Kas îsti ir ðizofrçnija?

Aizsāka Zanis 

...
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
04.09.2005 19:00
Kaadeelj tauta ir iedomaajusies, ka medikji ir citaadi cilveeki un pat forumaa nedriikst izteikt savu cilveecisko nostaaju?
aber
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
04.09.2005 19:05
Cik man ir zinaams, medikjis ar lielo burtu ir diplomaats. =)
...
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
04.09.2005 19:15
Darbaa, nevis anoniimaas interneta diskusijaas.
Citaadi taa ir leikuliiba nevis paaraak sirds inteligjences paziime.
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
04.09.2005 19:33
esmu gatava lûgt piedoðanu katram, kuru esmu aizskârusi savas sliktâs audzinâðanas dçï... :)

ar ðo uzskatu diskusiju par izbeigtu, vismaz ar Jums, Feja-Paula-skatsnomalas-Dr.
laila
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
04.09.2005 19:49
Droði vien nevienam nav îstas skaidrîbas kas îsti ir ðizofrçnija, bet viens ir skaidrs - tâ ir varbût remdinâma, bet ne izârstçjama. Man, piemçram, kâds ïoti tuvs cilvçks arî ir ðizofrçniíis - man patiesîbâ riebjas ðis vârds. Latvijas Psihoneiroloìiskâ slimnîca ir vienkârði briesmîgs iestâdîjums. Man radies priekðstats, ka tur nevienu neârstç - tikai sabaro ar zâlçm tâ, ka cilvçkam nav skaidrîbas kas viòð ir un kur viòð ir. Neviens ar ðiem cilvçkiem nerunâ, viòi klîst pa gaiteòiem kâ tâdi rçgi. Tur valda stindzinoða atmosfçra. Ârstu vienaldzîba ir biedçjoða. Protams, naudas nav dârgâm zâlçm.... Reiz es runâju ar vienu no ârstiem, viòð teica, ka manai draudzenei palîdzçt var tikai kâdas ïoti dârgas zâles, kuras viòai ðeit neviens nedos, jo viòa jau savu dzîvi esot nodzîvojusi un ðîs zâles pienâkoties jaunâkiem pacientiem...visiem nesanâk.
ridaika
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
04.09.2005 20:10
diemþçl tâ tas arî ir - par tâm zâlçm
ðizofrçnijas slimniece
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
22.10.2005 13:39
Lapsiòa, man ðî slimîba izpauþas citâdi. Domâju ka bûtiska nozîme saslimðanâ ir cçloòiem. Visbieþâk tie ir nepârdzîvoti zaudçjumi bçrnîbâ - vardarbîba, atstumtîba. Organisms izstrâdâ savas aizsargreakcijas, un viena no tâm ir psihiska saslimðana - aizieðana savâ pasaulç.
interesente
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
22.10.2005 20:39
To ðizofrçnijas slimniece
Vai vari luudzu pastaastiit kaa tas tev izpauzas un cik sen?
ðizofrçnijas slimniece
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
22.10.2005 20:54
Iepriekð bija depresija vairâkus gadus; ârstçties sâku kad jau bija ïoti smagi. Vairâkas reizes biju slimnîcâ; starplaikos pârtraucu zâïu lietoðanu un tur nonâcu atkal. Mainîja,izmçìinâja man daþâdas zâles, jo iepriekðçjâs vairs nepalîdzçja. Ðizofrçniju kâ diagnozi man uzstâdîja laikam gadu pçc tam ( tas ir daþus gadus atpakaï).

Izpausmes - vçl pirms biju nonâkusi slimnîcâ - histçrijas, nespçju sevi valdît, kliedzu, metu lietas (kad uznâca lçkme).

Pçc tam (varbût daþnedaþâdo zâïu iespaidâ) daþâdi - periodi ar nomâktîbu un trauksmi; ieslçgðanâs sevî un nevçlçðanâs nevienu redzçt; baiïu periodi (palikt vienai; bût vienai sveðâ vietâ).

Vçlâk - varbût paranoidâlas iedomas.... versijas par iemesliem kâpçc citi cilvçki tâ un tâ rîkojas... Ârste man norâdîja uz ðo slimîbas pazîmi un cenðos ievçrot sevî ja tâ rîkojos..


Iepriekðminçtos traucçjumus (histçr.,bailes, nomâkt. utt.) jau sen neesmu sajutusi.
ridaika
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
22.10.2005 21:49
to ðizofrçnijas slimniece:

ja nav noslçpums - ar kâdu zâïu shçmu dzîvo?
murgs
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
23.10.2005 02:23
tad jau sanâk, ka katrs otrais LV pilsonis ir ðizofrçniíis, bet tie, kuri it kâ nav - tiem, noteikti ir latentâ ðizofrçnijas forma...

Cik daudz likteòus ir sabojâjuði LV psihiatri!!

Nozombçti tie cilvçki, nozombçti un bezpalîdzîgi... Apjukuði, nobijuðies, nelaimîgi upuri, kurus vçl sabaro ar íîmiju - idiotisms, ne ârstçðana!
=*=
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
23.10.2005 08:46
psihiatri atkafijo savu darba laiku,izliekas 'ïoti vajadzîgi,dzen muïíi darbâ un saòem labu algu. Tâ turpinât Latvija, jo nevienu nevar tâpat izârstçt.
ðizofrçnijas slimniece
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
23.10.2005 13:06
Ridaika - vairâkus gadus lietoju karbomazepînu (jeb finlepsînu) un truksâlu. Sâkumâ arî paralçli ciklodolu (pirmo gadu). Vienu laiku arî paralçli fenazepâmu vai klonazepâmu (miegam), bet no tâ izdevâs atteikties.

Pamazâm samazînâju truxal un finlepsîna dienas devu; izdevâs pârtraukt pavisam un nu jau vairâk kâ gadu nelietoju nekâdas zâles.

Ja reti gadâs kâdas trauksmes vai kas tâds, palîdz psihoterapija.
Mono
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
23.10.2005 19:59
Tad jau man arî ir ðizofrçnija! Tiesa,mantas pa gaisu neiet,bet dusmas reizçm briesmîgas-viss iekðâ vârâs! Un ðad tad depresija,ðad tad îstas laimes uzplûdi..Ir trauksme sabiedriskâs vietâs-kino,teâtrî..Reizçm nemiers moka,kad sarunâjos ar kâdu tuvinieku vai draugu-nevaru paciest acu kontaktu-liekas,ka lien dvçselç..
ms mb
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
23.10.2005 20:22
man ir ðizotipiski traucçjumi.
ðizofrçnijas slimniece
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
23.10.2005 20:25
Mono, izskatâs ka tâs ir kopð bçrnîbas apslâpçtas emocijas. Parasti bçrnam aizliedz dusmoties, mâca ka dusmoties ir slikti.
Tâ nebût nav. Dusmas ir katra cilvçka dabiska reakcija. (gadîjumos kad pârkapj tavas robeþas (lai cik mazs bçrns tu bûtu); vai ja kaut kas nenotiek kâ gribçtos)
aqua
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
23.10.2005 21:54
ðizofrçnijas slimniece:

man jau neizklausâs pçc sch... arî zâïu shçma - stabilizators + truxals nav "îstâ" ðizofrçnijas shçma.. drîzâk jau trauksmaini depresivs sindroms...
ðizofrçnijas slimniece
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
24.10.2005 15:28
aqua -
Nu, mums slimniekiem neprasa kad uzstâda diagnozi. Varbût depresija un citas izpausmes arî man bija, bet ðizofrçnija tam visam apakðâ. Kad depresija, trauksmes vairs neizpâudâs, sâka izpausties ðizofr. Varbût. Diagosticçjot ir arî psiholoìiski testi. Varbût esmu tâda persona - ar personîbas dalîðanos. Kâ jau te iepriekð teicu - gadâs ka pat pati sevî pamanu paranoidâlas iedomas.... Ceru ka ne dikti izrteiktas..

Par zâïu shçmu nezinu, kas kâdai slimîbai bûtu pareizi. Varbût zâles piemçro pret izpausmçm - piem. "gïukiem" vai agresiju. Ja man nav ðîs izpausmes, arî zâles citas.
interesente
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 10:10
to ms mb
Ko tas noziimee-shizotipiski trauceejumi?
jautaajums
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 11:45
Mana maatei ir uzstaadiita diagnoze paranoidaalaa shizofreenija - gan agresivitaate, gan murgainas idejas par burshanos, gan attieciibaa uz konkreetu cilveeku, ka vinjs ir pats velns utml., bija ljoti traki, pati aarsteeties negaaja, medikji, policisti teica, kemeer neko nenodariis, nekaadiigi paliidzeet nevaram, nu naacaas mums ar teevu pamest savu dziivesvietu un mekleet citu, kameer kaut kas nenotika, vinja sasita kaadu meiteni, domaadama, ka taa ir èûska, nu tad pirmo reizi nonaaca slimniicaa, no turienes tika izlaista peec 2 meeneshiem, tad atkal notika kaut kas liidziigs un tad vinja tur nokljuva uz gadu, tad atkal izlaista un tad bija jaalemj, kur un kaa vinja dziivos, vinjas maate uznjeemaas atbildiibu un saaka dziivot kopaa ar vinju, pagaaja 5 meeneshi, vecamamma smagaa staavoklii slimniicaa... Tad, kad es griezos pie aarstiem, ka sho cilvweku nedriikst lais aaraa, ka vinjai ir progreseejosha tendence uz vardarbiibu, vinju atbilde bija-mees tik ilgi nevarma tureet un vinajs staavoklis ir stabils...tagad ir jautaajums, vai shaadus aarstus var saukt pie atbildiibas un ko gaidiit peec gada, kad maati izlaidiis aaraa, kaadi veel buus upuri? Ziniet, lai cik nezheeliigi neskaneetu no manas mutes shie vaardi, bet fashisti dariija pareizi, ka shaadus limniekus shaava nost uz vietas!!!!
ridaika
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 12:02
nevar saukt pie atbildîbas ârstus. ja piespiedu ârstçðana noteikta uz gadu - tâtad uz gadu. profilakses pçc neviens slimu cilvçku neturçs ieslodzîjumâ. un kâ jau pati minçji - ja gadîjumâ kaut kas notiek - tâd ârstçðanas notiek post factum.
jautaajums
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 12:10
Tiesas leemumaa nekaads terminjsh nebija, vinji pashi lemj un tad dokumentus suuta uz tiesu, lai atcelj piespiedu aarsteeshanu...
Runaajot par upuriem, baiss skats bija vecaimammai, kad taa nokljuva slimniicaa, maate vinju savos murgos pa nakti dauziija un spiidinaaja 3 stundas, kozhot, sitot pa visaam kjermenja daljaam un leekaajot virsuu...plosot miesu visos veidos un visaas iespeejamaas vietaas, t.sk.genitaalijas, un tas nav viss...kaa jums shii aina...un tas viss 5 meen. peec lieliskaas izaarsteeshanas, kur tika atziits, ka vinjas staavoklis ir stabils un vinja nav biistama sabiedriibai!!!
Manii peec taa visa veeljoprojaam vaaraas, nekaadiigi nevaru izmirst, tas ir murs un neko tu tur nevari izdariit!!! Un man tiesas seedee atkal buus jaabuut par likumisko paarstaavi!
ridaika
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 12:27
un kur tad biji TU, jauka un izpalîdzoða meita/mazmeita?
ridaika
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 12:31
ïoti viegli visu norakstît uz slimu cilvçku. bet apstajies un apdomâ - viòð tak ir patieðâm SLIMS. te neiederâs dusmam un apvainoðanâs, bet gan liels un grûts darbs, kas virzîts uz situâcijas risinâðanu. galu galâ tâ ir tava mâte, un manuprât, tas ir tavs pienâkums (nevis likumiskais, bet gan cilvçciskais) kaut ko darît lietas labâ. nogrûst mâti vecmammas aprûpç - problçmas nogrûðana malâ.. un paskaties, kâds rezultâts..
Mono
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 13:43
ðizofrçnijas slimniecei

Vai Tu kopð bçrnîbas sajuti,ka esi savâdâka ,kâ citi..vai tas radâs ar gadiem? Tâ nav tikai plika interese-man gribas zinât,kâ jûtas cilvçks,kam uzstâdîta ðî diagnoze.Jo bieþi sevi moku ar domu,ka man nav kaut kas kârtîibâ.Pie psihiatra iet baidos.Vai Tu pati jûti,ka kaut kas ir garâm un nepareizi?Vai tikai citi saka,ka Tu esi jokaina,neparasta?
jautaajums
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 14:05
To ridaika!
Tas, kas nav bijis manaa aadaa - tas, kas sho murgu ir meegjinaajis risinaat vairaakus gadus, tas, kas ir tikai 26 gadus vecs, bet kopsh 20, kad citi baudiija pirmo miilestiibu, klubu dziivi utt, ciinaas un meegjina kaut ko dariit, lai manai maatei veseliiba uzlabotos, lai vinja vareetu buut pilnveertiigs shiis sabiedriibas loceklis, arii bija tas, kas pirmo reizi no aarstu mutes uzzinaaja, ka vinju izaarsteet NEVAR, kad pati esmu cietusi vinjas izraisiito skandaalu laikaa, ka, kad peedejo reizi izrakstiija no slimniicas manaas rokaas bija izveele par labu dziivoshanai normaalos apstaakljos vai psih.slimnieku pansionaataa un izdariija visu, lai dziivo normaalos sadziiviskos apstaakljos, ka tomeer nevareeju apdraudeet savu nepilnu gadu veco beernu un dziivoju pavisam citaa latvijas pusee...
Un tagad par galveno - man liekas, ka tu ridaika esi taada pati kaa aarsti, kurus es mineeju ieprieksh, vinji savu dara, neiedziljinoties plus saakotneejo uzstaadiito diagnozi viegli maina un mieriigi pazinjo, ka kljuudiijushies, jo vinjiem uz to ir tiesiibas, toties es varu uzklausiit tik vienpusiigus nosodiijumu no tik pat viepusiigiem moraalistiem kaa tu RIDAIKA!!! Dod Dievs, lai ar tevi neatgadaas nekas liidziigs, ko naacaas paardziivot man!
ðizofrçnijas slimniece
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 14:14
Mono -
Aizdomas ka neesmu gluþi vesela man radâs ap 20 g.v. kad kaut ko padzirdçju par ðo slimîbu un tâs izpausmçm. Dzirdçju sabiedrîbas viedokïus ka ðie slimnieki ir neizprotami, ka nevar saprast ko ar viòiem darît; ko no viòiem var sagaidît. Tad man radâs sajûta ka saprotu ðos slimniekus (nevienu tâdu pat nepazinu), jo manâ domâðanâ un izpratnç ir kas viòiem lîdzîgs.
Vienlaicîgi man radâs iekðçja pârliecîba ka man ðîs savas domas jâslçpj, ja to kâds uzzinâs, tikðu izstumta no aprites, darba tirgus utt. Protams, tieði ðo iemeslu dçï arî es baidîjos iet pie psihiatra. Un manuprât plika sazâïoðana tâpat neko nelîdz.
Domâju ka arî citi ðizofrçniíi ir ïoti viltîgi un zin ka savas slimîbas izpausmes ir jâslçpj. Daïa no viòiem izstudç un kïûst par psihiatriem. Tâ viòi nodroðinâs, ka sabiedrîbai nekritîs aizdomas uz viòiem kâ iespçjamiem slimniekiem. Un otrs labums - var pavadît dienas starp sev lîdzîgiem un tâdçjâdi labi justies, pie viena noslçpjot ka viòi ir vieni no ðiem slimniekiem.

Tâs ir tikai manas domas. Kâ jau teicu - varbût manas paranoidâlâs iedomas.

Vai kopð bçrnîbas jutu ka esmu citâda? Vai jutu, - nezinu, bet augðanas apstâkïi man bija citâdi. Biju atstumta, pazemota, tiku salîdzinâta ar citiem,kas lûk ir labâki. Ticçju ka tâ arî ir - ka esmu sliktâka un nepilnvçrtîga (kaut gan nekâda pamata tam nebija). Nu,un kâ iepriekð rakstîju - man tika aizliegts izpaust emocijas. Tâs ar gadiem sakrâjas un tad negaidîtos brîþos lauþas uz âru - tieði tas arî izpauþas kâ personîbas dalîðanâs. T.i. Viena persona dzîvo pareizu dzîvi, kâ cilvçkam pieklâjas; otrai lauþas uz âru vardarbîgi apspiestie instinkti.
ðizofrçnijas slimniece
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 14:25
Jautâjums -
Izskatâs ka tava mâte pati kâdreiz bijusi smagas vardarbîbas upuris. Visbieþâk par vardarbîbas upuriem cilvçki kïûst bçrnîbâ - no saviem vecâkiem. Gadâs ka tçvs (patçvs) savu mazo meitiòu sit vai izvaro, bet mâte par to neliekas zinis. Ïoti iespçjams ka ar tavu mâti bçrnîbâ noticis kas lîdzîgs. Un protams ka tad viss naids arî tiek vçrsts uz savu pâridarîtâju - mâti (jo katrai mâtei ir pienâkums savu mazo bçrnu no vardarbîbas aizstâvçt).

Protams, tev nav jârisina savas mâtes problçmas. Tikai domâju ka viòa smagi cietusi, pirms iegrimusi slimîbâ.
ridaika
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 14:31
to jautaajums:

visi apkârtçjie nav vainîgi tajâ, kas noticis ar Tavu mâti. tas ir briesmîgi un es ZINU, cik tas ir grûti, jo mana ikdiena sastâv no darba ar ðâdiem cilvçkiem. to, ka sevî iekðâ turi dusmas uz mâti par to, ka ir izèakarçta visa Tava jaunîba nepalîdzçs ne Tev ne viòai. Domâ, ka viòa to nejût? var spriedelçt par to kas ir sch un no kâ tâ rodas, bet es ticu, ka tâ ir arî sava veida paðaizsardzîbas elements. aizsardzîba no reâlâs un nepieòemamas dzîves situâcijas. pçc tevis rakstîtâ rodas iespaids, ka problema nu vairs nav tikai viòas veselîbâ, vai neveselîbâ, bet gan tajâ ka viòa ir izstumta un stigmatizçta. tici man 6 gadi - tas ir pavisam neilgs laiks ðâda veida slimîbâm un likt punktu ir par agru.
neapvainojies - tâs ir tikai manas domas.
jautaajums
Re: Kas îsti ir ðizofrçnija?
25.10.2005 14:32
Manai maatei beerniibaa bija smaga galvas trauma, no taa arii shaada slimiiba...par atstumshanu un liidziigaam lietaam...iespeejams, bija arii pateevs, bet es cik zinu, tad nekaadu taadu probleemu nebija, bija miileets beerns, vecvecaaki arii ljoti lutinaaja...visticamaak, ka taas ir shiis traumas sekas...
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 1 pieskaita 24?
Ziņa: