Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?

Aizsāka Vita 

Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
19.02.2006 22:14
mellene:

Jaaskataas, kur iet... es negribu paarliecinaat... Bishku garaak buutu jaaizsakaas, lai neskan tik banaali, tas tiesa....

Ku!

Nu tu taa vari domaat, lai paliek; es domaaju savaadaak. Nu ko lai dara. Man ir sava veesture, kuras tev, par laimi, nav. Es ilgi dziivoju pusmiglainaa depresijaa, es buutu shodien turpat, ja nebuutu psihoterapijas. ko tad tu iesaki -- visu muuzhu antidepresantus?
Laikam es spçju medicînu pieòemt daudz pragmatiskâk un daudz reâlâk. Ja man ir apendicîts, eju pie íirurga un operçju. Ja man ir osteomielîts eju turpat. Ja man ir angîna vai bronhîts, eju pie ìimenes ârsta, dzeru antibiotikas un visu kas nu klasiskâ medicînâ pienâkas.
Ja man ir psihosomatiska kaite eju pie psihoterapeita un risinu to. Varu iet arî pie neirologa un dzert zâles. Bet tas nav risinâjums ilgtermiòâ. Varu iet pie psihiatra un dzert stiprâkas zâles. Bet arî tas nav risinâjums. Varu iet pie netradicionâlâs medicînas ârstiem un pildît viòu norâdijumus. Par rezultâtiem man datu nav.
Bet neeju pie ìimenes ârsta ar uzstâdîjumu, ka pie angîna sman antibiotikas neder un kâpçc gan viòa nepiedâvâ citu alternatîvu, piemçram dçles vai visuvaroðus UB. Jo, ja gribçtu ðos, ietu pie hirudopraktiía vai koraïïu Inâras.
Tâpat kâ neeju pie koraïïu Inâras ar kategorisku prasîbu izoperçt man polipu man taisnajâ zarnâ, ja tam domâts íirurgs.
Tamdçï ir tradicionâlâ medicîna un netradicionâlâ,lai pacients pats uzvçlçtos, kam tic un ko grib. Un ârsta peinâkums nav apgût visu, ko grib pacients. Vai nu òem, ko Tev dot vai ej tur, kur to vari dabût.

ku! viedoklis psihes jomâ nav vçrâ òemams. Tas bûtu tikpat kâ es ar savu (tfu, tfu, tfu) apskauþamo zarnu trakta darbîbu uz katra stûra skandinâtu- nafig klizmas, normâli cilvji tâpat var padirst! A reèe nevar viss. Tik nevarçt padirst ir cienîjami, kamçr nevarçt cita veida problçmas risinât ir garîgs vâjums. Çrti, vai ne?
,,,
Re: Vita
20.02.2006 01:25
Tev nav izpratnes par paðiem psihoterapijas pamatiem. Psihoterapija savâ bûtîba neparedz padomu doðanu un situâcijas izvçrtçjumu. Ja tas ir tas, ko Tu vçlies, tad ne pie psihoterapeita Tev jâgrieþas.
...un tomçr tieði psihoterapeiti veikli "atðujas" no savâm bieþi pieïautajâm kïûdâm, un kïûdas visbiþâk tieði paði psihoterapeiti...

Psihoterapeiti saòem lielu naudu, bet atbildîbu neuzòemas!

Tâ, piemçram, viòiem bûtu jâiepazîstina pacients ar savas terapijas metodi, jâizklâsta tâ un jânosaka aptuvens terapijas laiks (ilgums, skaits), lai aiztaupîtu pacientiem viòu laiku, lîdzekïus un naudu!

To sauc par psihoterapeitu profesionalitâti un morâli!
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 09:21
,,,
Lîdz ðim es domâju, ka ârsts vçlas izârstçt pacientu. Bet izrâdâs ir kâ veikalâ: ir tikai tas, ko tobrîd var nopirkt, bet ja kaut kâ nav- pats vainîgs un ej un meklç to citur. Un tas ir viens no iemesliem, kâpçc izmantojot tradicionâlo medicînu, cilvçkiem visâ visumâ tâ arî nebûs lemts izârstçties. Cilvçks ir viens vesels un nevar viòu ârstçt pa gabaliòiem. Protams, ja ir tik tâlu, ka jau kaut kas jâgrieþ, tad nekas cits neatliek, kâ doties pie íirurga. Taèu tâ ir ðîs paðas medicînas vaina- piemçram, ârstçjot angînu ar antibiotikâm, ârsts jau nekâdi nepadomâs, kâ tas ietekmçs organismu kopumâ. Tevi,,, ðis viss pilnîbâ apmierina? Es tâ sapratu, ka tev ir 30 gadu, tavs organisms vçl nav paguvis piesâròoties, biku paaugsies, varbût domâsi savâdâk:)
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 09:52
"Izraadaas, ka psihoterapeiti ir viena riebiiga un noshaujama vai pakarama tauta, kas nekjiitri iedziivojas uz vaaju ljautinju reekjina, neuznjemdamies atbildiibu, pilniigi un galiigi nepaarkaartodami ap klientu esosho pasauli, nav gaishregji un nesaka, cik ilgi turpinaasies terapija, vispaar neko nejeedz, ir kaa meeris shajaa pasaulee un graabj tik naudu liekshkjereem tajaa laikaa, kad vienaa sesijaa vajadzeeja visu savest kaartiibaa bez liekaam runaam, iedot recepti, pie tam veel nolasot klientam lekciju par visaam savaam metodeem no apmeeram 50 graamataam, ko tachu vienmeer dara jebkursh vispaareejaas prakses aarsts, jo klients neko nekur nevar izlasiit pats, kaut arii vinja rokaas ir biblioteeka un internets.

Pie tam psihoterapeiti speciaali velk terapiju garumaa, jo esoshais klients vairumaa gadiijumu iziet terapiju par taadu samaksu, ar kaadu saacis, bet tur aiz durvim staav taadi, kas tagad maksaas vairaak, tachu tos noteikti nedriixt laist iekshaa...."

Galvenais, ka visu sho perfekti tieshi taa zina un apgalvo tie, kas pat nav ieelpojushi gaisu psihoterapeita kabinetaa. Tas nekas, ka ir cilveeki, kuri tomeer ielaizhas ar shiem monstriem un kuru dziives kvalitaate juutami uzlabojas.

Jo ir tachu viegli virtuaalaa videe vienkaarshi pateikt -- vinji visi ir amoraali un neprofesionaali muljkji.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 09:59
Patiesîba jau ir kaut kur pa vidu, vai ne , Runcene?:)
Ðajâ gadîjumâ patiesîba nav pa vidu.
Mani vienmçr ir uzjautrinâjis un dusmojis teiciens: patiesîba ir kaut kur pa vidu!
Kas TÂ tâda? Izklausâs pçc pus-patiesîbas. Kaut gan, iespçjams, tâ ir matu skaldîðana par vârdiem.
Runcene ïoti labi pârzin tçmu- sadarbîba ar psihoterapeitu, jo reâli to dara. Un viòas rakstîto ir interesanti lasît.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 11:26
Lasu ar interesi un parakstos gandrîz zem katra Runcenes vârda.
Arî es piederu pie tiem, kas dzîves kvalitâti ieguva ar psihoterapeita palîdzîbu. Padomus tieðâm nesaòçmu un jebkuru lçmumu pieòçmu pati. Bet bez darba ar ps.t. pie ðiem lçmumiem nebûtu nonâkusi. Viens no ðiem lçmumiem bija ðíirties no vîra;)))
Runcenei.
Es saprotu.
Diemþçl gâjis ir lîdzîgi.
2.
Pie tagadçjâ profesionâïa es saòemu padomus. Labus padomus. Padomus, kas man palîdz justies arvien labâk.
Bet tas nav vienas reizes apmeklçjuma rezultâts.
Bet katra reize dod solîti uz priekðu.
Un beidzot jûtu ka nestâvu uz vietas.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 11:55
F***, Vita!!! Un ko gan tu gaidîji - ka tûlît pat notiks brînums, un psihoterapeits tavas problçmas atrisinâs un paðai nekas nebûs jâdara, ja?!? Tâds maldîgs uzskats, stereotips. Psihoterapija ir tendçta galvenokârt uz personîbas attîstîbu, tâ lai cilvçks terapijas gaitâ pats vairâk sâk izprast sevi un savas problçmas un pakâpeniski kopâ ar terapeitu nonâk pie risinâjuma. Tas ir KOPÎGS darbs, un ne vienmçr viegls. Te tak nebûs nekâdas brînumzâlîtes, kas momentâli visu atrisinâs! (Ja gribi zâlîtes, iesaku griezties Tvaika ielâ 2!) :)
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 11:58
E
Tas nozîmç, ka cilvçki mçdz pârspîlçt, vai izskaistinot, vai sabiezinot krâsas. Kad to visu nokasa nost, tad tiek pie patiesîbas- tâtad kaut kur pa vidu:)
vispâr tâ. esmu gâjusi intensîvâ psihoterapijâ aptuveni 5 gadus. Viens no vadoðajiem psihoterapeitiem/çm Latvijâ. Varu piebilst tikai to, ka,protams, ja sagaidi, ka terapeits bûs 'izmantotâjs", tad to vien arî viòâ redzçsi. Ja uzticçsies, daudz iegûsi, taèu tieði tik daudz, cik pats spçsi paòemt. Kâ rezultâtâ jutos esam sevi saimniece, un, paldies, ka savlaik es pie ðî speciâlista aizgâju.
Hmm, tik daudz komentâru...
Es par savu terapiju teiktu tikai labâko, un terapeits ir ïoti labs. Ar karoti mutç neko nelej. Cik spçju òemt pretî, tik paòemu. Esmu laimîgais zaíis, ka spçju saprast un apzinâties, ka var bût arî savâdâk, nekâ lîdz ðim, ka tâs lietas var mainît, tad mçs priecâjamies kopâ.
Jâ, un pirms iet pie terapeita, var taèu izlasît, kas tas par virzienu, var pârrunât terapeita izglîtîbu, ja tas uztrauc utml. Var jau arî sarunâties ar terapeitu, ja kas.... :)
Es jau ieteiktu, tas atmaksâjas ilgtermiòâ.
Zinu gan, ka ir cilvçki, kam pat tieði pasakot "neaiziet", tad jau terapeits nav vainîgs, ka "padomu" neòem pretî.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 13:45
darja

Ko noziimee "Var jau arî sarunâties ar terapeitu, ja kas.... :)"? Vai parasti tu vienkaarshi guli kameer vinjsh visu izdara?
es esmu gaajusi pie pster 1.5 gadus, rezultaataa es esmu izteereejusi daudz naudas, bet nekas manii nav radikaali mainiijies. (ps. man nav nekaadas Slimiibas, vnk probleemas veidot attieciibas utt) es zinu tikai to, ka pamataa visa vaina ir vecaakos un audzinaashanaa. nu labi, varbuut mazliet kaut kas personiibaa ir mainiijies, bet to pusotra gada laikaa arii dziive vareeja izmainiit, ne psihoterapeits :)
no saakuma saaku iet retaak (ne katru nedeelju), bet vinja tam tik aktiivi pretojaas, puuleejas iegalvot, ka noteikti jaanaak katru nedeelju... sapratu, ka man vienreiz pietiek. ja pusotra gada laikaa nekas jeedziigs nav paveikts, tad nav vairs jeegas teereet laiku un naudu.
to ku!

Ne tâ tas bija domâts. Ðis komentârs bija attiecîbâ uz to, ka, ja ir kâdas neskaidrîbas par terapeita darbîbu, procesa ilgumu, apmaksu, tad to var pârrunât.
Stipri ðaubos, vai ir kâds terapeits, kurð "visu izdara", kamçr klients guï.
Es reiz runâju ar savu draudzeni, psiholoìi, kura arî studçja psihoterapiju un bija jau Tuvu beigðanai, kad to lietu pameta. Uz manu jautâjumu kâpçc pameta, viòa atbildçja, ka ðausmîgi grûti. Tâ jau smagi visas tâs negâcijas klausîties, lai gan mâca jau nejust katram lîdz, bet nu tomçr, kâmçr pierod. Un ka klienti paði negrib neko mainît savâ dzîvç. Nu, teorçtiski grib, lai bûtu savâdâk, bet praktiski nesaòemâs neko darît. Tâda bezjçdzîbas sajûta rodoties. Un tâ i muïïâjas uz vietas.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 15:27
Dace, tas jau skaidrs, ka visideâlâk, ja cilvçks apzinâs, ka kaut ko jâmaina paðâ, lai kaut kas mainîtos apkârtçjos. Taèu tâ smieklîgi izklausâs, ka terapeits sçþ un gaida (nu iespçjams, kaut ko runâ), ka tagad tas klients atjçgsies. Es domâju, ka viòam vajadzçtu bût kâdâm zinâðanâm, lai klientâ ðo apziòu iekustinâtu (vçl bez daudzâm citâm zinâðanâm) un uzturçtu. Citâdi viss tieðâm izklausâs pçc fufeïa.



Ziòojums rediìçts (20-02-2006 15:28)
Lasu ðo diskusiju un nesaprotu melleni. Netic viòa psihoterapijai. Tâs ir viòas tiesîbas. Bet kamdçï sava neticçðana jâuzbâþ citiem, kam, sprieþot no rakstîtâ, tas ir palîdzçjis? Katrâ diskusijâ par psihoterapiju ir klât kâ galvenais varonis.
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 15:41
evita,

Ir gan jâbût lielai pacietîbai, lai to izèekotu. Es esmu citâs tçmâs arî:)
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 15:42
Pçc idejas, katrs psihoterapeits (vismaz Latvijas Psihtoerapeitu Biedrîbâ) ir izteicis savu rakstisku (!) piekriðanu tam, kas rakstîts te:

http://www.psihoterapija.lv/3e_EPA_etika.htm

Terapijas nepamatota vilkðana garumâ ir ietverta zem vârdiem "klienta finansiâla / emocionâla izmantoðana" - un tas ir çtikas pârkâpums. Punkts.



Ansis
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 15:47
Ansi , vai Tu esi Ansis Jurìis ?

es dom., kaut kad pienâks arî LV laiki, kad kaut ko no psihoterapijas pasâkumiem apmaksâs apdroðinâðana. taèu tâ droði vien apmaksâs 10-12 apmeklçjumus un nevis 2 gadus.
tad un tikai tad pie mums sâks rasties speciâlisti, kas orientçsies uz rezultâtu 10 reizçs. aiz saprotamiem iemesliem, khm.

atgriezoties pie mellenes un bietes sakuma aprakstitas probleemas - nu kur te ir psihoterapeita vaina?
ja zobarsts nepamana, ka tev ir seene kaaju nagiem, vins pie taa nav vainiigs, un attieciigi.
vispareja veselibas stavokla novertesanai un nosutijumu izsniegsanai ir gimenes arsts un nevis psihoterapeits (no tava teksta iznak, ka vajadzetu but otradi).

un kas attiecas par mellenes pedejiem komentiem - nu varbut tomer aizej kadreiz pie ta psihoterapeita :) labâk 1 reizi redzçt, nekâ 100 reizes dzirdçt :)
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 16:00
besk, tas , par ko es rakstîju, bûtu tâ,- ka zobârsts nepamanîtu, ka zobi nemaz nav cauri, bet borçtu un borçtu:)
1. cik saprotu, kaut kâdas problçmas, ar ko nodarboties, ir ikvienam cilvçkam, tâ ka ikvienam ie iespçjas kâdu psihisku zobu saborçt :) nu vai tieðâm tev nav nekâdu kompleksu un uzvedîbas traucçjumu, kas traucç dzîvot.
2. ne jau tavu kuòìi visu laiku tas ps. ârstçtu, bet meklçtu, kur ir tâs tavas problçmas :)
3. patieðâm, kâpçc tevi ar sâpoðu kuòìi sûtîja pie psih.? vai tieðâm tu par savu kuòìi nepastâstîji ìimenes ârstam? neticu, ka viòð bûtu tevi sûtîjis uzreiz pie ps. un nevis uz kobras iebaudîðanu :) ja tu sâki ârstçðanos no otra gala, tad pati vainîga...
Re: Vai psihoterapeiti grib izârstçt savus klientus?
20.02.2006 16:18
besk, mani ne pie kâda psih, nesûtîja. Man arî nesâpçja kuòìis, bet man bija tâda sajûta, ka brîþiem uzdod nervi. Patiesîbâ pagarð stâsts, kas un kâ, bet gala beigâs pçc helikobaktçrijas iznîdçðanas kursa visas ðîs sajûtas bija kâ ar roku noòemtas. Visa ðâ sakarâ man ir interesanti, kâ ðîs lietas mijiedarbojas.
Paldies, tagad man viss ir skaidrs. Psihoterapeits apskata smadzenes, pieòemot, ka íermeòa nav. Kaut kâdos gadîjumos tas ir racionâli, bet mans uzskats ir tâds, ka daudzos gadîjumos nç.
IMHO
Man nekâdi netop skaidrs kâds bûtu labs psihoterapeits mellenes skatîjumâ.
Autors:

Jūsu e-pasta adrese:


Tēmas nosaukums:


Surogātziņu novēršana:
Lūdzu izrēķiniet vienkārso matemātisko izteiksmi un ieraksties atbildi tam paredzētajā laukā. Tas ir lai novērstu automatizēto rīku iespeju rakstit ziņas forumā
Izteiksme: kāds ir rezultāts, ja 10 pieskaita 17?
Ziņa: