potesanas pret encefalitu - KAD?

Aizsāka Saiva 

Saiva
potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 10:16
Vai sobrid vel ir verts poteties? Un vai kaut kur ir iespejams uzzinat, kad pedejoreizi esmu potejusies? Mums pirms kadiem gadiem 3 mums naca uz darbu potet, tacu esmu aizmirsusi - vai to treso reizi es iepoteju vai nee...Potes pasee izskatas, ka nee, bet lidz sim dzivoju sveta parlieciba, ka esmu...

Ja gadijuma tomer esmu pirms tiem 3 gadiem sapotejusioes, vai tad ja es tagad ari sapotesos, tas nenaks par launu???
Vispâr jûnijâ poteties ir par vçlu, jo ir aktîva çrèu sezona.
Piezvani uz infektoloìijas centru, tur jau speciâlsti gan jau pateiks ko var darît.
var jebkurâ laikâ
Vot sito es nespaprotu - nu un, ka aktivizejusies sezona? Kapec tad lai es nevaretu poteties? Kads var izskaidrot?
Ir jaaskataas antivielu titrs asiniis...Ja esi nokaveejusi savu poteeshanas laiku, kuram noteikti jaabuut ierasktiitam poteeshanas pasee, tad ljoti iespeejams, ka jaaveic poteeshana kaa pirmo reizi....
Eva25
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 11:38
Vai, ja nokavee 20 dienas, tad arii jaasaak poteeties pa jaunam? Un cik lielam ir jaabuut tam titram, lai nevajadzeetu atkaartoti poteeties? Man viens mediciinas darbinieks teica, ka pietiekot arii ar nulli. Galvenais, lai nebuutu negatiivs.... Vai taa ir?

p.s. Es jau uztaisiiju testu uz antivielaam, bet neaizgaaju pakal analiizeem... bet sapoteejos tikai vienu reizi (revakcinaacija). Analiizes laikam ieliimees manaa slimiibas veesturee, vai ne? Jo man negribas speciaali iet pie aarsta un maksaat 7 latus pa viziiti, tikai lai uzzinaatu to ciparinju... Vai varu aiziet uz polikliiniku un paprasiit savu graamatinju, lai iedod paluureet? Laikam jau ka varu, bet es taada bailiiga esmu... :(
Nu mediciinas darbinieks, kas arii ikdienaa nodarbojas ar shiim lietaam Tev dos konkreetaku atbildi. No galvas titru ciparus nezinu...
Ja titrs ir nulle, tas noziimee, ka antivielas Tavaas asiniis nav tikushas atrastas...tas noziimee, ka Tev NAV imunitaates pret konkreeto slimiibas ierosinaataaju...
Saiva
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 11:45
Un ka es varu tos titrus uzzinat - iet uz Gulbja laboratoriju un taisit kadas specialas analizes vai kaa?
Saiva, ja esi nokaveejusi sev paredzeeto poteeshanas datumu, tad caur laboratoriju, jaa
Versijas ir daþâdas, pat Vakcinâcijas centrâ ne vienmçr saka vienu un to paðu. Es biju nokavçjusi mçnesi (tai potei, kas jâatkârto pçc 3 gadiem) - man teica - jums pçc mçneða labâk pârbaudît, vai ir imunitâte. Radinieks bija nokavçjis veselu gadu, viòam teica, ka imunitâte saglabâjas apmçram 5 gadus un viss OK. Bet pçc manas izpratnes un daþâdos avotos lasîtâ, atkârtotâ pote (tâ ko Latvijâ liek atkârtot ik pa 3 gadiem) faktiski tieðâm derîga apmçram 5 gadus un vismaz par pâris mçneðu nokavçðanos jau nu nav jâsatraucas.
Bet autores gadîjumâ gan vienîgâ iespçja pârbaudît imunitâti - vidrîzâk, ka nav bijis pilns potçðanas cikls. Ðo pârbaudi veic Vakcinâcijas centrâ. Viòa gan laikam maksâ kâdus 8 latus.
Saiva
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 11:55
Bet ja saku no sakuma - ar pasu pirmo poti - vai vel ir jega poteties? taa ari nesapratu...
Imunitâte pret slimîbâm veidojâs organismâ ievadot to vîrusu ïoti nelielâ daudzumâ un tad organisms izstrâdâ antivielas pret konkrçto slimîbu.

Ja tagad sapotçjâs pret enncifalîtu un piesûcâs slima çrce - cilvçks saòem dubultu vîrusa devu, kas nekâdâ ziòâ nenâk par labu veselîbai. Lûk kâdçï ir riskanti potçties çrèu sezonas laikâ.
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 12:00
Var protams poteeties, BET Tev pashai ir jaauznjemas atbildiiba, par to ka kameer vakciina nebuus iedarbojusies nestatigaasi pa parkiem, plavaam, mezhiem, tikai pa trotuaaru, taalu no kruumiem... Labaak vispaar no maajas aaraa neiet he he JO, ja Tev iekozh inficeeta eerce, Tev garanteets ir eerchu encefaliits.... Taapeec arii aturas no poteeshanaas eerchu aktiivajaa periodaa.
UN ja tomeer nolem poteeties tad cik zinu ir kaut kaads aatrais poteeshanas grafiks: kad otraa pote seko peec divaam nedeeljaam, neviss peec meenesha, kaa tas ir parastajaa gadiijumaa. Bet tas noziimee, ka tev aptuveni 4 nedeeljas buus liegts uztureeties parkos, daarzos, seetaa zaaliitee, mezhos, pie upeem uttt.
Vai Tu dziivo vietaa, kur ir daudz eerces?
Ir, ir jçga, noteikti. Tikai labâk pa meþiem pârâk tai laikâ nestaigât.
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 12:03
E. Gulbja laboratorijaa analiizes uz antivielaam maksaa 6 latus!!!
Vçlos atgâdinât, ka çrces kokos nedzîvo un arî Rîgâ parkâ (ir zinâmi gadîjumi) vai siena pïavâ var piesûtkies çrce. Ja nemaldos, tad çrce dzîvo maksimums lîdz 1,5 m augstumâ.

Var atrasties 150 km attâlumâ no meþa un dabût çrci.
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 12:11
Jaa, cik reizes jau nav gadiijies... pat noplautaa zaalienaaa...:(((
ieva26
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 13:26
jaa, labaak tomeer sapoteeties un uzmaniities paaris ned- meenesi, nevis visu vasaru... mums tagad liidziiga probl- meitai pote ( peec 3 gadiem)nokaveeta laikam par 2,5 meeneshiem, jo slimoja visu laiku gandriiz, joprojaam netiekam sapoteeties, arii tagad nu it kaa viss labi, bet nesen bija otîts, tagad atkal shkjauda.. varbuut negaidiit kad atkal saaksies iesnas un vest sapoteet?????
Saiva
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 14:05
Nu es it ka dzivoju Rigaa, bet tas jau neizsledz erces piesuksanas iespeju. Brivdienas kaa likums pavadu laukos, plavas un mezos....Ok, iesu pie Gulbja noteikt tas antivielas. Paldies~!
kariina
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 14:15
Ar iesnâm labâk nepotçties.
Un manam vîram, kas bija nokavçjis vienu mçnesi (resp. aizgâja revakcinçties pçc 3 g. un 1 mçn.) uztaisîja antivielu testu, to tur vairs nebija, sâka visu potçðanos no jauna.
A varbût ir jâtaisa antivielu testi arî tad, ja esi sapotçjies? Moð tomçr kâdam cilvçkam tâ imunitâte neizveidojas?

Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 15:09
Ir dizirdeeti taadi gadiijumi, ka antivielas pat peec pareizas poteeshanaas kursa nav izveidojushaas vai ir ljoti nieciigas.
kleo...ja imuunaa sisteema nav speejiiga noreagheet savas novaajinaatiibas deelj, tad taada situaacija patieshaam var rasties
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 15:11
Galvenais nesacelt paniku! :)))) Tuuliit visi metiisies paarbaudiities, iznjemot protams tos, kas nav poteejushies vispaar.
kokle
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
08.06.2005 22:44
Miïíi, kas potçjas! Pildiet vien vakcînu raþotâju un izplatîtâju makus!
nu jau
Re: potesanas pret encefalitu - KAD?
09.06.2005 02:35
mulkje esi tu, kokle!
ielingosi slimniicaa ar encefaliitu taa, ka noskan! jaapoteejas ir! encefaliits NEKAD nepaliek bez sekaam, dumjsh var palikt un paralizeets, bet 'vieglaaki' trauceekumi ir VISIEm, Kas paarslimojushi!!
To Kokle

Tiesa, pret boreliozi vakciinas nav, bet ja tiek dota iespeeja kaut nedaudz pasargaaties no eerchu enecefaliita, tad labaak taa nekaa nekaa...un nekaa mulkjiiga tur nav:) To dara visi sakariigi domaajoshi cilveeki...:))
Iesaku tev pievienoties, jo sekas shai slimiibai meedz buut dramatiskas
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 13 pieskaita 14?
Ziņa: