâ limfmezglâ, limfmezglu grupâ vai citâ orgânâ. Ðis vçzis var izplatîties gandrîz vai jebkurâ organisma daïâ, ieskaitot aknas, kaulu smadzenes un liesu.

Simptomi
Pats parastâkais neHodþkina limfomas simptoms ir nesâpîgs kakla, paduses vai cirkðòa limfmezglu pietûkums.

Citi simptomi var bût ðâdi:

Neizskaidrojams drudzis
Svîðana naktîs
Pastâvîgs nogurums
Neizskaidrojams svara zudums
Âdas nieze
Sarkanîgi plankumi uz âdas
Ðâdu simptomu parâdîðanâs ne vienmçr ir droða neHodþkina limfomas pazîme. Tâs var izraisît arî citas, mazâk nopietnas slimîbas, kâ gripa vai citas infekcijas. Tikai ârsts var uzstâdît diagnozi. Ja ir simptomi, ir svarîgi apmeklçt ârstu, lai slimîbu — kâda tâ bûtu — varçtu diagnosticçt un ârstçt iespçjami agrâk. Negaidiet, lai sâkas sâpes; agrîna neHodþkina limfoma var bût nesâpîga.

Diagnoze
Ja nav aizdomu par neHodþkina limfomu, ârsts izvaicâ par personas pârciestajâm slimîbâm un fiziski izmeklç. Izmeklçjot iztausta, lai noskaidrotu, vai kakla, paduses un cirkðòa limfmezgli ir palielinâti. Papildus vispârçjai veselîbas pârbaudei ârsts var likt izdarît asins analîzes.

Ârsts var arî likt izdarît izmeklçðanu, lai iegûtu organisma iekðçjo daïu attçlu. Tâ var bût:

• Rentgens: Íermeòa iekðçjo daïu attçli, ko rada spçcîgas enerìijas starojums.

• Datortomogrâfija (DT vai DAT): Detalizçtu organisma iekðienes attçlu virkne. Attçlu veido dators, kas pieslçgts rentgena aparâtam.

• Magnçtiskâs rezonanses izmeklçjumi (MRI): Detalizçti íermeòa iekðpuses attçli tiek veidoti ar spçcîgu magnçtu, kas pieslçgts datoram.

• Limfas angiogramma: Limfâtiskâs sistçmas attçli, kas uzòemti ar rentgenu pçc îpaðas krâsvielas ievadîðanas, lai izceltu limfmezglus un limfvadus.

Diagnozei ir vajadzîga biopsija. Íirurgs noòem audu paraugu, lai patologs varçtu to izpçtît ar mikroskopu un noteikt, vai tajâ nav vçþa ðûnu. Biopsiju neHodþkina slimîbas izmeklçðanâ parasti izdara limfmezglâ, taèu var òemt paraugus arî no citiem audiem. Reizçm izdara operâciju, ko sauc par laparatomiju. Ðajâ operâcijâ íirurgs iegrieþ vçderâ un izòem audu paraugus apskatei ar mikroskopu.

Pacients, kam vajadzîga biopsija, var uzdot ârstam ðâdus jautâjumus:

Kâdçï man vajadzîga biopsija?
Cik ilgi biopsiju taisa? Vai tas bûs sâpîgi?
Cik drîz bûs zinâmi rezultâti?
Ja man tieðâm ir vçzis, ar ko man jârunâ par ârstçðanu? Kad?
NeHodþkina limfomas veidi
Laika gaitâ ârsti ir izmantojuði visdaþâdâkos terminus, lai klasificçtu daþâdos neHodþkina limfomas veidus. Visbieþâk tos grupç pçc vçþa ðûnu izskata mikroskopâ un pçc tâ, cik âtri tâs var augt un izplatîties. Agresîvâs limfomas, ko sauc arî par starpmezglu un âtrajâm limfomâm, tiecas augt un izplesties strauji un izraisît smagus simptomus. Neagresîvâs limfomas, ko sauc arî par lçnajâm limfomâm, mçdz augt visai gausi un izraisît mazâk simptomu.

Stadijas
Ja tiek noteikta neHodþkina limfomas diagnoze, ârstam ir jânoskaidro, kâda ir slimîbas stadija vai apmçri. Stadijas noteikðanâ tiek rûpîgi noskaidrots, vai vçzis ir izplatîjies un, ja tas noticis, kuras organisma daïas ir skartas. No ðâs konstatâcijas ir atkarîgs lçmums par ârstçðanu.

Nosakot neHodþkina limfomas stadiju, ârsts òem vçrâ ðâdus râdîtâjus:

• skarto limfmezglu skaits un vietas;

• vai skartie limfmezgli ir virs diafragmas, zem tâs vai abâs pusçs tai (diafragma ir plânais muskulis zem plauðâm un sirds, kas atdala krûðkurvi no vçderdobuma); un

• vai slimîba ir pâròçmusi kaulu smadzenes, liesu un orgânus ârpus limfâtiskâs sistçmas, piemçram, aknas.

Nosakot stadiju, ârsts var izmantot kâdas no analîzçm, ko izdara neHodþkina limfomas diagnosticçðanâ. Bez tam slimîbas stadijas noteikðanâ var bût vajadzîga limfmezglu, aknu, kaulu smadzeòu vai citu audu papildu biopsija. Kaulu smadzeòu biopsijâ ar adatu, ko ievieto gûþâ vai citâ lielâ kaulâ, tiek paòemta kaulu smadzeòu prove. Patologs izpçta iegûto paraugu ar mikroskopu, lai atklâtu vçþa ðûnas.

Ârstçðana
Ârsts izveido ârstçðanas plânu, kas atbilst pacienta individuâlajâm vajadzîbâm. NeHodþkina limfomas ârstçðana atkarîga no slimîbas stadijas, pâròemto ðûnu tipa, slimîbas agresivitâtes un pacienta vecuma un vispârçjâ veselîbas stâvokïa.

NeHodþkina limfomu bieþi ârstç vairâku speciâlistu grupa. To vidû var bût hematologs, onkologs terapeits un onkologs radiologs. NeHodþkina limfomu parasti ârstç ar íîmijterapiju, apstaroðanu vai apvienojot abus ârstçðanas veidus. Daþos gadîjumos iespçjams izraudzîties kaulu smadzeòu pârstâdîðanu, imûnterapiju vai íirurìiju. Neagresîvo limfomu ârstçðanai ârsts var pirms ârstçðanas gaidît, lai slimîba izraisa simptomus. Ðâdu pieeju mçdz saukt par “nogaidîðanu”.

Otra atzinuma saòemðana

Pirms ârstçðanâs pacienti var vçlçties saòemt otru ârsta slçdzienu, kas apstiprinâtu viòu diagnozi un ârstçðanas plânu. Sameklçt ârstu, kurð dotu otru atzinumu, ir iespçjams daþâdi:

• Pacienta ârsts var ieteikt speciâlistus, ar kuriem konsultçties.

• Ârstu vârdus pacienti var uzzinât vietçjâ ârstu biedrîbâ, tuvçjâ slimnîcâ vai medicînas augstskolâ.

Gatavoðanâs ârstçðanai

Daudzi vçþa slimnieki vçlas uzzinât visu iespçjamo par savu slimîbu un ârstçðanas iespçjâm, lai varçtu aktîvi piedalîties lçmumu pieòemðanâ par tâlâko medicînisko aprûpi. Ja cilvçkam atrod vçzi, dabiska reakcija ir ðoks un saspringums. Ðîs jûtas var apgrûtinât cilvçka spçju apdomât visu, ko tie vçlas pavaicât ârstam. Bieþi par labu nâk iepriekð sastâdîts jautâjumu saraksts. Lai varçtu labâk atcerçties ârsta teikto, pacienti var izdarît piezîmes vai lûgt iespçju izmantot magnetofonu. Daþiem var gribçties paòemt lîdzi uz sarunu ar ârstu kâdu ìimenes locekli vai draugu, kas piedalîtos diskusijâ un pierakstîtu, vai vienkârði paklausîtos.

Pirms ârstçðanas pacients var uzdot ârstam kâdus no ðiem jautâjumiem:

Kâda neHodþkina limfoma man ir?
Kâdâ stadijâ ir ðî slimîba?
Kâ es varu ârstçties? Ko jûs man iesakât? Kâpçc? Kâds ir ðâdas ârstçðanas risks un blakusiedarbîba?
Par kurâm blakusparâdîbâm man jums jâziòo? Cik ilgi man bûs jâârstçjas?
Cik lielas ir iespçjas, ka ârstçðana bûs sekmîga? Vai ârstçðana iespaidos manu ierasto dzîvesveidu? Ja tâ, tad uz cik ilgu laiku?
Vai paðlaik tiek pçtîti jauni ârstniecîbas lîdzekïi? Vai man bûtu piemçrota izmeklçðana slimnîcâ? Cik ârstçðanâs varçtu izmaksât?
Pacientiem nav jâuzdod visi ðie jautâjumi un nav uzreiz jâielâgo visas atbildes uz tiem. Viòiem bûs vçl citas iespçjas lûgt ârsta paskaidrojumus un saòemt sîkâkas ziòas.

Ârstçðanas metodes

Íîmijterapija un apstaroðana ir parastâkâs neHodþkina limfomas ârstçðanas metodes, taèu izmanto arî ârstçðanu ar monoklonâlajâm antivielâm, kaulu smadzeòu pârstâdîðanu, imûnterapiju vai íirurìiju.

Íîmijterapija izmanto zâles, kas iznîcina vçþa ðûnas. NeHodþkina limfomas gadîjumâ íîmijterapija parasti izmanto vairâku zâïu salikumu. Pacientiem piemçro íîmijterapiju vienu paðu vai apvienojumâ ar apstaroðanu.

Íîmijterapijâ parasti zâles dod ciklos: ârstçðanas periodam seko atlabðanas periods, tad atkal zâïu kûre, un tâ tâlâk. Vairumu pretvçþa zâïu dod kâ injekcijas asinsvados (intravenozi); daþas dod iekðíîgi. Íîmijterapija ir sistçmiska ârstçðana, jo zâles nokïûst asinsritç un sasniedz visas organisma vietas.

Íîmijterapiju parasti izmanto ambulatoriski (slimnîcâ, ârsta kabinetâ vai mâjâs). Taèu atkarâ no konkrçtâm zâlçm un pacienta veselîbas stâvokïa var bût vajadzîga îslaicîga uzturçðanâs slimnîcâ.

Pirms ârstçðanas pacients var uzdot ârstam ðâdus jautâjumus:

Kâds ir ârstçðanas mçríis?
Kâdas zâles man bûs jâdzer?
Vai zâlçm bûs blakusparâdîbas? Kas tâdâ gadîjumâ jâdara?
Par kurâm blakusparâdîbâm man jums jâziòo?
Cik ilgi man bûs jâlieto zâles?
Ko es varu ârstçðanas laikâ darît, lai uzlabotu savu stâvokli?
Kâ varçs zinât, ka zâles iedarbojas?
Apstaroðana (ko sauc arî par radioterapiju) ir spçcîgas enerìijas starojuma izmantoðana vçþa ðûnu iznîcinâðanai. Apstaroðanu var izdarît atseviðíi vai savienojumâ ar íîmijterapiju. Apstaroðana ir vietçja ârstçðana; tâ iespaido vçþa ðûnas tikai apstrâdâtajâ apvidû. NeHodþkina limfomas apstaroðanâ izmanto iekârtu, kas virza spçcîgu enerìijas starojumu uz slimîbas skarto organisma vietu. Pçc ârstçðanas apstarojums organismâ nepaliek.

Pirms apstaroðanas pacients var ârstam uzdot ðâdus jautâjumus:

Kâds ir ârstçðanas mçríis?
Kâds ir risks un iespçjamâs blakusparâdîbas?
Par kurâm blakusparâdîbâm man jums jâziòo?
Kâ apstaroðanu izdara?
Kad ârstçðana sâksies? Kad tâ beigsies?
Ko es varu ârstçðanas laikâ darît, lai uzlabotu savu stâvokli?
Kâ varçs zinât, ka apstaroðana iedarbojas?
Kâ ârstçðana iespaidos manu ierasto dzîvesveidu?
Reizçm pacienti saòem íîmijterapiju un/vai apstaroðanu, kam jâiznîcina nekonstatçtâs vçþa ðûnas, kuras varçtu bût centrâlajâ nervu sistçmâ (CNS). Ðâdas ârstçðanas gadîjumâ, tâ dçvçtajâ centrâlâs nervu sistçmas profilaksç, ârsts ievada pretvçþa zâles tieði cerebrospinâlajâ ðíidrumâ.

Monoklonâlâs antivielas. Onkoloìisko slimîbu ârstçðanai izmanto arî monoklonâlâs antivielas.

Var tikt izmantota arî tâda ârstçðana kâ kaulu smadzeòu pârstâdîðana (KSP), seviðíi pacientiem, kuriem neHodþkina limfoma recidivç (atgrieþas). KSP dod pacientam veselîgas celmðûnas (nenobrieduðas ðûnas, kas rada asinsíermenîðus) bojâto vai ârstçjot ar lielu íîmijterapijas vai apstarojuma devu iznîcinâto ðûnu vietâ. Veselîgâs kaulu smadzenes var nâkt no donora, bet var bût smadzenes, kas izòemtas pacientam, apstrâdâtas, lai iznîcinâtu vçþa ðûnas, uzglabâtas un tad atdotas atpakaï pacientam pçc ârstçðanas ar lielu devu. Lîdz brîdim, kad pârstâdîtâs kaulu smadzenes sâk raþot pietiekami daudz balto asinsíermenîðu, pacienti ir rûpîgi jâsargâ no infekcijas. Parasti viòiem vairâkas nedçïas jâpaliek slimnîcâ.

Pirms KSP pacients var uzdot ârstam ðâdus jautâjumus:

Kâds ir labums no ârstçðanas?
Kâds ir risks un iespçjamâs blakusparâdîbas? Ko var darît, lai tos mazinâtu?
Par kurâm blakusparâdîbâm man jums jâziòo? Cik ilgi man bûs jâpaliek slimnîcâ? Kâda aprûpe man bûs vajadzîga, kad iznâkðu no slimnîcas?
Kâ ârstçðana iespaidos manu ierasto dzîvesveidu?
Kâ varçs zinât, ka ârstçðana iedarbojas?
Imûnterapija (saukta arî par bioterapiju) ir ârstçðanas veids, kas izmanto organisma imûnsistçmu, lai tieði vai netieði cînîtos pret vçzi vai mazinâtu daþu vçþa ârstçðanas veidu iespçjamo blakusiedarbîbu. Tâ izmanto organisma vai laboratorijâs saraþotâs vielas, lai pastiprinâtu, virzîtu vai atjaunotu organisma dabisko aizsardzîbu pret slimîbu. Imûnterapija reizçm tiek saukta arî par bioloìiskâs reakcijas pârveidotâju terapiju.

Pirms imûnterapijas pacients var uzdot ârstam ðâdus jautâjumus:

Kâds ir ârstçðanas mçríis?
Kâdas zâles man bûs jâdzer?
Vai ârstçðana izraisîs blakusparâdîbas? Kas tâdâ gadîjumâ jâdara?
Par kurâm blakusparâdîbâm man jums jâziòo?
Vai man bûs jâârstçjas slimnîcâ?
Cik ilgi man bûs jâlieto zâles?
Kad varçðu atsâkt savas ierastâs nodarboðanâs?
Var izdarît audzçja izòemðanas operâciju. Operâcijas laikâ var izòemt arî apkârtçjos audus un tuvçjos limfmezglus.

Pirms operâcijas pacients var uzdot ârstam ðâdus jautâjumus:

Kas tâ bûs par operâciju?
Kâ es jutîðos pçc operâcijas?
Ja man sâpçs — kâ jûs man palîdzçsit?
Vai pçc operâcijas man vçl bûs jâârstçjas?
Cik ilgi man bûs jâpaliek slimnîcâ?
Kad varçðu atsâkt savas ierastâs nodarboðanâs?
Ârstçðanas blakusiedarbîba
NeHodþkina limfomas ârstçðana ir ïoti spçcîga. Ir grûti ârstçðanas iedarbîbu ierobeþot tâ, lai tiktu izòemtas vai iznîcinâtas vienîgi vçþa ðûnas. Tâ kâ ârstçðana bojâ arî veselâs ðûnas un audus, tâ bieþi izraisa blakusparâdîbas.

Vçþa ârstçðanas blakusiedarbîba galvenokârt atkarîga no ârstçðanas veida un intensitâtes. Ne visiem cilvçkiem ir vienâdas blakusparâdîbas, un tâs var bût daþâdas katrâ ârstçðanas ciklâ. Ârsti un medicînas mâsas var izskaidrot, kâdas ârstçðanai var bût blakusparâdîbas. Viòi var arî mazinât vai ierobeþot daudzas blakusparâdîbas, kas rodas ârstçðanas laikâ vai pçc tâs.

Íîmijterapija
Íîmijterapijas blakusiedarbîba lielâkoties atkarîga no pacienta saòemtajâm zâlçm un devâm. Kâ jebkurâ ârstçðanâ, blakusparâdîbas daþâdiem cilvçkiem atðíiras.

Pretvçþa zâles vispârîgi iespaido ðûnas, kas strauji dalâs. Bez vçþa ðûnâm tâs ir asins ðûnas (asinsíermenîði), kas cînâs ar infekciju, recina asinis vai nogâdâ skâbekli daþâdâs organisma daïâs. Ja tiek iespaidotas asins ðûnas, pacientam ir lielâka iespçja inficçties, viòð viegli iegûst asinsizplûdumus vai sâkas asiòoðana, un pacients jûtas neparasti vârgs un saguris. Íîmijterapijas laikâ pacientam regulâri izdara asins analîzes un vajadzîbas gadîjumâ ârsta lçmums var bût atlikt ârstçðanu, lîdz asinsaina normalizçjas.

Arî matu sakòu ðûnas dalâs strauji; tâdçï íîmijterapijas dçï var izkrist mati. Pacientiem var bût arî citas blakusparâdîbas, kâ slikta çstgriba, nelabums vai vemðana, vai mutes un lûpu iekaisums. Var bût arî reibonis, un âda un nagi var kïût tumðâki.

Vairums blakusparâdîbu ar laiku izzûd rehabilitâcijas posmos starp ârstçðanas cikliem vai pçc ârstçðanas. Tomçr atseviðías pretvçþa zâles var pastiprinât otra vçþa izveidoðanos vçlâkos gados.

Daþiem cilvçkiem íîmijterapija izraisa auglîbas zudumu (nespçju radît bçrnus). Neauglîba var bût pârejoða vai pastâvîga atkarâ no lietotajâm zâlçm un pacienta vecuma. Vîrieðiem ir iespçjams saglabât sçklu spermas bankâ. Sievietçm var beigties mçneðreizes un bût karstuma uzplûdi un maksts sausums. Jaunâm sievietçm mçneðreiþu atjaunoðanâs ir vairâk iespçjama.

Apstaroðana
Apstaroðanas blakusiedarbîba atkarîga no devâm un ârstçjamâs íermeòa daïas. Apstaroðanas terapijas laikâ cilvçki mçdz ïoti nogurt, it seviðíi vçlâkajâs ârstçðanas nedçïâs. Atpûta ir svarîga, taèu parasti ârsti iesaka pacientiem censties iespçjami daudz darboties.

Parasti novçrojams, ka apstarotajâs vietâs izkrît mati un âda kïûst sârta, sausa, jutîga vai niezîga. Var bût, ka apstrâdâtajâs vietâs âda kïûst tumðâka vai iegûst “bronzas” nokrâsu.

Ârstçjot krûtis un kaklu, pacientiem var bût sauss, iekaisis kakls un grûti norît. Daþiem pacientiem var tirpt vai kïût nejutîgas rokas, kâjas un muguras lejasdaïa. Vçderdobuma apstaroðana var izraisît nelabumu, vemðanu, caureju vai apgrûtinât urinçðanu. Uztura pârmaiòas vai zâles ðîs problçmas bieþi var atvieglinât.

Apstaroðana var izraisît arî balto asinsíermenîðu skaita samazinâðanos — ðîs ðûnas palîdz organismam cînîties pret infekciju. Ja tâ notiek, pacientiem ir jâuzmanâs no iespçjamiem infekcijas avotiem. Apstaroðanas terapijas laikâ ârsts novçro pacienta asins sastâvu. Daþos gadîjumos ârstçðana ir jâatliek, ïaujot asins sastâvam atjaunoties.

Lai gan apstaroðanas blakusparâdîbas var bût smagas, tâs parasti var ârstçt vai ierobeþot. Bûtu vçlams arî zinât, ka vairumâ gadîjumu blakusparâdîbas nav paliekoðas. Tomçr pacientiem var bût vajadzîba apspriesties ar ârstu par iespçjamu ilglaicîgu apstaroðanas iespaidu uz auglîbu un palielinâto iespçju otrreiz saslimt ar vçzi, kad ârstçðanâs bûs beigusies.

Kaulu smadzeòu pârstâdîðana
Pacientiem, kuriem izdara kaulu smadzeòu pârstâdîðanu, ir palielinâts infekcijas, asiòoðanas un citu blakusparâdîbu risks, ko rada lielâs saòemtâs íîmijterapijas un apstarojuma devas. Bez tam pacientiem, kuri saòem donora kaulu smadzenes, var bût implantâta un organisma audu nesaderîba (graft-versus-host disease; GVHD). Ja ir GVHD, donora kaulu smadzenes uzbrûk pacienta audiem (visbieþâk aknâs, âdâ un gremoðanas traktâ). GVHD var bût daþâdâs formâs, gan vâjâkâs, gan ïoti smagâs. Tâ var izcelties jebkurâ brîdi pçc pârstâdîðanas (pat pçc gadiem). Var dot zâles, kas mazina GVHD risku un ârstç ðo slimîbu, ja tâ radusies.

Imûnterapija
Imûnterapijas izraisîtâs blakusparâdîbas atkarîgas no konkrçtâ ârstçðanas veida. Ðî ârstçðana var izraisît simptomus, kas atgâdina saaukstçðanos, kâ drebuïus, drudzi, muskuïu sâpes, vârgumu, çstgribas zudumu, nelabumu, vemðanu un caureju. Pacientiem viegli sâkas asiòoðana un veidojas asinsizplûdumi, âdas izsitumi vai ðíidruma aiztures. Ðîs problçmas var bût smagas, bet parasti tâs pâriet pçc ârstçðanas.

Íirurìija
Íirurìisko operâciju blakusiedarbîba atkarîga no audzçja vietas, operâcijas veida, pacienta vispârçjâ veselîbas stâvokïa un citiem faktoriem. Lai gan pirmajâs dienâs pçc operâcijas pacienti parasti jût neçrtîbas, sâpes ir iespçjams remdçt ar zâïu palîdzîbu. Par sâpju mazinâðanu pacienti var runât ar ârstu vai medicînas mâsu. Pacienti parasti kâdu laiku jût nogurumu vai savârgumu. Laiks, kas vajadzîgs atlabðanai pçc operâcijas, katram pacientam ir citâds.

Uzturs vçþa ârstçðanas laikâ
Labi çst vçþa ârstçðanas laikâ nozîmç uzòemt pietiekami daudz kaloriju un olbaltuma, lai novçrstu izkriðanos svarâ un atgûtu spçkus. Labs uzturs bieþi ïauj cilvçkiem justies labâk un dod viòiem sparu.

Daþiem vçþa slimniekiem ir grûti ievçrot lîdzsvarotu uzturu, jo viòiem var bût çstgribas trûkums. Bez tam çðanu var apgrûtinât tâdas parastas ârstçðanas blakusparâdîbas kâ nelabums, vemðana vai mutes iekaisums. Bieþi mainâs garðas sajûtas. Bez tam cilvçkiem, kas ârstçjas no vçþa, negribas çst brîþos, kad viòi jût neçrtîbas vai nogurumu.

Ârsti, medicînas mâsas un dietologi var dod padomus par to, kâ ârstçðanas laikâ uzòemt pietiekami daudz kaloriju un olbaltuma.

Atlabðana un izredzes
Ir dabiski, ka cilvçks, kas saskâries ar vçzi, ir nobaþîjies par to, kas viòu sagaida nâkotnç. Izprotot vçþa dabu un zinot, kas sagaidâms nâkotnç, pacientam un viòa tuviniekiem ir vieglâk plânot ârstçðanu, paredzçt dzîvesveida pârmaiòas un pieòemt lçmumus par dzîves kvalitâti un finansçm.

Vçþa slimnieki bieþi uzdod ârstiem vai paði cenðas sameklçt atbildes uz jautâjumu: “Kâda ir manas slimîbas prognoze?” Prognoze ir nâkotnes norises un slimîbas iznâkuma paredzçjums un norâde uz atveseïoðanâs iespçjâm. Taèu tas ir tikai novçrtçjums. Runâjot par prognozi, viòi cenðas paredzçt, kas notiks ar konkrçto pacientu.

Daþreiz pacienti izmanto statistiku, mçìinâdami iztçloties, kâdas ir viòu izredzes izveseïoties. Taèu statistika atspoguïo lielas pacientu grupas pieredzi, un to nevar izmantot, lai pareìotu, kas notiks ar konkrçtu pacientu, jo nav divu vienâdu slimnieku. Prognozi ar neHodþkina limfomu slimojoðam cilvçkam var iespaidot daudzi faktori, seviðíi vçþa stadija un tips un pacienta vecums, vispârçjais veselîbas stâvoklis un reakcija uz ârstçðanu. Vislabâk interpretçt statistiku un spriest par pacienta prognozi spçj tas ârsts, kurð vislabâk pârzina viòa stâvokli.

Kad ârsti runâ par vçþa pârslimoðanu, viòi var lietot vârdu remisija, nevis izârstçðana. Lai gan daudzi cilvçki ar neHodþkina limfomu tiek sekmîgi ârstçti, ârsti lieto apzîmçjumu “remisija” tâdçï, ka vçzis var atsâkties. Ir svarîgi ar ârstu pârrunât ðo iespçju.

Turpmâkâ aprûpe
Cilvçkiem, kas pârcietuði neHodþkina limfomu, pçc ârstçðanâs ir regulâri jâiet uz pârbaudçm. Turpmâkâ aprûpe ir daïa no vispârçjâ ârstçðanas plâna, un nevajadzçtu kavçties to pârrunât ar mediíiem. Regulâra turpmâkâ aprûpe nodroðina pacientu rûpîgu novçroðanu, tiek apspriestas pârmaiòas veselîbâ, un vçþa atgrieðanâs gadîjumâ to var atklât un ârstçt, cik vien drîz iespçjams. Ârsta apmeklçjumu starplaikos cilvçkiem, kas pârcietuði neHodþkina limfomu, ir jâziòo par visâm veselîbas pârmaiòâm, tiklîdz tâs parâdâs.

Atbalsts vçþa slimniekiem

Dzîvot ar smagu slimîbu nav viegli. Vçþa slimniekiem un viòu aprûpçtâjiem ir daudz problçmu un pârbaudîjumu. Ðo problçmu risinâðana mçdz bût vieglâka, ja cilvçkiem ir noderîga informâcija un atbalsts.

Draugi un radi var labi atbalstît. Tâpat daudziem pacientiem ir labâk, ja viòi var savas raizes uzticçt citiem vçþa slimniekiem. Vçþa slimnieki bieþi pulcçjas atbalsta grupâs, kur var dalîties pieredzç par to, kâ jâcînâs ar vçzi un kâda ir ârstçðanas iedarbîba. Taèu ir svarîgi atcerçties, ka katrs cilvçks ir citâds. Ârstçðana un reþîms vçþa laikâ, kas der vienam pacientam, var nebût îstais citam, pat tad, ja abiem ir viena un tâ paða veida vçzis. Nekad nenâk par ïaunu ar ârstu pârrunât draugu un ìimenes locekïu dotos padomus.

Cilvçki, kam jâdzîvo ar vçzi, var bût noraizçjuðies par savu nâkotni. Viòi var baþîties par savu darbavietu, ìimenes aprûpçðanu, ikdienas darbiem vai personiskajâm attiecîbâm. Nav retas raizes par pârbaudçm, ârstçðanu, uzturçðanos slimnîcâ un maksu par ârstçðanu. Uz jautâjumiem par ârstçðanu, strâdâðanu un citâm nodarbçm var atbildçt ârsti, medicînas mâsas un citi medicîniskâ personâla locekïi. Cilvçkiem, kuri vçlas izrunâties par savâm rûpçm un raizçm, var nâkt par labu tikðanâs ar sociâlo darbinieku, padomdevçju, psihologu vai garîdznieku. Sociâlie darbinieki bieþi var ieteikt kâdas grupas, kas var palîdzçt ar rehabilitâciju, emocionâlo atbalstu, finansçm, transportu vai mâjas aprûpi.

Ar neHodþkina limfomu saistîtie riska faktori
Pçdçjos divdesmit gados neHodþkina limfomas gadîjumi ir kïuvuði daudz bieþâki. ASV ðî slimîba no relatîvi retas ir kïuvusi par piekto izplatîtâko vçþa formu. Ðobrîd vçl trûkst zinâðanu par ðâ pieauguma cçloòiem un par to, kas tieði izraisa neHodþkina limfomu.

Ârsti ne vienmçr prot izskaidrot, kâdçï vieni cilvçki saslimst ar neHodþkina limfomu, bet citi ne. Taèu ir skaidrs, ka vçzi neizraisa savainojums un ka tas nav lipîgs; nevar “saíert” neHodþkina slimîbu no otra cilvçka.

Pçtot vçþa izplatîbu iedzîvotâju vidû, zinâtnieki ir atklâjuði atseviðíus riska faktorus, kas bieþâk piemît cilvçkiem, kuri saslimst ar neHodþkina limfomu, nekâ tiem, kuri ar to neslimo. Tomçr vairumam cilvçku ar ðiem riska faktoriem neHodþkina limfoma nerodas, bet daudziem, kas ar to saslimst, nav neviena no zinâmajiem riska faktoriem.

Ar ðo slimîbu saista ðâdus riska faktorus:

• Vecums/dzimums. Iespçjas saslimt ar neHodþkina limfomu palielinâs lîdz ar gadiem, un tâ bieþâk ir vîrieðiem nekâ sievietçm.

• Imûnsistçmas novâjinâðanâs. NeHodþkina limfoma bieþâk ir cilvçkiem ar pârmantotu imunitâtes trûkumu, autoimûnâm slimîbâm vai HIV/AIDS, un cilvçkiem, kuri lieto imunitâtes nomâcçjus pçc orgânu pârstâdîðanas.

• Vîrusi. 1. tipa cilvçka T-ðûnu limfotropais vîruss (HTLV-1) un Epðteina-Barra vîruss ir divi infekcijas ierosinâtâji, kas palielina iespçju attîstîties neHodþkina limfomai.

• Vide. Lielâka iespçja saslimt ar neHodþkina limfomu ir cilvçkiem, kuri daudz strâdâ vai citâdi ir saskarç ar atseviðíâm íimikâlijâm, piemçram, pesticîdiem, ðíîdinâtâjiem vai mçsloðanas lîdzekïiem.

Cilvçkiem, kam ir aizdomas par neHodþkina limfomu, ir jâizrunâjas ar ârstu par ðo slimîbu, simptomiem, kas jânovçro, un piemçrotu ârsta pârbauþu grafiku. Ârsta padoms balstîsies uz cilvçka vecumu, slimîbu vçsturi un citiem faktoriem.


www.veezis.lv



--------------------------------------------------------------------------------
Sveicinâti!
Ðobrîd mana mamma atrodas Saurieðu slimnîcâ. Viòai 71 gads.
Kaut kur starp ribâm un plauðu viòai ir liels bumbulis, ïaundabîgs. Iespçjams, ka tas ir turpinâjums no krûts vçþa, kuru izoperçja pirms 5 gadiem.
Operâcija bûs tuvâkajâs dienâs. Pirms tam vçl bûs pârbaudes/pârrunas ar terapeitu.
Protams operâcija ir smaga un mammas ziòâ ir piekrist vai atteikties.
Es vai jûku prâtâ un nezinu ko ieteikt. Esmu izlasîjis daudz forumu komentâru, rakstîjis jautâjumus ðeit un veezis.lv. Pa telefonu daudz runâjis ar mammu, bet arî man grûti izlemt.
Gribâs taèu mums redzçt mammu atkal mâjâs, darbojamies pa dârzu, pie savâm vistiòâm un satikt atkal savu sunîti. Varbût, netaisot operâciju, kâds gadiòð bûs vçl lemts zem ðîs Saules bût mums kopâ.
Ko darît, kâ bûs?! Izturçs viòa vai nç? To neviens nevar pateikt.
Ielikðu saiti, kur es jautâju vienam cilvçkam par MMS:
http://blog.jusuveselibai.lv/index.php?/archives/15-MMS-Miracle-Mineral-Solution,-kar-ir-pieteikts!!!.html
Re: vezis,limfa vai kaa tur sauc....
16.07.2008 22:10
onkologjija jau nu ir taa lieta, kas ir jaaoperee. paraleeli var nodarboties ar visaam netradicionaalajaam mediciinaam, savu Dievu un bazniicu -- kas nu kuram ir svariigi un kam kursh tic... noskanjojumam un dziivotgribai neapshaubaami ir liela noziime...

izmisumaa cilveeks saka -- nee, tas nevar buut... un biezhi sadara muljkjiibas... shoreiz vajadzeetu klausiit tam, ko saka aarsts. aarsts izsveers arii visus riskus -- vecums, vispaareejais veseliibas staavoklis etc.

Tev tas "nee" dikti smags izklausaas. to var saprast. bet neopereets veezis cilveekam ir shausmiigas mokas. manai mammai bija mugurkaulaa metastaazes, arii no kruuts veezha... to diemzheel nevareeja opereet vairs, bet taas mokas noskatiities es nevienam nenoveelu.
Tur tâ daktere esot tâda "pa gaisu". Vai neiecietîga, neieinteresçta... Ienâkot palâtâ uzprasa: "Kâ iet?" un ârâ.

Nez, nav kâda privâtklînika, kur taisa ðâda veida krûðkurvja operâciju un kur attieksme pret pacientu bûtu labâka?
Tâ daktere jau saka, ka citur tâdu operâciju netaisot.
Tieðâm nezinu.

Kâ ir ar imûnterapiju kâ Rigvir?
http://www.rigvir.lv/0007_lv.html
Varbût griezties pie tiem speciâlistiem?
Re: vezis,limfa vai kaa tur sauc....
18.07.2008 00:43
Es dzirdeju, ka tagad esot, kaut kada nano terapija amerika uz daziem veza veidiem?
Juris_F
Re: vezis,limfa vai kaa tur sauc....
18.07.2008 10:45
Mjâ, bet kamçr kaut kas tâds nonâks lîdz Latvijai....:/

http://mayoresearch.mayo.edu/mayo/research/dev_lab/nanogold.cfm
Ja vajag informāciju par vēzi, šajā adresē ir manis veidots vispārīgs apskats ar molekulāru ievirzi, ietverot arī pašus jaunākos atklājumus.

http://raksti.daba.lv/referaati/2008/eendzelins/index.shtml

Ceru, ka šī informācija kādam būs noderīga.
sardine
Re: vezis,limfa vai kaa tur sauc....
05.02.2009 14:08
Ja ar nano terapiju ir domatas nano sulas - tas jau kadu laiku ir noperkamas Riga, pudele videji 35-40 Ls maksa, pitiek apm menesim.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 17 pieskaita 10?
Ziņa: