Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?

Aizsāka Vita 

Kâ jums ðíiet - vai psihoterapeiti ðobrîd ir ieinteresçti efektîvi palîdzçt saviem klientiem atrisinât viòu problçmas, ja psihoterapija ir pamatâ privâtprakse un, jo ilgâk klients ar savu problçmu pie pihoterapeita nâk, jo tas vairâk nopelna?
P.S. Jautâjumu rada personîgâ pieredze. Kad pçdçjos padomu gados aizgâju pie psihoterapeites Upenieces 5.poliklînikâ, viòa tur sçdçja gluþi garlaikota, toties man palîdzçja jau ar pirmo sarunu - visu izskaidroja un vçl kâdas vieglas nervu zâles izrakstîja. Man bija labi un viòai arî bija labi, ka pacients vairâk netraucç. Toties kad aizgâju deviòdesmito gadu sâkumâ pie Pïavnieces Marijas ielâ (ar citu jautâjumu), tâ iztaujâja sîki jo sîki, priecâjâs, ka viss atbilst teorijâm, bet kad jautâju, ko tad viòa kâ speciâlists var teikt, tad atbilde bija: "Ar jums var strâdât. Kad izdomâsiet nâkt atkal, tad piezvaniet." Un nepateica nevienu ieteikumu, nevienu padomu, nebija pat ne mâjiena uz to pusi vai prognozes, kâ tad viss varçtu tâlâk risinâties. Dabiski, ka neradâs pat doma griezties pie viòas vçl kâdu reizi.
Man zinâmie psihoterapeiti ir tik noslogoti, ka nespçj pieòemt visus gribçtâjus, tâ kâ man nav domu par to, ka viòi baigi ieinteresçti, lai kâds iet ilgâk kâ nepiecieðams. Bet pieïauju, ka, kâ jau visur, mçdz bût izòçmumi.
man shii pati doma ir ienaakusi praadaa par dazhaadiem aarstiem. piem zobaarsts. zobu nesalabo kaa naakas, lai peec kaada laika blombe izkriit un jaaliek pa jaunu un atkal gjengijs naak...
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 21:23
ejot pie psihoterapeita jaareekinaas, ka pasam ir jabut loti ieinteresetam savu probleemu risinaasana un sevis izpeetee, neviens psihoterapeits neteiks, ka tev jaanak obligaati, ka esi slima, ka speej atrisinaat tavu probleemu 10 konsultaacijaas. Jo savas probleemas var atrisinaat tikai pacients pats, un ja ir velme to dariit, tad psihoterapeits paliidzees.
ir jaatrod SAVS terapeits, un tas tiesaam reizem var aiznemt ilgu laiku..
Mana pieredze identiska kâ Vitai. Ðis ir gadîjums, kad vajag paðam èekot ârstu un noteikti meklçt citu. Manu mâsu veda pie daþâdiem psihoterapeitiem un psihiatriem, neviens nepateica, kas par vainu (subjektîvi - neadekvâta uzvedîba, uzbudinâjums u.c.). Visi izrakstîja nomierinoðas zâles un aicinâja ierasties atkârtoti. Var jau tâ dzîvot, bet kaut kâ nelikâs efektîgi. Beigâs kautkâda dziedniece pateica- ja grib iet pie ârsta, tad lai iet pie endokrinologa, ka vairogdziedzeris varçtu bût prolçmas pamatâ. Vçl nav aizgâjusi, bet jau tagad liek aizdomâties. Neesmu netradicionâlâs medicînas piekritçja, bet ðíiet, ka dziedniece ðoreiz uzvedina uz kaut ko sakarîgu, nevis vienkârði cînâs ar izpausmçm, kas var vilkties mûþîgi (kas varçtu bût izdevîgi psihoterapeitiem un psihiatriem, bet jâmeklç - ir noteikti labi speciâlisti).
Mana zobârste savas kïûdas labo par velti : ) Ja izkrît viòas likta plombe - bez jautâjumiem, salabo par velti.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 21:35
pacients pie psihoterapeita turpina iet, ja juut paarmainas, ja saak redzeet kaut ko jaunu. Man psihoterapeite man loti daudzas reizes ir jautaajusi, vai es neveelos paartraukt terapiju...
eziitis atkariigs no sava psihoterapeita? :)
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 21:55
Vita, tu raxtiiji:

"Un nepateica nevienu ieteikumu, nevienu padomu, nebija pat ne mâjiena uz to pusi vai prognozes, kâ tad viss varçtu tâlâk risinâties."

Psihoterapeiti LJOTI RETI dod padomus. Ja tu gribi labaak saprast, kas iisti ir psihoterapija, tad ir drusku jaapalasaas par sho teemu. Pst. nav fixais konsultants ar efektu adatas galaa. Process ir veersts uz to, lai visi leemumi un padomi sev rastos tevii pasha. Tas taa iisi, bet vinji nav gan ieintereseeti kaut ko vilkt garumaa, pie tiem, kam "ir vaards" ir pagaras rindas.

Ja tu maxaa, tu buutiibaa peerc pakalpojumu -- taatad viss ir tavaas rokaas. Jautaa, ko gribi zinaat, neesi pasiivaa gaidiitaaja, saki arii to, kas neapmierina. To, kaa process var talaak risinaaties, izrunaa dazhaas pirmajaas sesijaas. Parasti.



Ziòojums rediìçts (18-02-2006 22:49)

_________________________________________________________________________


Neurotic is a man who builds a castle in the air. A psychotic is the man who lives in it. A psychiatrist is the man who collects the rent. ~ Jerome Lawrence
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 22:06
jaa un no dr.lv arrii:)))
par to zobaarstu, es gan zinu gad., ka nenjeema naudu tikai par darbu, par matriaalu njeema. veel pastaav iespeeja ieurbt blakus zobaa, lai vaidojas naakamais caurums, klienti tachu jaagaadaa ;)
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 22:11
biezi vien par psihoterapeitiem un tur notiekusajiem procesiem runaa tie, kas tur ir bijusi 2 reizes, vai nav bijusi nemaz, un noliek to visu liidz ar zemi. tad kapeec tada interese????
Star citu, no terapeita kaut kaada bridii ir atkariigi visi pacienti, jo taa ir terapijas sastaavdala. :)
un tas par zobaarstu tiissam kluudaam ir taads sviests, kadu es lasu pirmo reizi. soryy, ka tik skarbi:(
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:07
Droði vien ir kâdas klasiskas vainas, kas ir psihoterapeita lauciòð. Taèu agrâkâs tçmâs ir minçta tâda diagnoze kâ veìetatîvâ distonija, kas man izskatâs, ka varçtu bût arî nediagnosticçta fiziska kaite. Ja cilvçks ar ðâdu diagnozi aiziet pie psihoterapeita, kas notiek? Vai psihoterapeits spçj izðíirt, ka kâdam klientam pamatâ ir fiziska kaite, vai viòð tomçr uzòemsies ârstçðanu un tad terapija var ieilgt gadiem un bez panâkumiem?



Ziòojums rediìçts (18-02-2006 23:08)
ar psihoterapeitiem (kam privâtprakses) , man ðíiet, ir tâ, ka ka ârsti balansç uz robeþas starp çtiku un naudas pelnîðanu. Pilnîbâ ticu, ka viòi GRIB palîdzçt, loìiski, ârsti taèu, un ïoti grûti strâdât jebkuras profesijas pârstâvim, nejûtot gandarîjumu, tomçr varu derçt, ka domâ par saviem ienâkumiem, peïòu, jo îres, licences utt, tâ ka nu grûti mazliet viòiem ;)
Veìetatîvâ distonija, kas jaunajâ klasifikâcijâ saucas somatoforma veìetatîva disfunkcija, akurât piekrît psihiatrijas nozarei. Jo tie ir traucçjumi, kas rodas no galvas. Cita lieta, ka lai uzstâdîtu ðo diagnozi pacientam jâbût somatiski gana izmeklçtam, kas reâlajâ dzîvç ne vienmçr tâ ir.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:18
Un kas ir veìetatîvâ neiroze?
Pirmo reizi dzirdu ðâdu definçjumu, bet pieïauju, ka tas pats. Vârds neiroze vien ko nozîmç.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:21
T. neaarstee.... Tas nu taa.

Neiet jau tur parasti ar fiziskaam kaiteem taa pa taisno, visbiezhaak ir cilveeks pamatiigi nostaigaajies, izmekleets, liidz kaads no speciaalistiem pasaka -- ozh peec psihoterapeita, vai arii ir aciim redzama depresija, ilgstoshas probleemas attieciibaas, maajaas, darbaa, karjeraa, atkariibas...

Ja iet pie pst, tas jau neaizliedz aarsteet fiziskaas vainas, jo biezhi taas, kam var buut arii psihol. pamats, tomeer jaaarstee "parastajam" dakterim, jo ir par taalu aizgaajushas.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:25
Te jau atkal visu jaucam kopaa. pie psihoterapeita iet lielaakoties taadi cilveeki, kas veelas mainiit savu dzivi, domaasanu, attieksmi, samierinaaties, macities par savam juutaam, mekleet atbildes, risinaat attieciibu probleemas utt. pie konkreetam slimiibam un diagnozeem psihoterapija var loti labi nodereet, ka papildus atbalsts. pie psihoterapeita manupraat neaarstee psihiskas saslimsanas.
Es to saprotu ta, ka cilvekam ir piemeeram anoreksija- un taa ir radusies nevis no kadas bakteerijas, bet kadas psihologiskas problemas rezultaata. kapec sis cilveks neredz, ka ir tievs, kapeec nav mieraa ar sevi? nu i iet pie terapeita un rok, ko var uzrakt. un ja izdodas atrast to ceeloni, tad ir skaidriiba-es needu tapeec un taapeec, un saprotu, ka man nav jamiirst badaa tapeec, lai kadam patiktu. nu taa apmeeram es to redzu:)
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:25
,,,
Nu tad man ir ðâda diagnoze. To man pieðíîra , pirms atrada gastrîtu. Bez jebkâdiem izmeklçjumiem. Tagad viss, kas bija, ir pârgâjis. Kas bûtu, ja es ietu pie psihoterapeita? Man paliktu aizvien sliktâk (kas laikam psihoterapijas sâkumâ ir apsveicama lieta), pçc tam var bût beigtos gastrîta akûtâ fâze un man paliktu labâk. Un tad man atkal paliktu sliktâk- es varçtu meklçt jaunas psiholoìiskas problçmas.
Tieði ði iemesla pçc man labâk tîk psihoterapeiti ârsti. Gribas cerçt, ka viòi kaut ko tomçr atcerâs arî no citâm medicînas nozarçm un var peifiksçt, ja tomçr liekas, ka kas somatiski ar varçtu nebût lâgâ. Bet nu nezinu kâ un vai tas praksç darbojas.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:38
Veel ir taadas lietas kaa paarnese (klients redz terapeitaa ko taadu, kas saistiits ar vinja dziivi, piem. savu dumjo maati) un pretpaarnese (terapeits redz klientaa piem. savu nepaklausiigo meitu). Tas var mainiit attieksmes un reakcijas. Terapeitus maaca shiis lietas pieskatiit. Ir arii supervizori, kas raugaas, lai taa nenotiek. Protams, superviizijaam ir veel daudzas citas funkcijas. Tas ir garsh temats vispaar....
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:47
naff obligaati terapijas saakumaa jaapaliek sliktaak. ja tiki galaa -- labi. Kaa buutu, ja buutu -- to neviens nepateiks.

Par tiem T. aarstiem un neaarstiem -- es eju pie bijushaa aarsta, bet mees mediciiniskas lietas reti kad pieminam. Zinu veel vienu, kas iet pie bijusha aarsta -- arii tur med. lietas nerisina. Labums ir tikai tas, ka vinji kaadu aarstu var ieteikt, bet vinji no aarsteeshanas diezgan norobehzojas, jo psihoterapija nav aarsteeshana, tas ir tas, ko Eziitis saka. Ar mediciinu tur maz sakara.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:52
Bet tas ir slikti, Runcene. Cilvçks ir viens vesels. Prâts ietekmç íermeni un íermenis prâtu (un varçtu vçl pieminçt smalkâkas matçrijas). Kas kurâ reizç vairâk- tas bûtu jâzina labam speciâlistam.



Ziòojums rediìçts (18-02-2006 23:53)
Neviens cilvçks nevar zinât visu...
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:56
bet jâtiecas ir uz pilnîbu...
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:57
nu visas slimiibas un probleemas kopaa piesakas arsteet tikai dziednieki:)
Ja cilveeks aiziet pie psihoterapeita un saka, ka vinu nomaac domas par navi, tad terapeits nevar buut faíîrs un zinât, ka pacientam ir arii slima sirds. bet ja pacients aizies pie psihoterapeita ar suudziibam par saapeem sirdii, tad terapeits ieteiks aiziet pie kardiologa.
Ne viss ir zelts, kas spiid
Vai grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:57
Vitai. Man ir liidziiga pieredze ar psihoterapeitiem, ar vinjiem ir jaabuut ljoti uzmaniigiem. Taa ir realitaate, un nedriikst nenjemt veeraa, ka vinjsh (psihoterapeits) pelna ar to naudu.
Nejutu ieintereseetiibu paliidzeet. Ilgi mekleeju un atradu psihologu, kas tieshaam paliidz. Tas ir traki, ka izmisis cilveecinjsh aiziet pie taa psihoterapeita, samaksaa naudu, un saak justies aizvien sliktaak jo pretii gandriiz neko nesanjem. Taada ir realitaate. Psihoterapeiti ir gudri, zin ko pateikt, lai tu noticeetu, ka tev jaaturpina iet. Iisteniibaa jau peec pirmaas reizes intuitiivi var just, vai tev vinjsh paliidzees, vai nee. Jaauzticaas sev, nevis tam ko vinsh saka (jaasaprot, ka vinjsh tacju ir ieintereseets). Mana tagadeejaa psihologje, man nelika iet atkal pie vinjas, taa bija mana izveele, jo jutu ka vinja man speej paliidzeet. Bet ja izdodaas atrast labu, cilveecisku, speciaalistu tad rezultaati neizpaliek.
Labi, ka ierosinaat shaada veida paarunas. Uzskatu ka cilveekiem ir jaasaprot, kas ir kas. Nevajag idealizeet psihoterapeitus. Vinji ir gudri, bet jaaskataas vai vinjsh tieshaam tev paliidz! Vai saac justies labaak. Vai saac saprast, kas ar tevi notiek, kaapec taa notiek. Vai saac saprast ko dariit, lai tu saaktu justies labaak.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
18.02.2006 23:58
Tas ir arii par daargu -- pie pst. njemties ar iekshaam. Mani shaads process pilniibaa apmierina, jo tas buutu par daudz prasiits, lai man veel ieliek kobru arii pie viena, nu naff tas racionaali
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
19.02.2006 00:01
Runcene:-)))
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 1 pieskaita 1?
Ziņa: